Нов закон за изплащането на дългове към колекторски фирми

Размерът на тези дългове у нас е между 3,5 и 5 млрд. лв., посочи Димитър Маргаритов
8 фев 2022 10:56, Ния Христова
28
 
Колекторските фирми вече ще дават възможност на длъжника доброволно да изплати задължението си в 14-дневен срок, като посочи банкова сметка или друг начин на плащане. 
 
"Според различни проучвания, размерът на тези дългове е между 3,5 и 5 млрд. лв. в момента в България. Целта на такъв закон би трябвало да бъде да създаде нормални условия дейностите по събиране на дълга да се осъществяват законосъобразно и при зачитане на правата на хората. С процедурните правила, които са разписани ясно и категорично, ще се въведе ред и контрол", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.
 
"Това е съществената част в закона. Изискването за минимален капитал, изискването за сключване на застраховка "Професионална отговорност", лицата не трябва да са осъждани и разследвани. Историята знае, че действието по събиране на такива вземания е съпроводено с упражняване на тормоз и понякога физическа принуда. В закона съществува възможност длъжниците да оспорят вземането", обясни Маргаритов.
 
Правилата за КЗП не се променят съществено. Извършват се проверки по жалби и сигнали на потребители, събират се доказателства, съставят се актове и се налагат санкции в размер от 10 до 50 хил. лева, както и двоен размер глоба при повторно нарушение. При 3 или повече нарушения на закона се заличава вписването в регистъра на провинилия се.
 
"Много важно ще бъде взаимодействието ни с органите на МВР. Целта да е има светла процедура", отбеляза Димитър Маргаритов.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кредит трябва да се дава след бой и да се прибира с усмивка.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички певци и артисти станаха милионери на гърба на хората, излъгани и заблудени от техните реклами за Златната рибка. Да се забрани рекламата на тези артисти телевизионни измамници. Договорът за кредита и лихвите да важи за периода на договорения срок за връщане. След този период, да се дължи лихва, каквато се дължи за дълговете към държавата - законната основна лихва. Ако е взел 100 лева и трябва да върне 200 лева за 3 месеца, след тези три месеца лихвата да бъде основната лихва на държавата.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се смени системата за отпускане на кредити. Кредити да се дават след бой и заплахи от неизвестни мутри, а да се събират чрез реклами по телевизията на нашите артисти, певци и клоуни.
17
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
"КОЛЕКТОР"---ЗНАЧИ "ОЗАКОНЕН РЕКЕТ"!!!!!---ТЕ ИСКАТ ДА ВИ ЗАКОПАЯТ ДА ИМ ПЛАЩАТЕ "ДО ЖИВОТ" ---А , НЕ ДА ВИ ПОМОГНАТ!....РАЗБЕРЕТЕ ГО , ТОЯ ТРИК!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
ТИЯ СА НЕНОРМАЛНИ , преди 2 години
ВСИЧКИ КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ СА "АЧИК РЕКЕТЬОРИ"---ИСКАТ РЕДОВНИ МЕСЕЧНИ ДРЕБНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ДЛЪЖНИЦИТЕ , КОИТО НЕ ПОКРИВАТ ДОРИ % -та НА ЛИХВАТА ....ХА,ХА,ХААААА.....ЗА ДА СИ ГИ СЛАГАТ В ДЖОБОВЕТЕ!!!!---СВИДЕТЕЛ СЪМ НА ПОДОБНИ ИГРИЧКИ!!!
15
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
А, този от снимката е типичен еталон на чиновническата напаст у нас. Обзалагам се, че той лично и неговите чиновници не са помогнали нито на йота на пострадал от набезите на калъбалъка от мошеници около нас. Редовен клиент на медиите, за да дрънка едни и същи глупости. ЗА АБСОЛЮТНО ЗАКРИВАНЕ НА ТАЗИ ЯЛОВА КОМИСИЯ.
14
2
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тия "колекторските" да бъдат закрити до една. Обирджийските банки да си вършат сами работите по задълженията, а не да прехвърлят всичките си батаци на тия мошеници. Тия от промените, да не дремят, а да озаптят обирите на хората от "винаги печелищети банки" и им смъкват кожата. Никое правителство до сега не се е заело да сложи ред в работата на нашите и най-вече на чуждите банки у нас. Не искаме повече МОШЕНИЦИ КАТО "БАНКЕРИ НА ГОДИНАТА", А СЪПРИЧАСТНОСТ НА ТЕРОРА ОТ ТЯХ върху обикновенните хора.
13
0
 
2
 
! Отговори
НА БОСИЯ.... преди 2 години
ЦЪРВУЛИТЕ , КАК ШЕ ВЗЕМЕШ ,БЕ.....ХА,ХА,ХАААА.....СЕГА ЛИ СЕ СЕТИ ДА ГИ ДИРИШ...??!
12
2
 
2
 
! Отговори
КРЪВ ПОВРЪЩАМ... преди 2 години
..ПАРИ НЕ ВРЪЩАМ!!!-----ДА СЕ СИ ПРАВИЛИ СМЕТКАТА , КОГАТО СТЕ ДАВАЛИ КРЕДИТИ , И ДА СТЕ СИ ПРОУЧВАЛИ , КАНДИДАТИТЕ!!---ВЕЧЕ Е КЪСНО , ...МАГАРЕТО МАРКО УМРЯ!!!СЕГА ЗА ВАС ---ОСТАВАТ САМО РЪЖДАВИТЕ ПЕТАЛА И КОПИТАТА...ХА,ХА,ХАААААААА
11
0
 
7
 
! Отговори
До Павел преди 2 години
Откъде накъде пък цената се заплащала от коректните? Това са изкупени стари задължения, за които банките са направили подсигуряване още при взимане на заема в случай, че стане проблемен кредитът. Бъдете си коректни вие и не се бъркайте, където не ви е работа.
10
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Е, във входа ни е пълно с такива писма от банки до съмнителни кредитораздаватели. За сeлeнчeтaтa под наем най-вече. И си мислят, че като не вдигат на обажданията, че вече са станали невидими... :)
9
7
 
3
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Длъжниците са ужасни понякога. Има случаи, в които един човек сменя няколко града само и само да се скрие. Преследването на такива става много трудно и скъпо. Естествено, цената се заплаща от коректните и това никак не е справедливо. Ако българина беше човек на място, лихвите щяха да са като по Европа.
8
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Този Маргаритов не знае какво говори!Тези 14 дни доброволно е пълна тъпня-то сега на длъжника му дават месец два - само и само да плати.Проблема е в длъжниците които се крият и бягат.Те отиват при колекторите.И за тях няма никакво значение дали е 14 или 140 дневен срока - те така или иначе са решили да не плащат-по различни причини
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо нинова узаконява колекторсите фирми те не са законно регламентирани ? Дебатът е трябва ли да ги има , и дали някоя голяма компания на вуйчо Спас не и платила пари затова Те като какви ще се явяват втори ЧСИ.Целта е да се заобиколи закона
6
2
 
8
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Няма човек който е взел бърз кредит да дължи на някого пари от когото не е взел Такова нещо няма в целия свят .
5
3
 
9
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Колекторските фирми са незаконни
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значии 30 г крадене на кинти поголовно от криминалните структури. После 15 г яка пералня и безбожни лохви на кредитити за овцете. Скед това дране на овце. Май е време да проверим по народно му всичи тез банки, лизингово къщи, ченчбюра и прочее измамници за законност на капитала. А те 1000% ше са незаконни. След това народно правосъдие на жълтия паваж, без право на обжалване.
3
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Най-добре е да се създаде специален регистър на омразните дългове към Агенция по вписванията - примерно теглиш кредит, плащаш такса 1% от главницата, попълваш заявление и кредитът се вписва като омразен съответно отпада възможността за съдебно събиране и е забранена продажбата му.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да сложат таван на нарастване на дълга - примерно да посочат, че дълга след всички допълнителни такси и разходи на фирмите по събиране на дългове не може да се увеличи повече от 3 пъти. Така ще преустановят рекетьорската практика, при която дълг от две стотинки става хиляда лева и едва тогава човек научава, че някоя компания си търси от него двете стотинки, които вече са станали огромен дълг.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Законът добре... А откъде хората да вземат парите, за да върнат дълговете?