Явор Куюмджиев: Не сме изцяло зависими от руския петрол

Предстои брутална инфлация, предположи той
7 мар 2022 22:30, Нели Христова
41
Явор Куюмджиев: Не сме изцяло зависими от руския петрол
Снимка: БГНЕС

"Само за ден на световните пазари видяхме скок от 20%. Това ще продължи, защото няма откъде Европа да си набавя енергоизточници, които да заменят Русия. Цялата продукция на ЕС е енергосъставляваща - зърно, месо... Предстои брутална инфлация", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че повече от 45% от природния газ в Европа идва от Русия. Експертът коментира хипотезите, че тези доставки ще бъдат заменени с американски и катарски втечнен газ или газ от Австралия.

"САЩ произвеждат 914 млрд. кубични метра газ, потреблението им е 950 млрд. Със собствения си ресурс те не могат да покрия даже своето потребление. Затова купуват от Катар и Австралия на по-евтини цени, а на нас, европейците, ни продават на по-високи цени. Това, че Катар може да ни продава природен газ, е нелепо. В Катар 2021 г. са произведени 150 млрд. кубични метра. Това не покрива и половината от доставките на Русия. А и над 50% от катарския газ отива за Далечния Изток. Без руски газ Европа не може", категоричен беше Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отхвърли варианта за доставки от Азербайджан.

"Не може да се изнася повече от 30 млрд. кубични метра газ - това едва ще покрие нуждите на Турция, малко на Гърция и България", посочи събеседникът.

Той прогнозира и затруднение при разплащането в рубли на бъдещи доставки от Русия. Такова изискване влезе в сила след като Путин обяви черния списък с недружелюбни държави, сред които е и България.

"На нас тепърва ни предстоят разговори за доставки на газ, който трябва да разплащаме с рубли. Не е ясно откъде ще ги намерим. Руската икономика също  ще изпита много тежки времена", прогнозира енергийният експерт.

Според него българският "Лукойл" не зависи изцяло от руския петрол.

"Не е задължително да работи само с руски петрол, идвали са танкери от Алжир, Венецуела. Не е толкова драматична ситуацията, не сме изцяло зависими от руския петрол от тази гледна точка", каза Куюмджиев.

И уточни, че около 40% от производството на "Лукойл" е отивало в САЩ. Енергийният експерт посочи, че в момента над 80% от въглищните централи в Европа работят на пълна мощност.

"Това важи и за нашите "Марици". В Европа няма достатъчно електричество. България може да спре износа на ток, Законът за енергетиката позволя в екстремни ситуации това да се случи. Това може да се случи сега, но в краткосрочен план", обясни Куюмджиев.

И определи като абсурдна идеята да се строи АЕЦ у нас с гръцки пари. И да бъде готова до 2026 г.

"20 години минават от деня на взимане на решението за построяването на АЕЦ до пускането ѝ в експлоатация", заяви енергийният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно газопровода до Александрополис плюс петролопровод до него!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, не сме изцяло зависими - само на 99%
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после един не платен говорители на правителството ,премиера каца готово има но не каза че се увеличава всеки ден ,на слави министъра ,повтори неговите думи
22
0
 
5
 
! Отговори
Така викаше и Баце преди 2 години
Преди да даде 3 милярда за чужд интерес. Те междо другото много обичат чуждите интереси като Костов и Станишев
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
завреният зет трябва да бъде изправен пред съда за национално предателство за продажбата на Нефтохим на руснаците
20
7
 
5
 
! Отговори
do 26 преди 2 години
Путин няма да ти даде! Той иска да ни бъде владетел в сянка.
19
5
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Никой не може да радва душите ви както аз!За да ви докажа това, значи ме издигнете да стана владетел на България!
18
8
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Абсолютни наркомани, зависими от Русия!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОТкрепящи ли написа. Айде лягай си, да почине мозъка.
16
7
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Благодаря ти за информацията, просто изразявам мнение, или на хората поткрепящи Русия им е забранено.Желая ти всичко най-добро.
15
4
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
не знам се пише отделно! но ти си руски ***, бездарен. Обичаш да си зависим от Русия. Лягай си да ходиш на работа утре, или това ти е работата, плащат ти на коментар.
14
6
 
29
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Цяла Европа ще страда заради Америка. Най-губещите от всичко това е обикновеният човек. Незнам как може да има толкова продажни политици и да обричат хората си на глад и мизерии, но да се слагат на западните съюзници.
13
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестите срещу шистов газ 2014 в България, беше платен от РУСИЯ. Тогава се заговори за независимост към добива на газ след ескалирането на напрежението в ДОНБАС. Разследяване на организаторите на протестите за добива на газ в България, ще докажат това, ако не стане наистина сме руски под логи и обичаме да сме зависими.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват че има хора започнали работа като млади в АЕЦ Белене и сега вече са се пенсионирали. А АЕЦ Белене няма.
11
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ще се вдигне евро.ейската мъгла пред очите ви,другари експерти,ох как ще се вдигне...
10
11
 
7
 
! Отговори
Пияница мистик преди 2 години
Аз съм платен *** на щат при краварите.Освен това моногамен - в смисъл че спя само с мъже и се гордея с това.Да живее НСР и евроатлантическите ценности.
9
1
 
5
 
! Отговори
Така преди 2 години
Такава е реалността, така че ще кажа на БГ Пъньо, Пънев да се пъне по-малко.....
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли някой европеец с топки да благодари за това на баба меркелица, която вкара европа в тази зависимост?
7
1
 
7
 
! Отговори
Гледах го преди 2 години
И останах искрено изненадан и врещен от някои неща които каза, а винаги съм го смятал за добър експерт . Алжир спрял доставките на газ през Испания , не вярно , доставките са възобновени на 3 март и за това писа световната преса и телевизионните канали излъчиха репортажи, за Канада ,ами би трябвало да знае, че Трюдо е в Лондон и след дни ще има среща на европейско ниво за доставки на нормални цени от там, трябваше да гледа пресконференцията.
6
2
 
10
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Защо не се коментира как ще оцелеят пенсионерите като стане скъп хляба, брашното и т.н., заплатите не ги пипат щото работодателя все се оправда че трябва да си му благодарен че изобщо те държи на работа, но въпреки това давате милиарди на бизнеса който уж е закъсал нищо че управителите си купуват коли за торба пари! Скоро ше има богати и мизерници благодарение на гениалните политики и грабежи!