Доц. Сарийски: Не сме видели още ефекта от войната в инфлацията

Според икономиста ще се стигне до фалит на фирми и съкращения
18
Доц. Сарийски: Не сме видели още ефекта от войната в инфлацията
Снимка: БГНЕС

Ще се стигне до фалит на фирми и съкращаване на персонал, прогнозира макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН.

Още по темата
"Има увеличаване на цените, а предприятия работят на съвсем ниска печалба от 3-5%, съвсем естествено е, че голяма част от тях ще излязат от бизнеса. България е особено уязвима, защото голяма част от производството ни е силно енергоемко. Българската икономика е три пъти и половина по-енергоемка от средноевропейската. Задържането на България на ниските нива на създаване на добавена стойност е нещо, което ни играе лоша шега. И ние ще го усетим на гърбовете си", каза той пред БНР.

По думите му в инфлацията, която отчетохме през февруари, не сме видели ефекта от военните действия.

Според него големият проблем с природния газ е породен от поредицата грешни решения, взети от Европейския съюз.

"Това, че ще зависим от пазарната конюнктура, е изцяло решение на ЕС. Когато стана ясно, че идеята на Европа за "озеленяване" с по-бързи темпове няма да се реализира с предварително планираната скорост, започна да се търси вариант за заместване. Това е причината да сме толкова зависими. Европа задоволява около 40% от потребностите си с руски газ. Смачкването на собствените проучване, добив, производство и заместването им от внос е европейска политика, от която сме зависими и ние. Отказът от атомна енергия също създава вакуум на пазара на енергия. Чисто европейската политика доведе до общия ръст на цените".

Според доц. Сарийски след падането на мораториума вероятно ще се търси вариант за по-голяма компенсация за енергийно бедните хора и за помощ на бизнеса.

Прогнозата на макроикономиста е, че предстои тотално пренареждане на глобалните вериги на добавена стойност и свиване на потреблението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека е прав , а аз лично пожелавам на всички отворковци , които продължават да се возят сами в таралясника ежедневно - 5-6 лева за литър гориво !
13
0
 
4
 
! Отговори
Добре преди 2 години
Да, досега виждаме ефекта на развилняла се спекула. А да видим колко са адекватни и загрижени за хората променливите продължения.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сарийски цял живот на държавната хранилка , да напусне БАН да регистрира едно частно дружество да плаща осигуровки от джоба си , и да печели колкото иска а иначе само празни приказки
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За много стоки с надути цени Нинова говори за спекула. Ха ха ха, и как така всеки си продава на каквито цени му скимне?Данъци плащат ли върху спекулативните цени?Отчитат ли всичко по касовите апарати пред НАП?
10
25
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Наистина тежките времена най-вероятно ще дойдат след като Русия присъедини Украйна към територията си. Щото, след това...няма да се изненадам ако посегне и на нас (при все, че ако това се случи, война няма да има, а просто ще ни анексират). Та на тоя фон, другите "проблеми" са си гола вода...
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато управляват БСП комунистите е така. Спомнете си предишната инфлация и последвала хиперинфлация при Жан Виденов. Тогава нямаше нито пандемия нито война. Крадливите комунисти искат да ни ограбват чрез надуване на цените. Преди фалираха банки няма да се учудя и сега да почнат.
8
7
 
14
 
! Отговори
Помак преди 2 години
Чакат ни тежки времена! Дано сегашните управляващи, за които и аз гласувах, си опичат акъла и да защитават родната икономика и интерес, иначе бързо ще се запозная с народния гняв!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са наясно, че от една година стандартът на живот рязко падна (тъй като вече НЕ ни крадат) Разбира се, че го обясняват, а и внушават на хората чрез икономическата криза и войната.Разбира се, че не е вярно, защото няма как да обяснят нито размерите на бедствието, нито огромните и непрекъснати заеми, които се теглят, нито къде са уж спрените от кражби пари, нито къде е Планът за възстановяване.Обедняването ще продължи. Лошото е, че и бездарният политически театър ще продължи като поучителна приказка за не съвсем адекватни хора с интелектуален дефицит.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е, това в момента е само пост-ковид кризата... Ефектът от санкциите още не е почнал да се усеща...
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада е комунист, репресира богатите, кулаците, конфискува богатствата и репресира "елитът на нацията". Слагаме Русия в строг комунистически ред. Ще направим Русия отново лагер за концлагеристи, както направихме Съветския съюз и Източния блок, когато сложихме Желязната завеса от Балтика до Балканите. Всички прозападни комунисти-русофоби са съгласи и доволни.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на управляващите комунисти в България все някой друг им е виновен. ЕС спира пари за България отново. Планът за възстановяване не е приет още. Все са виновни Европа, ЕС, САЩ и други... А управляващите не са ли виновни? Как така една Румъния ни мина с 200 км/ч и вече медианната заплата в Румъния е 700 евро? Защото медианната заплата в България е едва 442 евро (бруто). Т. е. в България 50% от хората взимат нето около 700 лв... А цените са европейски... Заплатите африкански (комунистически)...
3
2
 
10
 
! Отговори
прав преди 2 години
е , подготвяха ни за по- лошото.Прав--то ще взема грешни решения, много приказки без действия, Спекулата,износа на малкото, което е останоло,,,,
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виденов ще ни се стори бойскаут.
1
1
 
27
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ти може и да не си!Ама цените вече са двойни!