Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав

Президентът заяви, че очаква коалицията да застане зад Петков
Обновена: 9 фев 2022 10:39 | 9 фев 2022 10:34, Веселина Йорданова
333
Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е песимист, че ВСС може да вземе "рационално решение" по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Удовлетворен съм от факта, че на практика КС и то решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо.

Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение", коментира той пред журналисти.

Президентът каза, че е рано да се дава оценка на правителството, което работи в изключително трудна ситуация.

Каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж, това ще отнеме време, процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно при вземането на решения, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни действия, каза той. Президентът каза, че очаква това и по случая с "Булгаргаз", както и информация от ДАНС.

Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, коментира Радев за разпита, на който трябва да се яви премиерът Кирил Петков.

Президентът припомни, че при връчването на проучвателния мандат на Петков много ясно заявил, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.

Според него точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване, заяви Радев.

По отношение на т.нар. "златните паспорти" той посочи, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на Президентството целият процес е абсолютно прозрачен, каза той и допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва тези решения, инициира допълнителни обратни проверки на постъпващите документи.

Според президента много по-лесно българите в историческите общности зад граница трябва да получават гражданство със законови промени, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Радев е категоричен, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите народи в Конституцията на РСМ преди да отворим вратата за начало на преговорите. Нагледахме се на декларации, обещания, договори и какво ли не, трябва да има ясни гаранции, подчерта държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава г-на Радев да уточни какво е "рационално". Че Гешев е ллакей знаем. За съжаление г-на Радев се оказа същия такъв ...на новите господари.
18
28
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
За какво разделение на властите говориш, герберски тр...ол.Мутрата от Банкя член на ВСС му пращаше смс и какво обсъждат на заседанията си.А, преди месеци Гешев си чатеше с ПиАр Севи, докато беше в правната комисия на парламента.За какви разделения изобщо става въпрос, когато говорим за каскета и мутрите от гврб/дпс?
17
4
 
37
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Кажете си го прова в очите, не е проблем Прокурора, като институция, проблем е личността Гешев, стига го увъртахте и сукахте! като си назначите Вашия човек тогава всичко ще е розово, и промени в съдебната система няма да има, това е! Радев кажи си го! Петков и носът също..
16
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранте ти си позор.
15
3
 
30
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
РАДЕВ НЕ МОЖЕ ДА РАЗЛИЧИ ИСКАНЕ ОТ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР И ИСКАНЕ ОТ РЕДОВЕН МИНИСТЪР! ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!
14
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията герб трябва да бъде изметена от съдебната власт а на пролет като се стопли времето и евро атлантиците трябва да дадат властта на Възраждане ;)
13
3
 
35
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
...Радев не можел да дава оценка на правителството , защото то работило при ..."трудни обстоятелства" ! Ами нали точно ти ни заби в тоя криза бе Радев, като оглави метежа платен от Черепа! И наглостта придобива Фелдфебелски размери...някакво си министърче, с два месеца мандат, можел да предлага да свалят от длъжност човек, със 7годишен мандат! Този продължава да прави хората на ***! Докато има кой да му се връзва...
12
3
 
23
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
ристю бойкикев взе едни голеееееми пари за да свалят Баце, Цацаров и Гешев, до тук е изпалнено на 7/8, ама дали това е дастатъчно за да осчетоводи или ... го чака ...
11
6
 
36
 
! Отговори
Как ли пък не преди 2 години
Едва ли Висшият съдебен съвет ще се огъне под фигурантския ботуш и мнението на канадския мошеник. Има разделение на властите. Всяка власт да си гледа задълженията и да не си вре гагата , където не й е работа.
10
7
 
31
 
! Отговори
antiradevist преди 2 години
Промит военен мозък обеснява, какво е рационално. Ако не ни беше президент щеше да е забавно.
9
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обижда ВСС, че няма морални качества, срам, груба обида и намеса в съдебната власт, Радев ти си срам
8
5
 
33
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Точно ти ли говориш за морал бе ?!? Има ли смисъл да ти припомняме хилядите издънки и на жена ти и твоите ? Заварихте сравнително подредена държава с най-нисък външен дълг и с пари в резерв, който за нула време "оползотвориха" служебни и сегашни министри. Теглихте нз колко млрд вече заеми и продължавате, а парите се харчаят без никаква отчетност. Здравна, икономическа, социална и каква ли още не кризи бушуват тука вие се заигравате с Гешев. Накадърни сте и потапяте цялата държава до нови дълбин
7
24
 
6
 
! Отговори
М преди 2 години
прав е президента.Калинките продължават да бранят господарите си по всички направления в обществения живот. Сега с подривната си дейност се стремят да опетнят промяната и създадат впечетление че преди е било добре. Да беше но преди 1989 година.
6
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечна слава на президента че от него тръгна първата копка по изчегъртването на мафията ГЕРБ!!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва всички да спрат с популизама и да се захванат за работа.Това важи за всички.Направете необходимите реформи и всеки ,който е нарушил закона отива в затвора.
4
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радьо, гледай си съветската свита в президентството и не се занимавай с ВСС!
3
21
 
6
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Цялата мафиотска асмина от ВСС.,начело с каскета са за затвора!!!
2
4
 
30
 
! Отговори
Д-р Челинджър преди 2 години
Може и ще го вземе ... Гешев остава на длъжността, господарите ти Румба няма да харесат това :)
1
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията герб/дпс няма да се даде без бой.