Два празника в един ден - Трифон Зарезан и Свети Валентин

Денят на виното и на влюбените
Обновена: 14 фев 2022 08:03 | 14 фев 2022 08:00, Камелия Цветанова
31
Два празника в един ден - Трифон Зарезан и Свети Валентин
Снимка: Pixabay

На 14 февруари отбелязване Трифон Зарезан и Свети Валентин.

Трифон Зарезан е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите в цяла България. По традиция рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Готви и кокошка, която се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Царят на лозята“. Едва тогава започва общо угощение.

Свети Валентин е католически празник. На тази дата влюбените изразяват чувствата си един към друг, като си подаряват поздравителни картички, бонбони, сърчица, цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живели през 3-и век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания - т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Празниците били два и две забавни програми вечерта!По БТВ - на албанците , а по Нова - на арменците!Празнувай българино - широка душа си ти!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма такъв нито православен нито католически празник св валентин е на гейовете , не го празнувайте имаме си православен празник на семейството и любовта
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЕЖДУ ДРУГОТО НЕ Е ТРИФОН ЗАРЕЗАН, А САМО ТРИФОН. ЗАРЕЗАН Е НАРОДЕН ПРЯКОР,Д АДЕН ЗАРАДИ ПРЕДХРИСТИЯНСКИЯ ПРАЗНИК НА ПИЯНИЦИТЕ, ИЗВЕСТНИ КАТО ВАКХАНИ! СВ ТРИФОН НЯМА НИЩО ОБЩО С ПИЯНИЦИТЕ , САМО ДЕТО СМЪРТТА МУ СЪВПАДА С ПИЯНСКИЯ ПРАЗНИК!
15
1
 
10
 
! Отговори
100 КАНИ ВИНО преди 2 години
Какъв празник е св.Валентин ?....Прочетете какъв е папа Григории IV и кой слага основите на този "празник", насърчавайки еднополовата любов сред войсковия си състав . ДА Е ЧЕСТИТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН ! Българският празник на виното и лозарите
14
0
 
3
 
! Отговори
В ресторанта преди 2 години
Двойка празнува,а кавалерът поръчва:''Келнер дай шише ракия,шише бяло вино и шише червено вино.''Дамата:''Скъпи,ама нали щяхме и Свети Валентин...''.Кавалерът:''А да бе,верно.Келнер,дай и едни сърчица на шишчета!''
13
6
 
1
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Честит празник на еднополовата любов на всички, които ще празнуват Св. Валентин. На останалите - Наздраве!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде накъде някой ще ми налага кога какво да празнувам?!Всеки щастлив миг трябва да е празник за душата.Любовта на близките хора към вас,както и вашата към тях-също.Останалото са измишльотини за радост на търговци и производители.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен всеки ден е Св.Валентин.Затова днес ще празнувам Трифон Зарезан.А наздраве!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега празника се казва Св. Трифон Валентин.
9
2
 
7
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ако изобщо знаехте какво е свети валентин, изобщо нямаше да го празнувате! Заблудени!
8
2
 
10
 
! Отговори
Борис първи преди 2 години
свети Валрнтин няма такъв празник в България не бъдете идолопоклонници
7
3
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз празнувам Трифон Зарезан днес, а утре идва любовницата и ще празнуваме Свети Валентин :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трифон Иванов - Туньо е починал ден преди своя имен ден, да почива в мир.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес е 1 Февруари и се почита свети мъченик Трифон. Утре, на 2 Фервуари - вторник, Православната Църква почита Празника Сретение Господне, а по народно му в България е Зимна Пресвета Богородица. Здраве и успехи за всички, които се казват Трифон, здраве и за всичко, които празнуват прилично Празника!
4
3
 
16
 
! Отговори
Свети Валентин преди 2 години
Този празник беше възприет от чисто комерсиални подбуди. Да си продадат плюшените мечета и сърца и холандските прескъпи цветя, които увяхват за ден. Пари да се харчат, да се печели.
3
0
 
2
 
! Отговори
Добра новина:Днес ще преди 2 години
отидат майсторите да ашладисат сливоците на лозе.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избития от народния съд "елит" на нацията са същите като сегашните които вкараха юдокатолически празници в България,по времето на СССР даже НЕ сме чествали руски обичаи!!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема лабаво!Напиваме се и после секс!