Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав

Президентът заяви, че очаква коалицията да застане зад Петков
Обновена: 9 фев 2022 10:39 | 9 фев 2022 10:34, Веселина Йорданова
333
Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е песимист, че ВСС може да вземе "рационално решение" по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Удовлетворен съм от факта, че на практика КС и то решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо.

Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение", коментира той пред журналисти.

Президентът каза, че е рано да се дава оценка на правителството, което работи в изключително трудна ситуация.

Каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж, това ще отнеме време, процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно при вземането на решения, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни действия, каза той. Президентът каза, че очаква това и по случая с "Булгаргаз", както и информация от ДАНС.

Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, коментира Радев за разпита, на който трябва да се яви премиерът Кирил Петков.

Президентът припомни, че при връчването на проучвателния мандат на Петков много ясно заявил, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.

Според него точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване, заяви Радев.

По отношение на т.нар. "златните паспорти" той посочи, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на Президентството целият процес е абсолютно прозрачен, каза той и допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва тези решения, инициира допълнителни обратни проверки на постъпващите документи.

Според президента много по-лесно българите в историческите общности зад граница трябва да получават гражданство със законови промени, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Радев е категоричен, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите народи в Конституцията на РСМ преди да отворим вратата за начало на преговорите. Нагледахме се на декларации, обещания, договори и какво ли не, трябва да има ясни гаранции, подчерта държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Издигнете ме да стана владетел на България !Ще бъдите впечатляващо доволни от мен !Българската нация никой не я обича, поробена е от векове под един или друг вариант, точно заради това силите и съществата, които са измислили и създали човечеството са разрешили аз да се родя !За да мога да ви правя максимално и истински щастливи, издигнете ме да стана владетел на България !Бъдете умни и не се доверявайте на хора, които ви настройват и подвеждат против мен !
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей Чорап, ще сложиш свои хора и в ВСС, споко, търпение и смрадтта ти ще се носи дълго време из България.
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж ----///------ След това изявление, ти вече не си Президент, а Мишок.
256
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСС от професионална гледна точка може да вземе напълно рационално решение, което може да да не отговаря на радевите въжделения!
255
1
 
0
 
! Отговори
цомбо преди 2 години
До Анонимен266 ти Тя и жена ти ми вика Господи, а без да й налагам сама решава къде точно го иска. Понеже е много разкрепостена е най-любимата ми приятелка. Ако не беше тъжно за теб щеше да е смешно, както ми е на мен.
254
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай мутро фигурантска! Напъни се още малко за да назначиш свои хора във ВСС! Само така ще имаш вече цялата власт и любимите ти олигарси ще могат спокойно да крадат!
253
0
 
10
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"Каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи." Президента май мисли за две служебни министерства, които надробиха попарата. Сега тия я дозабъркват.
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли някой да каже на това нещо като не знае да говори поне да мълчи, ако КС беше постановил, че резидентът може да бъде разследван друга песен щеше да пее, няма ли да ни уведоми каква държавна измяна е направил или да чакаме президентът Гешев да наруши конституцията, като това нещо и да ни уведоми
251
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнаха "крадци" от ГЕРБ обещаваха ни да тече мед и масло по улиците, а то какво тече катран и се увеличава от ден на ден. Сега главния прокурор като виждам последствията от първото има голяма вероятност да ни залее бандитизма от 90те - а може би целта е тази....
250
0
 
26
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Тоя Радев дърпа държавата на зад а не на пред
249
2
 
10
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Във властта има прогнили ябълки който трябва да се отстранят и това са Румен Радев и Вмро Герб
248
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е бухалката на Банкянския рекетьор. Удря тези бизнесмени, които откажат да си плащат таксата в Чекмеджето.
247
3
 
19
 
! Отговори
Хи,хи ! преди 2 години
Тук някакъв написал , че Радев, Петков и Рашков биели мутрите !!! Дааа, бият ги , ама с гол г.з !!!
246
3
 
30
 
! Отговори
anonymous преди 2 години
Балсам за нашите изстрадали души,че Радев е песимист.След като окупира и изпълнителната власт със своите протежета-некадърници от Харвард,сега се опитва да превземе и съдебната за да установи пълна диктатура.Стискаме палци на Гешев да устои!
245
2
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааа кеф. Най-много ревът гласувалите за Рундю рублажии.... надявайки се Рундю да ни прави руска губерния, ама .... греда. Рундю ще неще натовец ще става :)))))))))))))) А простите рублажии, както винаги са пеевани :))))))))))))))))) Само глад и лабут за тях!
244
1
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю: "Песимист съм" Хахахахааааааааа, че на него трябва в речника да му сложат снимката срещу думата Песимист... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
243
3
 
22
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
При Бойко бензина беше 1,80 при сегашните цени на петрола....!
242
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То щото х иванов не му викаше шефе? хахаха
241
2
 
27
 
! Отговори
пешо преди 2 години
А искането на оставка на Гешев не е ли институционално изнудване? Палячoвци!
240
2
 
16
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 200 ПО голяма змия от сегашните Служебни превратаджии Няма България сега явно се краде ЯВНО ЕДНИ самообявили се за Честните Направиха Преврат и Колят Бесят Репресират Е ВРОПА СПИШ ЛИ В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 2022 ГОД СЕ ЗАВЪРНА КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ С ВенеЦуелскиките машини НА Разпети Петък Фигуранта ПОСРЕД НОЩ ОБНАРОДВА В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК МАШИНИТЕ БЪРЗАШЕ

Спонсорирани публикации