Депутатите пратиха "златните паспорти" в историята

Не приеха искането на ДПС за пълна проверка на вече издадените
11
Депутатите пратиха "златните паспорти" в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българското гражданство, с което прекратиха практиката на даването на българско гражданство срещу инвестиции, внесени от МС.

Процедурите, които текат в момента, обаче ще бъдат разгледани и това вероятно ще са последните чужденци със „златни паспорти“, ако бъдат одобрени.

В мотивите си правителството отбелязва, че в доклад на ЕК е посочено, че издаването на „златни паспорти“ създава редица рискове за държавите членки и Съюза като цяло, включително по отношение на сигурността, изпирането на пари, корупцията, заобикалянето на правилата на ЕС и отклоняването от данъчно облагане.

Още по темата

Законът за българското гражданство предоставя възможност за инвеститорите, както и за съпрузите и другите членове на семействата им да кандидатстват за придобиване на българско гражданство по натурализация на база на същата инвестиция. Отчита се и недостатъчната интеграция на тези лица в българското общество както поради минималния им престой в нашата страна, така и поради невладеенето от тях и членовете на семействата им на българския език, пише още в мотивите.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че става дума за това да се премахне продажбата на българско гражданство.

„Това са хора, които не пребивават в страната и по бърза писта те стават български граждани, а с това и граждани на ЕС. Премахвайки тази процедура ще повишим доверието на нашите партньори от ЕС и САЩ“, каза тя и припомни, че през 2019 г. ЕК е поставила този въпрос, а също и през 2021 г.

Атанас Славов от ДБ посочи, че инвестициите ще дойдат тогава, когато има ниски нива на корупция и върховенство на закона.

Крум Зарков от БСП също коментира, че инвестиции, растеж и благоденствие не се постигат чрез схема.

„Така инвестиции няма да дойдат, нужен е правов ред, образовани хора и перспектива на държавата, в която хората искат да дойдат“, каза той.

Депутатите не приеха предложението на ДПС в срок от три месеца след влизането в сила на закона се извърши проверка на всички издадени „златни паспорти“ от ДАНС включително какви са инвестициите към момента.

От движението искаха при установяване на нарушения случаите да се изпращат на вицепрезидента за преразглеждане на даването на българско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Всички златни паспорти се разписват от ПРЕЗИДЕНТА! ХА ХА ХА ХА!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на хранилката на ДПС и Пеевски.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каракачанов трябва да сменя бизнеса!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде киро канадскио и *** му го отнесоха. Офф той кинти не носи, само ги краде.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герой .. с какви глупости се занимават докато народа мизерува
5
1
 
11
 
! Отговори
позлатени преди 2 години
Даваш златен паспорт на някой, той те позлатява. Затова няма да проверяваме кой е позлатен. Ачик далавера. Това е промяната на почтените.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите е хубаво да обърнат внимание на експлоатацията на хората от големите вериги налазили България, като Шел, Била, Метро, Лидъл и подобни как закона е само на хартия. Служителите нямат яснота какво получават, какво им удържат, какво им внаяст като осигуровки, колко дни отпуск имат, в колко часа им е почивката /независимо, че са на смени/ дори и кога са на работа, графиците се сменят непрекъснато. Служителя не подава молба за отпуск, но се оказва, че някой е решил да го прати в отпуск
3
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кога парламента ще започне да се занимава с проблемите на хората? 32г. преход само *** управляват, освен пълен бойкот на фирмите им друг начин не виждам. Когато се знае че някой бизнес е на човек от политиката - пълен бойкот, без значение от коя партия е. Друг начин не виждам аз. На кого му пука за тези паспорти - да тупаме пак топката.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващите от юподмяната се уплашиха, че техните хора са замесени в схемата за златните паспорти.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зелените кога?