Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори коалицията "Продължаваме Промяната" (ДА България "Има такъв народ" и БСП) падат от власт.Неадекватни мерки срещу ковид пандемия и анти български политически решения. Народе не отивай за гъби , гласувай ,зашото иначе ей такива предатели ще ни управляват !
186
1
 
35
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Нашият действа като по наръчник за неща, които не трябва да се казват и правят, ако искаш да си опазиш нацията. Яд ме е колко мой уж умни и будни приятели гласуваха за него...
185
1
 
19
 
! Отговори
факт преди 2 години
и памперси за правителството!
184
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Биби Та просто Киро друга работа освен да бъбри по цял ден глупости той не може и не е в състояние да върши Зеленски се оказа актьор, а този, харвардският възпитаник - ЛОШ АКТЬОР, който може да ни донесе с глупавото си поведение някоя и друга ракета. Дедо Biden ще го използва и ще го захвърли като ненужен ***, а покрай него и България заедно с нас ще отиде на ***.
183
0
 
20
 
! Отговори
Aa преди 2 години
Оставка!!!!
182
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И разучихте къде са скривалищата за вас, нали?Путин не е споменавал ядрено оржие. Системата за възпиране включва много неща!
181
1
 
28
 
! Отговори
Биби преди 2 години
Този човек ще спре ли да говори врели некипели, по цял ден по всички медии!!!
180
1
 
30
 
! Отговори
що пък преди 2 години
калиев йодид бе Кико, ти създаде великият препарат "ПроВиотик" дето лекува всичко, дори Опра Уинфри всеки ден гълта от него за здраве, раздай безплатно на населението, нали дойде тука да ни оправяш, щото много ни обичаш, нас народа де (глупаците)
179
1
 
32
 
! Отговори
факт преди 2 години
тоя е пълен фейк!
178
3
 
22
 
! Отговори
Да попитам: преди 2 години
До моника бонева== Кое и е адекватното на Нинова?! БСП заедно с другите джендърофили и предатели в Парламента подкрепиха декларацията срещу Русия,подкрепят отстраняването на най-читавия политик в кабинета ген.Янев,не обелиха и дума за събарянето на паметника на Съветската армия,мълчат като прискрипани за забраната на трети март!БСП мълчаха и когато бандеровците избиваха невинни хора в Домбас,включително и българи. Не са адекватни,а долни демагогски нагаждачи,чиято единствена цел е далаверата!
177
1
 
37
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 2 години
До Само питам? Колега, въпросите ти са страшни и риторични. Хора като Кирето, които не са минали и военно обучение, и не знаят да стрелят - ни подготвят за нещо ужасно ... хапчета с Калиев йодид. На Киртака у главата са му само добавки. Кирето какво ще ги прави тия таблетки? Ако ни напънат с ядрени ракети и противогазите няма да ни спасят, че не има такива. Бомбоубежища няма, щото са комуническа измислица - направиха ги на клозети и дискотеки. Българи, яжте, пийте и си носете новите дрехи!
176
1
 
12
 
! Отговори
Да та преди 2 години
*** у простота глава! Знаем ви че играете театър! Вие сте чеда на дявола! Шваб и всички останали изчаткали дядки яко са заблудили такива като този нашия,трюдо ,макарон,Меркел ,Путин също........ роби на злото!
175
2
 
27
 
! Отговори
ха така преди 2 години
слушай хубаво какво ти реди кака ти Херо и ще стигнеш далече,...само гледай да не подминеш Канада, че по-нататък не е комфортно.
174
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире по Грайндъра кво ти казаха от Белия дом -положителен или отрицателен си за спин ?
173
1
 
34
 
! Отговори
Кирооо преди 2 години
Взимай каската и отивай на фронта ако искаш,само не замесвай нас БЪЛГАРИТЕ! Вземи си заший устата,защото бълва глупости ! Сложи си квито искаш знамена на профила , бий сии бустери те и газ към Украйна или Канада или където щеш,само си махай от тук😅
172
3
 
23
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Пpocто Киро или пpocт О Киро?!
171
3
 
28
 
! Отговори
ПКП преди 2 години
Киро да изсъхне! За 2 месеца надмина Бойко по простотия
170
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен неадекватник
169
1
 
29
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 2 години
"Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна." - значи вчера заяви Кирето, че всякак ще се помага, даже и на фронта. Тагарев искаше да прелита над Украйна с дерижабъл, за да мята партони на Зеленски, над зона свободна от полети. Като ще ходят на фронта - да ходят, сега пък няма да ходят... Е, не е сериозна тази работа! Защо така, бе Киртак? Кое те притесни? Путин? Липсва ми емотика с Карадаяъ "не може да бъде"!
168
1
 
21
 
! Отговори
Само питам? преди 2 години
Кире:1/За какво ще пием тези таблетки калиев йодид? 2/Вярно ли е това което пише в Tribune за МИГ-29 които си обещал за Украйна? 3/След като обвиняваш Янев за прокарване на руски интереси какви ще прокарва Тагарев като е завършил Академия в Русия? 4/Как ще обясниш близките връзки на Тагарев с Аню Ангелов -министър на отбраната на Бойко Борисов и препредаването през 2001 на ръководената 2 години дирекция в МО на Аню Ангелов и 2009/2010когато му е съветник?5/Бойко ли ще подкрепя смяната на Янев?