Експерт: Воденето на военни действия край АЕЦ крие големи рискове

За момента риск за атомните електроцентрали в Запорожие и Чернобил няма
13 мар 2022 21:25, Красимир Ангелов
26

Воденето на военни действия на територия с много атомни централи е недопустимо и много рисково, заяви за Bulgaria ON AIR директорът на института по управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев, който е работил и в Международната агенция за атомна енергия.

За момента риск за атомните електроцентрали в Запорожие и Чернобил няма, а проблемите с липсата на видеоконтакт нямат общо със системите за безопасност, уверява проф. Янко Янев.

"Там проблемът не е за това, че може да се предизвика авария, а камери, които са излезли от строя , но ще ги възстановят в момента, в който се възстанови електрозахранването. Вече казаха, че електрозахранването на "Чернобил" е възстановено", каза проф. Янев.

Воденето на военни действия в страна с толкова много атомни реактори може да доведе до сериозни проблеми, категоричен е професорът.

"Това, което имаме, е една сложна, нещатна ситуация, неправилна от гледна точка експлоатация на АЕЦ. Никакви военни действия не са приемливи в близост до обекти на ядрена енергетика, тъй като дори едно конвенционално средство за водене на война може да създаде проблеми", допълни той.

Персоналът на Чернобилската и Запорожката атомни централи продължава да работи, въпреки че са превзети от руските военни. Но се работи в изключителен стрес.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Мега експерт преди 2 години
Това мнение на експерта е уникално. Всеки неексперт вероятно знае това. Но и че воденето на военни действия също е опасно. Аз обаче искам второ и трето мнение, защото точно този експерт ми е съмнителен и му нямам доверие. Да потвърдим диагнозата.
12
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"Персоналът на Чернобилската и Запорожката атомни централи продължава да работи, въпреки че са превзети от руските военни. Но се работи в изключителен стрес."..............Другарю експерт,руските войски пазят двете аец от украинските терористи,а този стрес си го заври някъде по избор.
11
6
 
1
 
! Отговори
КПСС преди 2 години
крие рискове ама за комуниста това няма значение - жертвите оправдават целта ! а целта е ясна .
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойните действия се водят от Украйна. Те прекъснаха електрозахранването на Чернобил. То беше възстановено по нов електропровод от Беларус. Да, ама никой не го казва...
9
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Капитан Очееидность - другото име на експерта :)
8
2
 
8
 
! Отговори
Ъъъ преди 2 години
Тоз Експерт голям експерт. И най-малоумния го знае това да та е**
7
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
на мен ми е смешно понеже путин няма кой да го спре хахахахах
6
1
 
3
 
! Отговори
Репресиран преди 2 години
От както България е в нато сме изпрали въоръжението на 8МАНЦИТЕ ПРЕЗ КОЗЛОДУЙ. ВЗЕМИ КАЛКУЛАТОР И ИЗЧИСЛЯВАЙ. БОЙКО ДНЕС КАЗА ЧЕ В МОМЕНТА Е 13 ПЪТИ НАДЦЕНКАТА.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що гледах кадри от запорожката не е одраскана дори имало е лек пожар в административната сграда запален от бандеровци охраната сред които 50 жени са се предали веднага след преговори готвена безотговорна съпротива на покривите на енергоблоковете са открити оръжия
4
1
 
5
 
! Отговори
Янко, преди 2 години
това го знае всяко хлапе;)Нещо съществено имаш ли да кажеш по въпроса или само пълните страниците?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не думай.
2
3
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
янку да ходи и да им се скара...))) леле кви мълоумняци краварски се отчуваха за 30 години в майка България...))) почти, като в киев...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Институт по управление на ядрените знания"Звучи като родено от ментала на наш просто Киро.Това да не е Харвардски клон някакъв?

Спонсорирани публикации