Омбудсманът: Колектор да събира дълг само при изричното ни съгласие

В законопроекта липсват важни гаранции за правата на гражданите
Обновена: 17 фев 2022 18:29 | 17 фев 2022 18:25, Анисия Иванова
54
Омбудсманът: Колектор да събира дълг само при изричното ни съгласие
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова относно публикувания за обществено обсъждане законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, добил популярност като Закон за колекторите.

„Смятам, че от най-голямо значение е чрез закона по ясен и категоричен начин да се пресекат всички недобросъвестни практики, използвани до момента за притискане и принуждаване на хората да плащат, без съобразяване с лично, семейно и здравословно положение, на изтекли по давност дългове, с методи на ръба на закона и с позоваване на неясно как многократно нараснали дългове“, пише проф. Ковачева.

В становището си тя обръща внимание, че в законопроекта липсват две много важни за правата на гражданите гаранции.

На първо място това е предварителното съгласие на длъжника вземането му да може да бъде прехвърлено на трето лице, различно от кредитора. Общественият защитник настоява съгласието да бъде уговорено като отделна клауза в договора или анекс, а не като част от общите условия, с които повечето граждани не се запознават в подробност при подписването.

„По този начин самият длъжник ще може да прецени дали допуска да плаща, или от него да бъде събиран дълга от лице, различно от кредитора. Ако не бъде дадено изрично съгласие, има риск гражданите изобщо да не разберат, че са се съгласили дългът им да бъде прехвърлен на друго лице“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание и на друг известен факт, а именно, че когато се прехвърлят задължения, те се купуват на значително по-ниска стойност от дължимата сума. Затова според омбудсмана е справедливо кредиторът първо да предложи на длъжника да изкупи задължението си, но при същите условия, при които би го продал на колектор.

„Проблем виждам и в обхвата на предложения законопроект. Разпоредбата на чл. 1 визира необслужваните потребителски договори, но в този обхват не влизат банковите кредити и тези, отпускани с договор от фирмите за бързи кредити, а именно от тяхното извънсъдебно събиране от колектори страдат на-голяма част от гражданите. Също така е неясно дали под „необслужвани” се разбира изцяло или частично необслужвани“, допълва общественият защитник.

За да се пресекат недобросъвестните практики, Диана Ковачева настоява да се предвиди извънсъдебното събиране на вземания да се осъществява само от лице, което е вписано в регистър.

„Правилно и коректно е уведомяването за прехвърлянето да е от страна на първоначалния кредитор, но смятам, че към посочените реквизити на уведомлението следва да се добави и размерът на непогасения остатък на дълга, разбира се без размера на законната лихва, тъй като тя се начислява до окончателното изплащане на задължението. При посочването на дължимия остатък от първоначалния кредитор ще може да се прецени и дали се спазва разпоредбата на чл. 10 от закона, а именно новият кредитор да не може да иска от длъжника плащане, различно от договореното, а новият кредитор да има право само на лихва за времето на забавата“, посочва омбудсманът.

Във връзка с уведомяването проф. Ковачева отбелязва, че не е регламентирано кога длъжникът се счита за надлежно уведомен, както и че не е изрично разписано пред кого и по какъв ред той може да оспори вземането си.
„Подробно са описани действията, които колекторът не може да предприема спрямо длъжника и това е изключително важно, тъй като именно в тази насока са голяма част от оплакванията на хората“, подчертава общественият защитник.

Диана Ковачева посочва и важността на отделен регистър, в който да бъдат вписани колекторските фирми, а извънсъдебното събиране на вземания да не може да се осъществява от дружества, които не са включени в него. Но подчертава, че трябва внимателно да се обмислят критериите, на които трябва да отговарят тези фирми, за да бъдат допуснати до вписване.

Омбудсманът обръща внимание и на едно от основанията за служебно заличаване на лице от регистъра, а именно при грубо или системно нарушение на Етичния кодекс за професионална етика и поведение. В същото време - по чл. 16 дружествата за събиране на вземания не са длъжни да членуват в професионални организации на лицата, предоставящи такива услуги и съответно не са задлъжни да приемат Етичен кодекс за професионална етика и поведение, което пък на свой ред да даде основание за тяхното заличаване.

На следващо място Ковачева посочва, че липсва норма, която да допуска пострадали граждани индивидуално да сигнализират контролния орган - Комисията за защита на потребителите, за извършени спрямо тях нарушения от страна на колектори. Това според предложения проект могат да правят само сдруженията на потребителите, които да информират писмено контролния орган в седемдневен срок, като му предоставят всички налични материали.
Сред другите предложения на омбудсмана е забрана задълженията за комунални и битови услуги да се прехвърлят на фирми за събиране на вземания.

„Задълженията за парно, ток, вода и услуги на мобилните оператори са сред чувствителните за гражданите теми и следва да се подхожда внимателно“, предупреждава омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се подписва всеки още при сключването на договора за кредит, че е съгласен и всичко ше си е по старому
48
0
 
1
 
! Отговори
Измама преди 2 години
Не им вярвайте ще го отменят това след някоя друга година има много крадени пари за пране и искат да ги изперат като дават кредити и ставате роби!
47
0
 
1
 
! Отговори
Съвременно робство. преди 2 години
Олигарсите ни ошушкват до кокал после дават кредит чрез банките и си им роб до живот.
46
0
 
0
 
! Отговори
Идея преди 2 години
Продавай всичко взимай кредит от банката и бягай в чужбина.
45
3
 
3
 
! Отговори
Тази жена е преди 2 години
Еталон за омбудсман !
44
0
 
5
 
! Отговори
На босия Цървулите преди 2 години
Тези дето много знаят хайде да кажат как ако не внасяш за потребителски вноските и работиш без договор или на граждански как ще ти спрът нещо от заплатата ( нямаш нищо на твое име ) Ако си в чужбина немогат да те пипнат. И как ще гонят 5 рода братовчед ако кредита е от банка без поръчител говоря. Единствено си с блокирани сметки в България Което не е проблем защото ако работиш в чужбина ти вадят сметка бързо
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Закона на Мая Манолова ще пише: "Имал е бол пари - дал е." Одобряваме и ще вземаме пари, Мая манолова ще ни защитава с една гърда.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия колекторски фирми u чcи- тa са живи ... , xрaHят с жuвoтa и дyшuтe на хората. Преди ЕС ги нямаше тия неща, длъжниците лежаха в затвора. Сега е по- лошо, стават донори за цял живот на по-гореописаните
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взех 100 бона, оня ми вика - връщай сега 150 бона. Аз му викам: Ти за *** ли ме имаш? Дай ме на съд, съдът ще ме оправдае. Той иска да ме измами със 150 хиляди лева. Крадци са и измамници. Аз ще се оплача на Мая Манолова, че ме тероризират с искане на някакви пари. Мая Манолова ще защити всички бедни кредитни милионери. Аз хванах "Златната рибка" на Краси Радков и тя ми изпълни едно желание - да не връщам пари. Краси Радков само дава пари, не иска пари. Измамниците да си гледат рекламата.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземайте и не връщайте. Държавата ви защитава. Само балъците връщат взети пари. Оня е имал бол пари - дал е. Да не е давал пари. *** са връщащите пари. Не бъди ахмак, не връщай нито лев на кредитора.
39
0
 
5
 
! Отговори
При цесия преди 2 години
Не се иска съгласието на длъжника. Той трябва само да бъден уведомен.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По големи простаци от тия с бързите кредити няма в нито една банка в ЕС.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешката е на Банките. Защо дават само Потребителски кредити. А не дават кредит за Производство. Да си направиш казан за бира или казан за Ракия. Или да направиш 15 дек. Лозе, фурна ,трактор, и ъ. Н.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Инвестиционния кредит. Обслужването е нормално и възвращаемо . Пример камиона закупен с кредит се изплаща особенно в земеделието. И ако приемем , че 40% от населението се захване с земеделие ~1.5 мил. от работосп. население, то на тия банки им се отваря неимоверно много работа по документи.Но банка с такъв кредит не се обвързва. Тя си търси длъжници по ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ. Защото от телевизор, жилище, туризъм пари не идват
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя е тая банка която отпуска Инвестиционен кредит за ОСНОВНИ СРЕДСТВА / както се казваше в тоталитаризма/ средствата за ПРОИЗВОДСТВО. Не кредит за потребление ,телевизор, жилище, таблет, барбекю, учене в чужбина, туризъм.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма право да ви кара да плащате, каквото и да било,което вие не смятате ,че дължите и то по телефон. Това е като телефонните измами с остави пари до кофата.Всичко,което твърдят ,че дължите до последната стотинка колекторите трябва да го докажат в съд. Това няма как да стане и те знаят понеже 99% от вземането е недължимо измислено и съчинено -следователно недоказуемо пред Съд. Съответно те ще ви звънят за да ви плашат и убеждават да плащате недължими пари Не им вдигайте пълен игнор,
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отивай си в англия под масата на кралицата, чуждопоклонничке
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките умишлено избягват да отпускат ИНВЕСТИЦИОНЕН КРЕДИТ. Който се използва от частните фирми за производство. Транспорт, земя, животни, инструменти. А се натискат само да дават Потребителски кредит. Така започва маменето.
31
2
 
5
 
! Отговори
До 26 Myньо преди 2 години
Няма балъци Myньo хората са кредитополучатели независимо изрядни или неизрядни ти си никой с IQто на суров пъпеш да обиждаш хора били те неизрядни с разни квалификации. Всяка икономика оперира с бизнеси и потребители Бизнесите фалират в последната година държавните хрантути унищожиха 1 милион и триста хиляди бизнеса само за 1г.Бизнесите имат работници един взел таблет друг кола на детето компютър.Тези стоки са с тройни надценки платени отдавна.Ако не плаша продължаваш и не затлачваш икономиката
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони са измамени от българските банки. И малцина са тези , който прибраха милионите на спестителите.. както се казва от Ал Капоне " С пистолет можеш да ограбиш банка, А с банка можеш да ограбиш населението"