Нинова ще оздравява държавни предприятия и ще ремонтира язовири

Най-голямата ни грижа са цените на най-необходимите стоки за хората
17 фев 2022 12:33, Анисия Иванова
52
Нинова ще оздравява държавни предприятия и ще ремонтира язовири
Снимка: БСП

"Списъкът с язовирите, които спешно трябва да се ремонтират, се изготвя по препоръка на Държавната агенция по метрология и технически надзор към Министерството на икономиката и индустрията.  Един от проблемите е точно този – разпилените отговорности и в крайна сметка се получава безотговорност.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации.

По думите ѝ е създадена работна група, в която всеки да представи позицията си, да се изчисти собствеността и да бъде взето решение какви мерки да се предприемат, да се актуализира списъкът с опасните язовири. Срокът е до 15 март.

"В бюджета има предвидени средства към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите. Ще положим всички усилия те да бъдат изразходвани целесъобразно, законосъобразно и да има резултат“, обясни тя.

Нинова обясни, че се предвижда съставянето на обществен съвет, който трябва да фокусира проблемите в малките и средни предприятия: „Отправихме към министерства и граждански организации да дадат представители, за да го създадем".

„За нас е изключително важна мярката за компенсирането на цената на енерговносителите“, отговори Нинова на въпрос, поставен от “Има такъв народ“, като допълни, че бизнесът намира като добра мярка взетото решение за 250 лв. на мегаватчас.

На въпроса “Имате ли някакви идеи за преструктуриране на ДКК“, Корнелия Нинова отговори така: „В Държавната консолидационна компания има доста разнообразни дъщерни дружества, като всяко едно от тях се управлява от собствен Съвет на директорите. Не мислим да закриваме ДКК, напротив, мислим да оздравяваме държавните предприятия чрез по-разумна и по-целенасочена политика“.

Нинова допълни, че предварителните данни от проверката на Сметната палата са интересни и в най-скоро време ще ги представи.

„Първата задача е да се спрат течовете и кражбите от държавните предприятия, а втората да им бъде намерено достатъчно възможности за бизнес, да се увеличат оборотите. Третата ни задача е грижата за работещите там и увеличението на доходите им“, каза още Нинова.

Министърът на икономиката и индустрията обясни, че редовно провежда срещи с браншовите организации, които касаят малката потребителска кошница. „Най-голямата ни грижа са цените на най-необходимите стоки за хората. Знаем какви са проблемите и се опитваме да ги решаваме“, категорична бе тя.

Нинова обясни още какъв е смисълът на електронното табло, закачено пред Министерството на икономиката и индустрията: „Засякохме големи разлики в някои от основните хранителни продукти между продажбата на едро и продажбата на  дребно. С тази информация целим да информираме обществото за надценката. Желанието е за прозрачност и сигнал към спекулантите“, поясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и техноимпекс оздрави
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той киро открадна парите за язовири
38
0
 
5
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Не трябва да се наливат държавни пари на предприятия,които са на загуба,особено държавни. Така никога няма да се оправят и всяка година ще чакат тази държавна хранилка.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕтака ще ги оздрави че и помен няма да остане от тях.Това което ще стане накрая, е, че Нинова ще си заздрави отново и отново банковите сметки тях ще ги бетонира направо.
36
0
 
15
 
! Отговори
Майора преди 2 години
По скоро ще приватизира предприятията от ДКК , тя има богат опит от приватизацията на "Техноимпекс"!Странно защо уволнена за корупция като зам миинистър на икономиката е този път министър! Но явно все още си мисли че някой е забравил това!
35
1
 
13
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Нинова от БКПс шепа депутати е на Власт УЖАС БЪЛГАРИ това ли е ПОДМЯНАТА Оставка
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СелякХе хе, вълка ще се грижи за агнета и ще спасява изгубили се овчици -- Малка корекция, това е Вълчица от с. Крушовица!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже на най бедната политичка ще оздравява държавата?!Дано се захлеби!?
32
0
 
11
 
! Отговори
интересно преди 2 години
как ше ги оздравява , като ги приватизира ли ?
31
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ-ТИЕ ДЕТО ГИ ФАЛИРАХА НАВРЕМЕТО И ГИ КУПИХА ЗА СТОТИНКИ СЕГА СА ПЕЧЕЛИВШИ И ЧАСТНИ.
30
0
 
16
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Хе хе, вълка ще се грижи за агнета и ще спасява изгубили се овчици!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива като Борисов и Нинова, които и майка си ще продадат само да останат на власт, не ни трябват.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги оздрави като Импекса
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бсп, дпс, герб, дб трябва да се обявят за незаконни партии.
26
0
 
12
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
У наше село потрошиха сума пари за язовир,който беше в добро състояние,а улиците са като след бомбардировка,логика да търсиш....
25
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ох мамо. От кога си мечтае държавна пара да харчи. Баце я беше оставил на депутатска заплата пък тя милата ...
24
0
 
15
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Тази не е кумунистка, дядо ми беше, но ако беше жив, щеше да извади пушката и до един да ги оправи, какъвто беше принципен.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли избор Кирчо, добре направиха, че всяко министерство е на отделна партия. Тази със шутове трябва да я разкараме. Костовиска приватизаторка.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си вземе Пеевски за заместник, тя го може
21
0
 
20
 
! Отговори
ВАША КОРНЕЛИЯ преди 2 години
ОЗДРАВЯВАМ ПРЕДПРИЯТИЯ ВСЯКАКВИ, ИМПЕКСИ, ТАБАЦИ, СЪЩО И НЕФТОХИМА МАЖО МИ ГО ОЗДРАВИ, А РАФАЕЛЧО ГО ПРАТИХМЕ ДА ОЗДРАВЯВА ЕДНА БАНКА В САЩ! СЕГА КАТО ВИЦЕПРЕМИЕР ЩЕ ОЗДРАВЯ И ДЪРЖАВАТА С ЕДНА ИНФЛАЦИЯ, ТАКА ЧЕ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ!