38 000 са украинските бежанци у нас, ДАБ спешно търси преводачи

Бягащите от войната се колебаят да търсят закрила
76
38 000 са украинските бежанци у нас, ДАБ спешно търси преводачи
Снимка: БГНЕС

38 000 са бежанците от Украйна, която са останали в България. Към момента Държавната агенция за бежанците има само един договор с преводаческа агенция, а вече спешно търси още агенции, с които да сключи договори за три месеца. Това стана ясно от изслушване в НС на председателя на ДАБ Петя Първанова.

"Идващите от Украйна се ползват от правото на 90-дневен законен престой. Самите те не са сигурни дали искат да подадат молба за закрила", призна тя.

Първанова добави, че украинските бежанци вече ще получават регистрационните си карти на границата в момента, в който я преминат. Вече има обучени служители, които ще издават картите.

Шефката на ДАБ подчерта, че украинците влизат в страната по съвсем различен ред от бежанците от Сирия, Афганистан, Пакистан, които влизат в страната нелегално и без документи.

Тя съобщи, че съм момента капацитетът на центровете за мигранти е запълнен на 45%.

"През 2020 г. са настанени 3525 души, 3 пъти повече са били през миналата година - 10 999", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смехурковци! Те за македонски търсят преводачи, та какво остава за украински!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам само... Защо на украйнците не им се търсят ПСР тестове и зелени сертификати?
38
0
 
3
 
! Отговори
жиката преди 2 години
Ей сега ше видят какво е постигнала България в ЕС ,като постудуват на опашките .
37
7
 
5
 
! Отговори
иван преди 2 години
Здравейте ***, сега ще ви кажа защо сме най изостаналата държава в Евро съюза. Защото нашето мнение винаги се е различавало от мнението на Европа, без значение дали става въпрос за война пандемия или нещо друго, тъкмо и затова гласувате винаги грешно.Защото сте 80 процента ***. Разбрахте ли
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви преводачи, като тия говорят чист руски..
35
1
 
13
 
! Отговори
туз преди 2 години
Не пущайте тези бандити в българия
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТУкраинците, които пристигат в България, са каймакът на обществото им. Някои от тях никого не са работили. Хиените пак са се подготвили за печалба! Държавата плаща на частния бизнес, за да съществува. Ега ти държавата, ега ти пазарната икономика!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са нашественици.
32
3
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Всички, които напуснаха Украйна, са хора които могат да си го позволят! Намазани мутри и мутреси, с коли за стотици левове, цял ден обикалящи из мола! Това не са бежанци, стига сме ги съжалявали!
31
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам ме е че съм българин като ви гледам коментарите. Надявам се всичките да са на един и същи руски ***.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво преводачи бе? Ако са на зор все ще се разберат с нашите на български или пък на руски! Ако не се разберат, значи нямат зор и няма за какво да им се помага!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Самите те не са сигурни дали искат да подадат молба за закрила")))))Естествено, че не искат, като с видели в каква държава са попаднали,ще исчакат месец-два и ако войната в Украина не приключи, ще търсят закрила от белите държави.
28
7
 
18
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Бежанци ли - навсякъде са с джипове за по 150 - 200 бона, почти нови, жените им - поддържани, наконтени отвсякъде, ужким не пускали мъжете - дрън-дрън - украинци - мутри на по 35 - 40 г. - пълно е с такива...
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преводачи от окраински - не е истина... това си е меганагъл цинизъм. Тия се правят на много важни. Повечето си разбират български одма
26
3
 
9
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Като се огледат и видят къде са попаднали,скоро няма да има нужда от преводачи,защото тука няма да има бежанци,Уиз ще ги извози на запад.
25
6
 
34
 
! Отговори
До хмм преди 2 години
Само че, помощта давана тук е по-голяма от даваната от други страни, сред които Полша и Великобритания. Нашият се изхвърли доста, за сметка на българите. Освен това доста украинци имат апартаменти по морето. Та идват при роднини или в собствено. Сега, ако някой им опрости и данъка върху недвижимите имоти и неплатените с години такси за поддръжка на етажната собственост ще настане голям смях. Общо взето в момента нашата държава се грижи изцяло за украинските интереси по целия свят.
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охооо чакате ,че дойдат още 300 000 ,защото правителство направи най голямата грешка ,като че им дават по 1200 лв месец ,тия пари не дава никой ,Румъния 240 лв ,Полша 360 ,Словакия 300 лв Италия ,300 лв а Англия която е богата дават 500 лв на месец ,а ние най богатите )затова че има още украйци ,защото тия 1200 лв в Украйна че ги вземат за 8 работни месеца тук за месец )
23
5
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ето това се случи през Втората Световна Война. Докато нас стреляха фашистите на евреинът Сакскобурготски,евреите ги изолираха,сакън да се не навехнат,в лъже концентрационни лагери. Никой не ги е убивал там! Гориха нашите тела и ги представиха за свои. Докато фашистите от Шкеназките Гестапо бяха окупирали Майка България! Да живее Червената Армия! Да живее РУСИЯ!
22
6
 
6
 
! Отговори
хмм.. преди 2 години
Слд 3 месеца всички ще се са в Германия затова не искат статут ... Тези които идват тук са супер заблудени :). Целия свят най-развитите икономики си отварят вратите и домовете. Те идват тук :))
21
6
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ами ДАБ да звъннат в Посолството на Израел и да потърси преводачи. А и да ги попитах как така за пореден път в историята евреите си играят на страдалци,когато всъщност сменят държавите,в които да продължат да грабят и убиват. Да,украинските бежанци са ЕВРЕИ ! Защо Израел не си ги прибере в Синайската пустиня. Там площ много,а и с българското злато къщи ще им построят. Впрочем Ротшилд защо не каже нещо? Къде е той? В бункера нацистки?