Петков се видя с бизнеса: Всички сме в една лодка сред почти перфектна буря

Премиерът обеща фирмите да бъдат подкрепени и през април
Обновена: 14 мар 2022 12:00 | 14 мар 2022 11:30, Веселина Йорданова
339

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че срещата му с бизнеса е преминала в много добър и конструктивен диалог и обеща на работодателите помощ от държавата и през април.

Всички сме изправени пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и електроенергията, каза Петков и допълни, че всички осъзнават, че тези фактори са предимно външни.

Още по темата
България в момента е в средата на една почти перфектна буря, но се обединихме, че всички сме в една лодка и можем да излезем на базата на знанията и диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец, в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка за цените на електроенергията, каза Петков.

По думите на премиера няма отделна стратегия за правителството, отделна за бизнеса. Всички заедно ще работим ръка за ръка, за да можем да излезем от тези безпрецедентни рискове, да можем да оцелеем като икономика, бизнеси, брой работни места запазени, каза Петков.

В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата. В същия момент чуваме изказвания - за един ден ще реша всичко, къде бяхте 10 години?! Безумно нагло е да се чуват този тип разговори на гърба на хората. Моля всички граждани, ние координирано работим, няма да останете без продукти, не се поддавайте на лъжливи новини, каза премиерът и увери, че кабинетът работи да ограничи влиянието на инфлацията.

Петков призова хората да не се поддават на "паника и на Фейсбук, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода". Той увери, че правителството работи и дава систематични решения на проблемите.

Премиерът каза, че при вчерашния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски той е помолил за всякаква помощ и е благодарил на правителството за получената до момента.

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че конкретните параметри на механизма за подпомагане ще се обсъждат до края на седмицата. Ще се разгледат всички механизми за средносрочни и дългосрочни решения, които да дадат яснота на бизнеса за година напред.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посочи, че правителството и държавата ще подпомогнат с всички възможни законови средства българската икономика, така че предприятията да продължат да работят и да не освобождават хора. Помощта за увеличените цени на енергоносителите ще бъде увеличена, с колко и как, предстои експертите да решат, каза Нинова.

Работодателските организации заявиха, че са удовлетворени от конструктивния диалог с правителството по поставените болезнени въпроси с цените на енергоносителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В каква лодка си ти бе, намазан пехливанин ?? В една лодка с бизнеса, който се гърчи, фалира, уволнява и едвам свързва двата края...??? Имаш още някой друг месец да ръсиш дивотии, преди народът да излезе със сопите и да те прати обратно през Канада, отвъд Харвард...!!
220
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама само, че Кире поясите са само за вас, а лодката е с много пробойни
219
0
 
12
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Всички сме в една лодка в море от олио и Корнелия клати лодката здраво.
218
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сте недоучили така е , не разбирате харвардския начин на управление
217
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахалници. Те са все пак в лодката. Нас ни изхвърлиха директно във водата. И сега прилагат всичко, научено за грабежа, на практика, богатеят за наша сметка, манипулират пазара, както си искат. Позорна икономика! Държавни помощи за частния бизнес. И пак високи цени за народа. Никой не иска да се лиши от печалбите, безсрамни печалби по време на криза. Национално безотговорни безнес и правителство!
216
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме в една лодка, на която ГЕРБ доста дупки направиха по дъното с годините.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме в една лодка и всички пробиваме дупки в лодката.
214
3
 
24
 
! Отговори
От Хасково преди 2 години
От днес ХЛЕБО 0.500 кг половин килце струва в Хаскьой 1.50 лв.ЧЕСТИТО ! БАХ ВАШТА МАМА ХАРВАРДСКАТА..
213
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито ви робовладелство простт народе! няма да се събудите и това е, прости и такива ще си останете. Докато не разберете че те работят а вас а не вие за тях няма да се променят нещата. Ама нали сте роби, не ги разбирате тези неща, гледайте си тъпата телевизия с промивки на мозъка, яжте западните *** на двойни цени и си слушайте чалгата. Сега какво ревете бе роби?
212
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-некадърното правителство от началото на прехода.
211
1
 
16
 
! Отговори
спекулант преди 2 години
Рибата я хванахте вие с изборите. Честито на печелившите.
210
8
 
7
 
! Отговори
След 1989 г. преди 2 години
Покупателната способност на Българина падна драстично след 1989 г.. Пазарната икономика подкрепя спекулантите и крад#ците. Цените паднаха единствено при Орешарски на ток. Това е голата истина.
209
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро и корнелия оправят България. Българи стискайте зъби, малко остана :)
208
1
 
13
 
! Отговори
баба гицка преди 2 години
кирчу бе , за олиуту нищо не казваш :)
207
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми цял живот е работила като технолог в обувен завод и е отговаряла за производството на хиляди обувки... Пенсията и е 330лв. Тя не е имала избор да се осигурява повече и е взимала над средното за страната. Учила е, работила е, а сега ако не и помагаме е до никъде... Ква е тая смешна държава????
206
1
 
20
 
! Отговори
Не сме в една лодка преди 2 години
Вие взимате ДЕСЕТ ХИЛЯДИ, с комисии и партийни стигате до 14 бона месечно, кметове милионери, общинари милионери. А масовият българин в КРИЗА взима чисто 700 -1400. И сега след мораториум искате парното да стане 400-500 лева. Толкова струва на България Русофобската ви позиция. Поне да бяхте гласували отпадане на сградна инсталация парно и това не направихте за хората. Водата и тока ще продължава да поскъпва. Цените и спекулата в малките хранителни магазини е безобразна.Бакшите се уляха,малките
205
2
 
14
 
! Отговори
моч преди 2 години
Всички знаем какво се случва с лодките на сред перфектните бури - ПОТЪВАТ.Това е посланието на киро - ПОТЪВАМЕ....Очевидно катастрофата е неизбежна и гарантирано всички ще се нагълтаме с вода и ще се издавим но , за всеки случай преди това няма да е зле болшевиките от хунтата на чорапа и прислугата от промяната -ПП да увиснат по мачтите на изстрадалата ми лодчица.
204
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От началото на годината правителството е дало 200 милиона лева за тестове в училище, предвидени са 110 милиона лева за хотели, а селата и градовете приличат на Чернобил.
203
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво обещаха и какво дадоха до сега на работещите, пенсионерите и бизнеса, тези "управляващи"?! Не чакайте нищо от тези нефелници! Те са богати, някои от министрите са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТИ, семейство министри Лорер, Еконта Събев, Бойко Рашков, Нинова, Петков, Василев и ...! Ситият не вярва на гладния, а скоро ще го докараме и до там, защото не е нормално да работиш и да не можеш да си осигуриш храната, и да си платиш сметките! За дрехи, почивки, екскурзии, ремонти, дори и не мислим!
202
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събираме капачки и смс за българските деца, а даваме по 40лв НА ДЕН!!!