Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на нацията

Много българи отварят сърцата си днес за жертвите на братоубийствена война, заяви той
10 мар 2022 14:20, Анисия Иванова
33
Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха. През 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи", заяви президентът Румен Радев в обръщение по повод годишнината.

Още по темата

"Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот", подчерта Радев.  

"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война", допълва той.

"Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна. Поклон пред спасителите на българските евреи", завършва държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се забравя! На днешния ден преди 79 години, на 11 март 1943, 7.144 евреи от Скопие, Щип и Битоля от армията и полицията в български униформи (администратори) са депортирани и екзекутирани в нацистките лагери на смъртта в Полша. Почти никой не се върна.
25
1
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
Много точно дадено определение - "нравственият капитал"...Въпросът е защо нашите предци ,въпреки много по- трудните условия ,в които са живели са притежавали ВИСОКИ нравствено- етични качества ,достойнство и морал ,а днес съвременното общество от "консуматори" - модерно и високо технологично няма никакви ценности ,освен "материята" и трупането на"финансови капитали"?!Защо съвременните хора са безскрупулни за постигане на своите цели ,с цената на абсолютно всички низости и без грам морал ?!
24
1
 
2
 
! Отговори
Чокумба преди 2 години
Интересво как сме си спасили евреите като сме били фашистка държава според кoмуниcтите.Или не е имало фашизъм и гражданското общество се е обединило или царя-фашист?? се е застъпил.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
единствените които не отмениха протести , церемонии , откриване на изложби са шалом и лгбт пълна егоцентричност в условията на война и трагедия
22
1
 
3
 
! Отговори
НАРОДЕ преди 2 години
днес цялото народно събрание не работила за да ходи до паметник на холокоста с Шалом с държавни церемонии
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога президентът и народното събрание ще почете жертвите на народния съд , знае се кои са палачите им
20
2
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Ми протежето на Радев - ген. Емил Тонев е най- морално - за 2019, 2020 и 2021 год. Купувал по 1 нов двигател на Един Мерцедес, въпреки че всеки двигател има гаранция от 2 год. Пращи от морал, бравос!!! После - защо имаме най- бедните пенсионери в цяла Европа, не само в ЕС!!!
19
1
 
3
 
! Отговори
да бе,спасители преди 2 години
Димитър Пешев е щял да го отнесе,ами евреи-комунисти го спасяват в последния момент!Цар Борис до края не говори с него,че му развалил рахатлъка с Хитлер!А нашия "прогресивен" народ си пее "Крушовене,Крушовене" и пет пари не дава за комунисти и евреи!Е,после с текезетата му разказаха играта,но то е друга бира!
18
3
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Не е вярно, че сте/сме "спасили" Евреите. Нито сме техни спасители, нито сме техни благодетели. Стига, *** сте приписвали на самите себе си чужди добрини.
17
1
 
7
 
! Отговори
Хубаво е преди 2 години
все пак някой да помисли и за българския народ....все пак сме в България...
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците заминават за САЩ и Канада а не в бг. Евреите също който не иска да учи бг език и работи тука. Евреите са спасени но после избиват и днес араби.
15
6
 
3
 
! Отговори
ГНУСЛЯР!!! преди 2 години
Ти си поднищожество! Дори нищожествата са по-ценни от теб!!! Ние сме отворили сърцата си отдавна за нашите истински кръвни братя в Украйна, не се нуждаем от поредните ти словесни изхождания!!! Нали ти си този русоробски блюдолизец, който каза в началото на войната- " русия ще победи ". Върви ти и цялата ти КГБ-гнуслярска *** около теб в Ада! За огромно щастие вие вече сте там!!! СЛАВА НА УКРАЙНА И НА НЕЙНАТА НЕПОБЕДИМА АРМИЯ!!! Написаното е от един човек от т.нар. от вас " бивши хора".
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. " Да се канализира дарителската енергия" разбирайте даренията да достигат до войводите, вместо до бежанците и пострадалите. Хитра схема за крадене от народа, но аз на новоизлюпени организациийки и сайтове не се доверявам. Дарявам директно на Червения кръст или помагам на реални бежанци. Сега с тази криза ще се появат много такива организации за събиране на дарения.
13
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
основния "девиз" на евреите е:-"Благодарността е бреме,а отмъщението-удоволствие"...Някой бил ли е свидетел на еврейска благодарност?...И сега се сетих:-Съжалявам че не си спомням точно,може би някой ще прецизира,но преди години самите евреи в Ерусалим премахнаха възпоменателната плоча на БЪЛГАРИЯ от ..некаква алея беше..Наистина съжалявам че не помня подробностите..Дори имаше и плах опит за "възмущение",но толкова...Нека някой ни припомни в подробности!...та така с "Вечния евреин"..-ВНИМАТЕЛНО
12
4
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Да се поклоним доземи на цар Борис Трети и никога да не забравяме, че той спаси българските евреи. Г-н Президент, като казвате "А", кажете и "Б". А ако в днешно време цар Борис определяше съдбините на България, щеше да пази пълен неутралитет.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и канадските му приятели ни обрекоха на глад и мизерия
10
5
 
6
 
! Отговори
Всичко в 3 думи преди 2 години
Румен Сертификатов Радев.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА 1995/1997Г ЩЕ НИ СЕ ВИДЯТ РАЙ- НАЛИ ЗЕЛЕН ЧОРАП? И КОЙ Е ВИНОВЕН...МЛАДЕЖКОТО ГЕРБ- ТОЯ ОБИЧА САМО СЕБЕ СИ И КРЕМЪЛ....
8
1
 
9
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Абе нали нямаше война,беше само операция. РАДЕВ поискай сваляне на санкциите срещу Русия.
7
1
 
6
 
! Отговори
На Призива на БПЦ и преди 2 години
Българския Патриарх за помощ на бежанците от Украйна, в София откликна САМО ЕДИН църковен храм - Света Троица на бул. Константин Величков. Къде са останалите над 60 православни църкви и храмове в София и защо не откликнат на Призива на Патриарха? Някакво неподчинение към него ли е?