Йончева: Агресията в Украйна е историческа грешка на Путин

Подкрепата на Брюксел за членство на Киев в ЕС - жест към народа на Украйна
Обновена: 6 мар 2022 22:17 | 6 мар 2022 19:32, Екип на Bulgaria On Air
124
Йончева: Агресията в Украйна е историческа грешка на Путин

Подкрепата на Европейския парламент във връзка с молбата на Украйна за членство е един жест към украинския народ. Това коментира евродепутатът от БСП/С&Д Елена Йончева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Осем държави-членки, включително и България, застанаха зад този жест. И Урсула фон дер Лайен подкрепи една такава идея, но това си остава само политически жест на подкрепа.

Вие знаете, че Турция е кандидат-член от 1999 г., Сърбия от 2012 г. По принцип това е един доста сложен процес и не трябва да създават фалшиви очаквания в украинските граждани. Аз мисля, че те не заслужават това особено в този момент. Иначе какво означава статут на кандидат-член на ЕС? Това означава предоставяне на подкрепа: финансова, административна, техническа, но, разбира се, и поставяне на конкретни изисквания за реформи във всички обществени сфери," каза Йончева в разговор с Милена Милотинова.

"Агресията в суверенна държава е историческа грешка на Путин, това е трагедия и за украинския, и за руския народ. И е много опасно за Европа, защото действията могат да излязат извън границите на Украйна," каза още тя.

ЕС следва да ограничи вноса на най-важните руски стоки за износ, като нефт и газ, се казва в резолюцията на ЕП. И още: санкциите трябва да отслабят руската икономика и промишленост, евродепутатите настояха и мярката SWIFT да бъде разширена и с Беларус, както и за по-бърза доставка на отбранителни оръжия за Украйна.

Всички гласувахме тази резолюция и всички излязохме пред ЕП да демонстрираме подкрепа за Украйна, каза Йончева. Но обясни, че социалистите не са гласували текста за изпращане на военна помощ за Украйна. "Това само ще засили конфликта, този конфликт не може да намери трайно мирно решение по военен път, това може да доведе до афганизация на този конфликт. Трябва да се намерят начини да се върнат страните на масата на преговори и да се намерят взаимно приемливи решения. И по други две точки също не гласувахме. Едната е да се намалят доставките на нефт и газ. Смятам, че българската икономика на този етап е много зависима и това ще удари българските граждани. Другата - да се прекрати сътрудничеството в ядрената енергетика - това пак ще удари България," смята Елена Йончева.

Вижте още във виедото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕП се оказа жалка сбирщина от бюрократи. Нищо не предвидиха, нищо не спряха нито преди, нито сега. Могат само да се водят за носа от съответната господстваща пропаганда. Тази форма няма жизнени сили за геополитика, верни решения за бъдеще и пр. Остава си ниво фабрика с борд на директори извън континента.Най забавното е, че зад тези приказки, воля на народ да ги отстоява дори и в битка, няма да има. Остават си с празни призиви.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте, по-добре е да не давате толкова гласност на горещата подкрепа за украинците от хора като Елена Йончева. Постига се обратен ефект. Това крадливо същество, което драпа да ни натресе ИК, инициира какви ли не наказателни процедури в Брюксел и като цяло да ни досъсипе държавата.
18
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус прибира западна с Одеса и излаз на черно море, а Русия източна и Крим с азоско море. Граница ще е река Днепр.НАТО и ЕС капитулират.
17
24
 
8
 
! Отговори
1776 преди 2 години
Нека всеки ,който се подиграва с трагедията на украинците,бъде проклет и близките му.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Яга е дъщеря на агент от КГБ. Сега седнала да плещи за Русия врели некипели.
15
6
 
7
 
! Отговори
Спрете Виваком преди 2 години
Изтезават и следят хора през антените на Виваком!
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи го на краварите, мa.
13
1
 
21
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Клюнчева морален стожер. Моля, това е оксиморон.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко Северна Македония влезнаха
11
24
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
тези русофили, кога ще разберат - започването на война и отнемането на хиляди човешки животи, не е грешка, а престъпление. Грешка е да не станеш на време, да гласуваш за грешния човек, който да те прецаква 4 години. Това на путин е за разстрел на червения площад, пред целия свят
10
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източна Украйна ще влезнат в еразийския и Русия, а западна ще е неутрална и ще се обедини с Беларус. Не са познали ЕС и сергеювете.
9
9
 
16
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
по скоро за мен са ГЕРБ най големите продажници в България за Запада САЩ и НАТО
8
15
 
32
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Украйна не е суверенна държава Йончева , а американски придатък с цел обслужване военните амбиции на САЩ срещу Русия!В България също е пълно чужди *** , като почнеш от Борисов и свършиш със Станишев!Нейсе , Вие се разхождате между неонацисти в Брюксел но не ги виждате защото плащат щедро!Жалки сте!Никой не обича войната , но тая война е принудителна Русия предупреди , че няма да търпи присламчване до границите и!
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще се присъединят към ЕС... те преди не покриваха 50% от условията въобще да започнат преговори, а сега с войната не покриват 99% от условията. Иначе на лалане сме много добри, обещали сме им, хахаха.
6
35
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Смърт за убиеца Путин и за всички които го подкрепят.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йее. Просъветските фекалии нещо обърнаха лопатата та дано защитят налапаното
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станишев като украински гражданин, веднага на фронта.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като грешка ли я квалифицираш? А, КГБ-истко и3чадие?
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази няма ли да настани в някоя от къщите си в Странджа някое украинско семейство
1
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Сърбия беше суверенна държава по време на краварската агресия!!Дай боже руснаците да идват по бързо и в България,че има много *** за чистене!!