Производителите на картофи у нас се готвят да стачкуват

Произвежда се безработица в селските и планинските райони
Обновена: 16 фев 2022 17:03 | 16 фев 2022 15:58, Ния Христова
23

Картофопроизводителите у нас остават без субсидиране от държавата. Очакват ли се фалити в сектора?
 
"Картофопроизводителите, както и останалите производители, получават една основна част от субсидиите директно за декар - без значение колко произвеждат. Започнахме да алармираме за огромната опасност да ни изхвърлят от тази интервенция за помагане. Има обещание от сегашното ръководство, че ще се върнем в интервенцията, или че ще се измислят алтернативни варианти за подпомагане", посочи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му, без тази основна помощ, като обвързана подкрепа, от бранша няма как да оцелеят.
 
"Ще настояваме за субсидия. Когато сме на европейския пазар, където останалите страни членки получават субсидии, е нелогично ние да нямаме. Това, което сме изчислили в момента като финансова подкрепа на декар, е между 250 - 350 лв. Това е, разбира се, срещу задължението да произвеждаме, а не на декар, без значение какво и колко се произвежда", обясни той.
 
Според Джиков в момента се произвежда безработица в селските и планинските райони. 
 
"В България и Румъния няма фабрики за нишесте. Такива има основно в Западна Европа. Там има свръхпроизводство и са задоволени откъм суровина", уточни той.
 
"Ще се освободи един ресурс от 13 млн. лв. всяка година, който се отпускаше по възлово подпомагане със задължението да произвеждаме минимум 2 тона първокачествени картофи от декар. Този ресурс ще се насочи към други схеми, откъдето ще се източва. Ние сме диалогични, готови сме обаче и за стачни действия. Искаме на първо място да разберем кой е основният виновник за тези действия", отбеляза Джиков .
 
"Трябва държавната администрация да работи към едно устойчиво земеделие. Пазари, работна ръка, контрол и регулации в търговията на едро и на дребно, адекватно подпомагане на земеделските производители - това е фундаментът", завърши гостът в студиото.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Е какво фъстъци ли ще почнат да садят
17
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата стачкува ли той сади картофи :)))
16
3
 
0
 
! Отговори
До производителите преди 2 години
Като избрахте Промяната, беше добре нали ? То бяха хора по селските мекдани ....И какво, сега по добре ли живеете от преди година. А ? И какво лошо ви направи Бойко ?
15
2
 
2
 
! Отговори
До производителите преди 2 години
Нищо лично. Ама вие за кого гласувахте ?
14
2
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
То всичко живо ще протестира. ПП(Поредните Продажници или П-Д-Ли) "великите икономисти и финансисти" ни докараха до просешка тояга само за 100 дни, представям си за остатъка от мандата какво ще стане. С 50 лв в магазина вече нищо не може да се купи.
13
0
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Френски картофи, мити, от голяма търговска верига - не щат да се пържат, пълни с вода, стават на каша. Правиш ги на пюре - ами не е същото, блудкаво е, не струва.От нашенското по-хубаво няма, ама онези са наводнили пазара, щото са евтини, а са евтини, щото им дават огромни евросубсидии. А на нашите не дават.
12
5
 
1
 
! Отговори
не! преди 2 години
Стига с това субсидиране и с тези кражби. Стига! Когато купувам земеделска продукци мен въобще не ме интересува произхода й, цената и качеството. Обичам произведена продукция в страните от НАТО, защо те са хубави, вкусни и на добри цени. Стига с тези протести. Стига. Защо не кажат, че тях ги мързи и те всеки един момент ще умрат от мързел. Защо?
11
0
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Абе трябва да излезем от ЕС и да се наложат мита на всички чужди стоки от ЕС. Тия ни съсипаха земеделието с техните огромни субсидии, които подбиват цените на родните производители. Това си е жив дъмпинг. Въобще, по-добре ще ни е извън ЕС. Не ме интересуват европарите - и без това не стигат до нас. Крадат ги още във въздуха, преди да са паднали на земята при обикновените хора.
10
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
както при всичко има поскъпване и при семенната за картофи 1кг клас А е 2.60 лв нагоре за декар са нужни 350 кг ,освен това торовете са пъти по-скъпи миналата година бяха около 400лв,а сега са около 2000лвгоривата бяха 1.8 лв/л ,а сега са 2.6 лв/л прогнозирам "златни" картофи
9
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
И какво производство е това да засадиш нещо и то само да си стане? Защо не засадите марули,краставици,домати,***,чесън...Седнат до печката и "произвеждат". Не искам да обидя някого ,но съм внук на велики баба и дядо селяни и знам кое как расте и какви са му разходите.
8
2
 
4
 
! Отговори
Оставка,Радев,Рашков преди 2 години
Спрете чегъртането на българите от бащината им земя.!!
7
1
 
3
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Ами произвеждайте без субсидии на цените на полските и турските,ще ги купуваме и няма да са на загуба.До сега като получаваха субсидия цените на пазара да бяха ниски.Стига гавра с българския купувач.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, криминални типове такива, какво ще протестирате :) Я вижте каква хубава промяна има за вас :)))
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Бойко имаше пари за вас, но искахте Промяна - ами получихте я !
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да протестират при положение, че скапани домати 5 лева, картофи 60 ст.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе заради това увеличение на пенсиите мафията полудя, защото от социалните плащания най-лесно се краде!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то точно това е целта на Европейския пазар нашето земеделие да е смачкано тяхното да процъфтява да си продават стоката на такива като нас как смятате български картофи в Испания примерно нали тяхните фермери ще са на другия ден на улицата и всичко ще е затворено
1
3
 
7
 
! Отговори
АААА преди 2 години
вероятно и те са платени "криминални субекти".....Списъкът от Гугъл е голям смях.....Но нека протестират хората, в правото си са...