КНСБ: Всеки пети човек у нас е под линията за бедност

Инфлацията може да скочи до 25%, прогнозира Росица Макелова
14 мар 2022 17:00, Анисия Иванова
45

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1% в сравнение със същия период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти.

"Нашите прогнози са, че поскъпването ще продължи при храните, където вече има ръст. Това са растителните и животинските масла, млечните продукти. При хляба също, но ще има малко забавяне", посочи Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Според нея голямата въпросителна е как домакинствата ще се справят със сметките си за ток, парно и вода. "40% изпитват затруднения да отопляват жилищата си, а всеки пети у нас е под линията за бедност", подчерта тя.

Инфлацията може да скочи до 25%, прогнозира Макелова.

Още по темата

"Всичко зависи и от намесата на правителството на пазара, и подкрепата за бизнеса. Редно е да кажем, че КНСБ отново подкрепи бизнеса в исканията му за преформулиране на правителствената подкрепа за цената на тока и по-конкретно отпадане на таваните и удължаване на периода за компенсации", заяви синдикалистът пред Bulgaria ON AIR.

Макелова не очаква успокоение на цените в скоро време, тъй като войната в Украйна "до голяма степен" засяга България.

"Украйна е от големите производители на зърно, а и много от металите идват оттам. Скоро ще видим отражение върху много хранителни, а и нехранителни продукти", изтъкна тя.

По думите ѝ истерията за хранителни продукти като олио се е натрупала плавно през последните месеци.

"Наистина населението от края на миналата година обеднява, а това идва от цената на електроенергията на бизнеса, както и масовото съкращение на служители. Кризата провокира потребителите да са много чувствителни, виждаме го при обявяването на промоции - когато си броиш левчетата и при промоция се опитваш да се презапасиш", коментира Макелова.

Ролята на държавата е да даде спокойствие на населението, гарантирайки натрупването на запаси, стана ясно още от думите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линията на бедност ви е много ниска - всеки втори в БГ всъщност е под истинската линия на бедност !
32
0
 
6
 
! Отговори
пети преди 2 години
Така ли? Е, нали инфлацията е има няма 6-7%?!
31
1
 
3
 
! Отговори
А вие преди 2 години
А вие загньитайте на укпопската номенклатура по 1200 лева.
30
0
 
8
 
! Отговори
дърт преди 2 години
А дали е всеки трети или всеки втори?
29
1
 
5
 
! Отговори
боклука ПЕТКОВ преди 2 години
ВЪН от БЪЛГАРИЯ с големи АМЕРИКАНСКИ ШУТОВЕ
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак добре, че са само всеки пети след 12 години разграбване на България от ГЕРБ.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата е бруто 650 лева, от които се получават 504 лева. Двама работещи родители на минималната заплата с едно дете, получават общо 1008 лева, което е 336 лева на човек. Колко казваш беше линията на бедност? А ако децата са две?
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Наглото къде е
25
3
 
2
 
! Отговори
Ко? Не. преди 2 години
КНСБ как смятате бе пичове? Пуснете датата да я видим и ние. Как при минимална заплата над 700лв и линия на бедност от 431лв, има 20% под нея? Стига с емоция дайте малко факти.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кнсб кви заплати се взимат имате ли недостиг на кадри
23
0
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Кнсб ако беше искаша преди 5-10г по високи заплати ся можеше да взимат по 1200лв най бедните бруто ест. Ама те лапаха от на боко койрука и ся 2022 710лв имбеше много уж кво да говорим..
22
0
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
ЕХО статистиците от КНСБ не ми водете сатистика ами направете нещо. Народа няма пари за хляб.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, Корна, дето е все за социални стимули и системи, можеше да вкара предложение за защитени цени на хляб, брашно, олио, сол, захар, боб и такива продукти от първа необходимост, елементарно е. ДЪржавата да субсидира няколко производители в страната, да сключи договор с 5 хран.магазина и да поддържа на 1лв. хляба, на 3лв. олиото. За бежанци имаме пари, за хляб за народа няма....
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама ще плащаме на хотелиерите по 40 лв дневно за настанени мигранти - тогава не всеки 5-ти, а всеки 3-ти ще е под линията на бедността
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво беше достойно съществуване да им уредим като ги направим например от специалисти. Нищо че тук 100 000 човека се преквалифицираха в ИТ специалисти и никой не ги взима на работа. Лорер ще води украинци.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е украинците у нас да не се чувстват бедни.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е за българите има няколко професии, които могат да осигурят на част от тях достойно съществуване. Например дигитален маркетинг фармация ИТ и фармацевтика. Но Киро Лорер и компания ги обещаха на укрите и българите пак ще духат супата. Тази простотия никъде я няма най-хубавото за чужденците.
16
2
 
23
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
"Лошото мина, идва страшното!" - Ренета Инджова
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 9 - точно за това говоря.
14
4
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Инфлацията не се мери с бензин, миличък. Ако те вълнува цената му, не би следвало да имаш кола. За бензин месечно давам около 1% от доходите си. Инфлацията се измерва по друг начин. А бензинът беше евтин, защото не се търсеше покрай КОВИД. Всеки работеше от вкъщи. Не че сега е друго, ама цената я вдигате разни, които дори до кофите за смет ходите с бараките си.