Йончева: Агресията в Украйна е историческа грешка на Путин

Подкрепата на Брюксел за членство на Киев в ЕС - жест към народа на Украйна
Обновена: 6 мар 2022 22:17 | 6 мар 2022 19:32, Екип на Bulgaria On Air
124
Йончева: Агресията в Украйна е историческа грешка на Путин

Подкрепата на Европейския парламент във връзка с молбата на Украйна за членство е един жест към украинския народ. Това коментира евродепутатът от БСП/С&Д Елена Йончева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Осем държави-членки, включително и България, застанаха зад този жест. И Урсула фон дер Лайен подкрепи една такава идея, но това си остава само политически жест на подкрепа.

Вие знаете, че Турция е кандидат-член от 1999 г., Сърбия от 2012 г. По принцип това е един доста сложен процес и не трябва да създават фалшиви очаквания в украинските граждани. Аз мисля, че те не заслужават това особено в този момент. Иначе какво означава статут на кандидат-член на ЕС? Това означава предоставяне на подкрепа: финансова, административна, техническа, но, разбира се, и поставяне на конкретни изисквания за реформи във всички обществени сфери," каза Йончева в разговор с Милена Милотинова.

"Агресията в суверенна държава е историческа грешка на Путин, това е трагедия и за украинския, и за руския народ. И е много опасно за Европа, защото действията могат да излязат извън границите на Украйна," каза още тя.

ЕС следва да ограничи вноса на най-важните руски стоки за износ, като нефт и газ, се казва в резолюцията на ЕП. И още: санкциите трябва да отслабят руската икономика и промишленост, евродепутатите настояха и мярката SWIFT да бъде разширена и с Беларус, както и за по-бърза доставка на отбранителни оръжия за Украйна.

Всички гласувахме тази резолюция и всички излязохме пред ЕП да демонстрираме подкрепа за Украйна, каза Йончева. Но обясни, че социалистите не са гласували текста за изпращане на военна помощ за Украйна. "Това само ще засили конфликта, този конфликт не може да намери трайно мирно решение по военен път, това може да доведе до афганизация на този конфликт. Трябва да се намерят начини да се върнат страните на масата на преговори и да се намерят взаимно приемливи решения. И по други две точки също не гласувахме. Едната е да се намалят доставките на нефт и газ. Смятам, че българската икономика на този етап е много зависима и това ще удари българските граждани. Другата - да се прекрати сътрудничеството в ядрената енергетика - това пак ще удари България," смята Елена Йончева.

Вижте още във виедото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Приказка за стълбата преди 2 години
И много други
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърденията че Йончева краде пари се оказват истина. Чичо сам винаги може да ти прибере откраднатите долари скътани в офшорни зони. В момента можем да се видим кой е бъркал надълбоко в меда. Изцапаните ръчички с с благинки лесно се извиват.
98
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Йончева, можеш ли да ми отговориш на 2 въпроса.- Чий гуй дирят американците в Европа и- Защо ЕС в т,ч, и Е Парламент стоите отстрани и не смеете да си преместите зад ниците в защита на еропейските ценности.
97
0
 
2
 
! Отговори
перко преди 2 години
Не виждам горящите гуми зад нея!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво разбира Йончева от геополитика че дава оценка кой каква грешка е направил. Историческа грешка или не, историята ще покаже. Разбинването на арабския свят и исляма и появата на ислямски фундаментализъм 21 век това исторически успех ли е. Да настроиш две религии една срещу друга.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа като ще удари България защо гласуваме, ние нямаме ли национални интереси да защитаваме? Или е важно да взимаме големи чиновнически заплати и да целиваме на големия брат д=пето?
94
7
 
6
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Аха, тъкмо Украйна му трябва на ЕС за да се скапе съвсем. ЕС първо не е НАТО за да има задължение да ги защитава военно. Второ Украйна не е по-малко корумпирана от Русия и с не по-малко мафия. И трето, след като приключи войната повечето от високотехнологичните оръжия които получава сега Украйна ще преминат в ръцете на мафията в Украйна , която всъщмост е руско-украинска. Не случайно евродепутатът от БСП/С&Д Елена Йончева апелира за това за да съсипят ЕС. Путин ще е доволен.
93
2
 
2
 
! Отговори
Латерна преди 2 години
Какво стана с позицията за Македония? Всички тия, които се бият и карат, ще застанат срещу исканията на България.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нейния баща е от тяхното ГРУ,а другарката евродепута се хариза,да си клати стола.Взе пари чрез офшорка от КТБ без да ги връщси не само това,та за пустия имунитет направи главозамайващи разкрития и лъгаха испанската страна,докато делото приключи ,без да са открили нищо.А тази сплетница не беше ли рублажийка?
91
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До оняо щази...са най коварните слуги на путин в ес,ес финансира де факто путин и армиите му...и продължава да го прави,остави две руски панки уж да плащала газта...ама моля,щази..да германският клон на кгб и агентите германски политици убиха ЕС...създадоха и финансират новият..."фюрер"уж...и е време САЩ да се вземат в ръце,нищо драматично..един изкукал путин...ако му позволят да предизвика Света ни...няма да стигне до куфарчето,..щази и подобни са троянският кон..и САЩ,приятели намерете ги
90
1
 
11
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Ленче, недей така, ваш човек е все пак !
89
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
да г-н Путин...остана ви само ядреният от СССР...да не се окаже като "свръхоръжието на хитлер"...истината е ,че ви останаха няколко зависими добре платени политици в ес...и армията от *** манипулираща...истината е,че превърнахте един велик Народ...в новата малка китайска сестра на с.корея...Света ни ви напомня,приятели Света ни има ядрени ракети...по-модерни,по-жестоки и не сме плашили никого с тях...ще ги използваме при нужда...не се съмнявайте!!!
88
10
 
11
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименда разбираме,че украйнската и американската армии убиват невинни граждани на русия ли?...с очите си гледаме как руснаците обстрелват жилищни в украйна,как украйнски деца плачат и бягат от домовете си!нима допускате,че някои ви вярва...и спрете кибератаките моля...триете постове,плющите минуси и плюсове служебно...не че ви вършат работа...затвърждавате убежденията и решимостта ни!!!приятели и Свободният има ядрени...но не плаши никого с тях,за разлика от путин,и ме трият!!!
87
9
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и да лицемерно и глупаво е да се доверяваш на неграмотен,алчен и жесток...путин разчита на китай...Света ни не се е обърнал към китай още...но са на дневен ред...Свободният свят само ще си изтегли производствата и спре доходите им...и ммилиардният китайски Народ ще свърши черната работа и ще отървеСвета ни от военнолюбците...Света ни им дава шанс за просперитет...те ни отговарят с воини и убийства на невинни...така ли ще продължаваме...и да напомним на путин...и ние имаме ядрени...по модерни..
86
6
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Щирлицфалшив произведен в раша...с какъвто дрогира троловете си в бг.Историческа е защото Украйна и Народа им ще са там...дълго след путин и тероритстите му,и никога няма да простят,а има и новина... опъват си очичките...в очакване на китайците!!!православен руснак с аверите си мюсюлмани чеченци...убиват и рушат православна украйна...това прави путин...военни престъпления и геноцид срещу невинен Народ,ако не го спрете в Украйна,ще платите ужасна цена ЕС и НАТО!минати са всякакви граници!
85
6
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ако четете по-надолу от заглавието,значи сте пили фалшив алкохол.
84
2
 
9
 
! Отговори
селянин преди 2 години
До !!! 77 Само Волен и Копейкин викаш а?
83
7
 
23
 
! Отговори
оня преди 2 години
Социалистите сте троянският кон на Москва в Европарламента, дано сега цяла ЕВропа да е разбрала това.Все едно Путин си има глас там.
82
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един мръсен жест на показване на Украйна. Наааа, Европейски съюз!
81
28
 
25
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Не така Йончева , 8 годишната агресия на Украйна срещу русковорящите в Донбас и Луганск е огромна грешка , за която сега ще се плаща яко!А Вие Йончева явно остарявате , нещо куфеете!