Петков се видя с бизнеса: Всички сме в една лодка сред почти перфектна буря

Премиерът обеща фирмите да бъдат подкрепени и през април
Обновена: 14 мар 2022 12:00 | 14 мар 2022 11:30, Веселина Йорданова
339

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че срещата му с бизнеса е преминала в много добър и конструктивен диалог и обеща на работодателите помощ от държавата и през април.

Всички сме изправени пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и електроенергията, каза Петков и допълни, че всички осъзнават, че тези фактори са предимно външни.

Още по темата
България в момента е в средата на една почти перфектна буря, но се обединихме, че всички сме в една лодка и можем да излезем на базата на знанията и диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец, в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка за цените на електроенергията, каза Петков.

По думите на премиера няма отделна стратегия за правителството, отделна за бизнеса. Всички заедно ще работим ръка за ръка, за да можем да излезем от тези безпрецедентни рискове, да можем да оцелеем като икономика, бизнеси, брой работни места запазени, каза Петков.

В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата. В същия момент чуваме изказвания - за един ден ще реша всичко, къде бяхте 10 години?! Безумно нагло е да се чуват този тип разговори на гърба на хората. Моля всички граждани, ние координирано работим, няма да останете без продукти, не се поддавайте на лъжливи новини, каза премиерът и увери, че кабинетът работи да ограничи влиянието на инфлацията.

Петков призова хората да не се поддават на "паника и на Фейсбук, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода". Той увери, че правителството работи и дава систематични решения на проблемите.

Премиерът каза, че при вчерашния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски той е помолил за всякаква помощ и е благодарил на правителството за получената до момента.

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че конкретните параметри на механизма за подпомагане ще се обсъждат до края на седмицата. Ще се разгледат всички механизми за средносрочни и дългосрочни решения, които да дадат яснота на бизнеса за година напред.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посочи, че правителството и държавата ще подпомогнат с всички възможни законови средства българската икономика, така че предприятията да продължат да работят и да не освобождават хора. Помощта за увеличените цени на енергоносителите ще бъде увеличена, с колко и как, предстои експертите да решат, каза Нинова.

Работодателските организации заявиха, че са удовлетворени от конструктивния диалог с правителството по поставените болезнени въпроси с цените на енергоносителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е като избрахте жон траволта , ако беше Възраждане на власт нямаше да наложат санкции на Русия от която сме енергозависими което е неоспоримо.
260
0
 
11
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
А защо не се махне акциза и ддс на горивата. Да видим дали няма да падне литър бензин на 1.80лв.
259
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме в една лодка, без да се брои Лорер и мъжа му.
258
1
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Арогантната наглост на комунистите е безкрайна!Вижте ги на снимката, доволни, радостни, че ние, обикновените работници и пенсионерте ще спасяваме милионерите! Малко, че те същите плащат жалки заплати, сега данъците от мизерното заплащане ще отидат пак при тези които ненаситно ни грабят.
257
1
 
8
 
! Отговори
ПП=ДБ=БСП=ДС/БКП преди 2 години
Може ли да си в една лодка с путинистите - РАДЕВ.,НИНОВА, РАШКОВ,..??
256
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък няма да плащам данъци . След като държавата не и пука за мен защо на мен да ми пука за държавата . Ай да видя как ще пълните бюджета ако има 1 мил души като мен
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е уж умен де , нали Харвард туй-онуй ......
254
0
 
4
 
! Отговори
шаран преди 2 години
И рибар съм и ловец съм на закона мам ата е....съм
253
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирооо,Кироооо,кой те излъга ,че си много умен ? Ааа,сетих се ,този който те довлече тук,ама и той не блести с ум! Стегнете се и ако можете да свършите нещо полезно за държавата го свършете,ако не можете направо се омитайте кой откъдето е дошъл!
252
0
 
12
 
! Отговори
да преди 2 години
Те този е капитана на потъващата лодка
251
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирилееее, оакаа ли се?
250
1
 
18
 
! Отговори
само да питам преди 2 години
КОЙ го довлече и Канада туй момче та той не знане къде се намира ,историята на България не знае ,тръгнал да управя и да управлява - този който го довлече заедно с него ще си ходи въпреки че се отрича от него - НАГЛИ НАГЛИ -тия ако изкарат още два месеца направо ще фалират държавата -опозицията събодете се щото вие ще го ядете .........
249
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да сложат таван на цената на олиото . Вдигнаха тока за бизнеса и още куп неща . Един магазин за да си плати(новите) разходите трябва да вдигне цените . Изхода е в свалянето на цените на енергия и горива , чрез премахване на разни там такси , акцизи и ДДС и тогава да се изисква от бизнеса ниска цена и ако някой не спазва глоба
248
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не можеш да караш лодка в буря, хващай самолета докато можеш,и да те няма.
247
0
 
13
 
! Отговори
Многознайко до Vans преди 2 години
Не, не, не искаме това. искаме само да спре да плямпа и да направи нещо по въпроса. Примерно таван на основни храни. Защото както ни убеждават всички олио имало. Значи има спекула щом цените с атакива. Кирето за съжеление нищо няма да направи за България. Само плямпа. Нито бори спекулата, нито високите цени, нито разследва Тиквун, само бля, бля, бля.
246
2
 
7
 
! Отговори
Ало Vans преди 2 години
Къде си живял последните 30 години??? ?
245
1
 
12
 
! Отговори
късно е либе преди 2 години
Късно е либе за китка! Инфлацията беше изтървана още от миналата година. С некъдърноста си и некомпетентното си управление в тази ситуация създадохте перфекната буря и тя ще ви отнесе.
244
13
 
4
 
! Отговори
Vans преди 2 години
Пенсиорите умират по опашките, защото са прости да ср бутат за една бутилка олио. Къде бяха последните 12 години в хубаво време, когато Бойчето ги наричаше лош материал и бяха с най-ниските пенсии в Европа. Сега, в условия на глобална криза заради пандемията и войната, искате Киро с магическа пръчка за 2 месеца да оправи бакиите
243
2
 
12
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Има ли нормален човек ,не путинист, който да вярва,че движение ПП не е комунистически израстък. Ще има да чакате нещо да се промени. И тези ще ви оправят за 800 дни.
242
0
 
19
 
! Отговори
РАДЕВ му е НАЧАЛНИКА преди 2 години
Когато реши РАДЕВ - тогава Киро ще си отиде да си яде кървавите пари от бедните ограбени българи........ Ще има пета служебна шайка на Радев - народа гледа, като ошашавен, а не скочи да ги нарита, дето го ограбват