Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
24
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Гласувах за този уидиот! Национален предател, неграмотен,почти бавно развит. Иде ми да си отрежа пръста.
206
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стой мирен и никой няма да ни заплашва!!До сега нищо не направи за тези,които те избрахме.Празни приказки и нелепици като ,,МОЙ МИНИСТЪР".Янев не е ТВОЙ ,а на партията ПП.Поведение и приказки показващи еднолично налагане на мнение.
205
0
 
25
 
! Отговори
em22 преди 2 години
ОСТАВКА ИЗМАМНИК!
204
0
 
22
 
! Отговори
До225 преди 2 години
Като искаш да воюваш,заминавай за Украйна.СТИГА с тези комсомолски лозунги!Като ти запари на ду...о друга песен ще запееш.
203
0
 
24
 
! Отговори
OT преди 2 години
Статията разбрах едно, няма система за оповестяване. Т.е. система имаше но тя е занемарена последните 30 и няколко години и вече няма. Ако полетят ракетите към БГ няма кой да ни извести. Второ - целия ни резерв е с изтекъл срок на годност или продаден. Значи нямаме и резерв. Извод - на никой не мму пука за народа и държавата, само се краде и богатее. Горкия български народ, как не попадна на политици поне веднъж.
202
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н ,,премиер,,,с таблетки ли ще ни спасяваш...?Здрав разум и дипломация е нужна.
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политически партии и кръгове, както винаги са се затворили в техните кръгове и не чуват позицията на народа си. Чуват избирателно и удобно за тях самите
200
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е първият български премиер, който вкара за 2 месечното му управление страната си във студена война. Забележете без да бъде намесването името на страната му.Малко се водим от чужди интереси.Дано се стигне само до хуманитарна помощ, обикновено сме мирна страна, знам ли
199
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, явно по-долу не е станало ясно какво смятам за безумно изказване.Премиера съобщава на цяла България, че таблетки те били с изтекъл срок и системата за оповестяване не работи...без паника. Нарича Путин безумен...дори и да мисли така, не се говори така на това ниво.Таблетките и да ги имаме ползата не е ясна...Военно трябва да останем неутрални и да си пазим нашата безопасност, на България!
198
33
 
3
 
! Отговори
НИЛАТС преди 2 години
Война е! Война на Путин срещу останалия свят! Ние не сме с кремълския кръволок! Ние трябва да дадем своя дан за унищожаването на московския ненормалник! Ако трябва 7 милиона да се жертваме, за да спасим света от империята на злото, заслужава си! На това земно кълбо бурените трябва да се изтръгват, дори да си одраскаш ръката!
197
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в статията, ако е верен цитат, бих го определил като единица мярка за безумно изказване на премиер!
196
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем скоро ще видите как ПП ще махнат и Рашков. Едно от трите задържани за драскане по паметника на съветскара армия, идиотчета, е Никола Генов, който е син на Тонка Генова - финансистката на Домус-ага, дясната ръка на Борко Тиквата. Другото идиотче е син на директорката на частното училище, чийто спонсор отново е Домусчиев. Идните дни ще гледате как случая се раздува и как накрая ще поискат оставката и на Рашков. Много скоро ще разберете, че ПП са сателит на ГЕРБ!
195
1
 
36
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
За къде се подготвяш бе ПростоДомашенЛюбимецо на Козяк? Ще бягаш към Канада ли? Стягай куфарите от сега и отивай да целуваш ръка на Трюдо да ти връща гражданството, че тук става опасно вече за миризливата ти кожа. Новия кандидат за длъжността ПростоСлуга вече е факт - Стефан Янев, но цирка на господарите ви надали ще мине.
194
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега ще празнуваме ли 3ти март - денят в който отбелязваме 144 години от Руско - Турската освободителна война.
193
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро-байдъна с тези издънки ще направи възраждане първа политическа сила! Ще се изкефя още тази седмица Русия и Украйна/сащ да се разберат, БСП да подкрепи вота на недоверие и след резултата от новите избори, киро-байдъна и асенчо-краеца да останат с един гол ... в уста! Това е позитивния варянт за киро! В другия варянт свършва като чаушеско! Лично ще се погрижа!
192
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Вашата система я подновявате 20 години.Като дойде 2 юни сирените не се чуват от 100 метра!Това явно е умишлено,та когато наистина има опасност,да се създаде паника и да има повече жертви.
191
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ни лъга зализанкелеш. Единствената заплаха за България и българския народ се намира в българския парламент. Едно нелегитимно правителство от 240 въшльофци поставени от НАТО при избирателна активност 30% като 8% бяха от разни живеещи в Турция, а други 4-5% от имигранти. Реално ти господин зализан *** си никой и ако се разкараш заплахата за нас изчезва.
190
2
 
5
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 2 години
Откъде си красива девойко, къде си расла цвете пролетно, къде те грее слънцето свободно, кога танцуваш така възхитително - Очите са ми морето Адриятическо, косите са ми житото Панонско, жална е моята душа Славянска, Аз съм Югославянка
189
2
 
4
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 2 години
Откъде си красива девойко кой ти роди окото синьо кой ти даде косата златна кой те сътвори такава огнена - Очите са ми морето Адриятическо косите са ми житото Панонско жална е моята душа Славянска, Аз съм Югославянка
188
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да изолират зона около американските бази и около американското посолство . Останалото е в безопасност .

Спонсорирани публикации