КНСБ: Всеки пети човек у нас е под линията за бедност

Инфлацията може да скочи до 25%, прогнозира Росица Макелова
14 мар 2022 17:00, Анисия Иванова
45

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1% в сравнение със същия период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти.

"Нашите прогнози са, че поскъпването ще продължи при храните, където вече има ръст. Това са растителните и животинските масла, млечните продукти. При хляба също, но ще има малко забавяне", посочи Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Според нея голямата въпросителна е как домакинствата ще се справят със сметките си за ток, парно и вода. "40% изпитват затруднения да отопляват жилищата си, а всеки пети у нас е под линията за бедност", подчерта тя.

Инфлацията може да скочи до 25%, прогнозира Макелова.

Още по темата

"Всичко зависи и от намесата на правителството на пазара, и подкрепата за бизнеса. Редно е да кажем, че КНСБ отново подкрепи бизнеса в исканията му за преформулиране на правителствената подкрепа за цената на тока и по-конкретно отпадане на таваните и удължаване на периода за компенсации", заяви синдикалистът пред Bulgaria ON AIR.

Макелова не очаква успокоение на цените в скоро време, тъй като войната в Украйна "до голяма степен" засяга България.

"Украйна е от големите производители на зърно, а и много от металите идват оттам. Скоро ще видим отражение върху много хранителни, а и нехранителни продукти", изтъкна тя.

По думите ѝ истерията за хранителни продукти като олио се е натрупала плавно през последните месеци.

"Наистина населението от края на миналата година обеднява, а това идва от цената на електроенергията на бизнеса, както и масовото съкращение на служители. Кризата провокира потребителите да са много чувствителни, виждаме го при обявяването на промоции - когато си броиш левчетата и при промоция се опитваш да се презапасиш", коментира Макелова.

Ролята на държавата е да даде спокойствие на населението, гарантирайки натрупването на запаси, стана ясно още от думите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
17
 
! Отговори
морски преди 2 години
Всичко е с краката нагоре. Проверяващите ако тръгнат да прилагат законните разпоредби, ще им се случат случки фатални. Дори полицаите са респектирани от мафията превзела страната ни отдавна.
12
0
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Доц. Гломб от Института на КаНеСайБе :)))
11
18
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Нямам русофили в кръговете си. Около мен са добре платени млади специалисти или собственици на бизнеси. Програмисти, архитекти, лекари, зъболекари и подобни. До един с петцифрени доходи. Русофили измежду тях няма.
10
15
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Русофилите не разполагат. Те масово бачкат чистачи са 1000-1200лв. демек- точно около 40лв. на ден имат.
9
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огледайте се в кръговете си познати и вижте кои са Русофили и харесват имперската политика на Путин. Забележете и как жиевят. Схващате ли връзката. Русофил = оплакващ се, беден и постоянно недоволен гражданин и все някой друг му е виновен. Богатите русофили са само русофилите в политиката.
8
1
 
12
 
! Отговори
Абсурдистан Бг преди 2 години
Не се строи модерна европейска държава с питиепродавници. Вярно е, че много нашенци по цял ден обикалят заведенията, но това е защото имат мошенически пари.
7
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го каза това? Че аз виждам друго. Осморазряден бачкатор кара БМВ Е60. Уж бачка за минимална (под линията на бедност), ама дефакто под масата взима в пъти повече. Та така и за останалите "бедни".
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко процента не разполагат с 40 лева на ден? Според мен сам най-малко 80%.
5
1
 
22
 
! Отговори
Защо скачахте?! преди 2 години
Не ставате за капиталисти. Крадци и разбойници са богатите днес.
4
16
 
6
 
! Отговори
Мда, преди 2 години
за жалост всеки пети човек у нас е Русофил.
3
2
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
И българите искаме да ни настаните в хотели и да ни плащате издеъжката! Баста!
2
2
 
8
 
! Отговори
щ преди 2 години
Петрола е 104$ бензина трябва да пада.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналата година бензина беше 2 лв, сега е 3 лв. Тоест г-жа " експерта" иска да каже че инфлацията може да ПАДНЕ до 25 %.