Заков посрещна Остин: Показваме, че сме надежен съюзник на НАТО

Двамата се срещнаха с български и американски военни в "Ново село"
Обновена: 18 мар 2022 17:16 | 18 мар 2022 17:15, Веселина Йорданова
176
Заков посрещна Остин: Показваме, че сме надежен съюзник на НАТО
Снимка: Министерство на отбраната

С това посещение ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, след като заедно със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участват в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село.

Още по темата
По думите на министър Драгомир Заков ангажиментът на САЩ към сигурността в Европа беше многократно потвърден в последните дни и днешното посещение е още едно такова доказателство.

"Това посещение е знаково", подчерта министър Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път вече се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа.

"Това също е исторически момент, показва, че Българската армия е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще", подчерта той.
 
Българо-американската съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“ е важна за българските въоръжени сили, посочи още министър Заков и допълни: „Това е начин ние да работим с нашите съюзници, да придобиваме определени способности, да градим доверие с тях. Така имаме боеготови сили, включително и при необходимост от съвместни действия с нашите съюзници в по-сериозна обстановка. Вижда се, че нашите военнослужещи се чувстват абсолютно комфортно и работят добре с американските.

„Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, подчерта той.
 
Предстоящите срещи и разговори по време на двудневното посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин ще начертаят следващите стъпки на диалог и на стратегическо партньорство, съобщиха от Министерството на отбраната.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин благодари на военнослужещите, които участват в съвместната българо-американска подготовка за ежедневните усилия за повишаване на оперативната съвместимост.

„Надявам се на една успешна съвместна работа и бързо интегриране, за да можем да достигнем в кратки срокове военно-оперативни способности“, отбеляза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обясни, че настоящата съвместна подготовка е част от дейностите, които НАТО провежда по източния фланг. „Съвместната подготовка ще премине през всички етапи на сглобяването на подразделение, като ще завърши с голямо съвместно и многонационално батальонно учение“, поясни той.

Съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ се провежда на учебен полигон „Ново село“ от януари до юни 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 2 години
Абее Заков, ти беше ли със *** при срещата си с този( )
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно, защо главнокомандващият БА се крие от съюзника Остин!
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей тоя до 53 година в щатите даже нямаше право на глас
121
2
 
7
 
! Отговори
този чики бойз, преди 2 години
за първи път кацна на полянка, а и ние не сме нато, а сме в нато, щото в надписа на народното ни събрание никъде не фигурира думичката нато...
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Фашизма свобода на народа. Стар позив но върши работа.
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сега западната пропаганда печели но какво става никой не знае. Със сигурност фашистите държат като жив щит местното население което на свой ред е фашизирано и наплашено и не може да му се вярва. Малките малцинства като българското системно са настройване срещу руснаците които са ужасно наплашени. Срамувам се от тези прабългари в кавички. Родоотстъпници.
118
0
 
15
 
! Отговори
Дякона преди 2 години
Посещението на министъра на войната на САЩ показва ,че гледат на нас като на протекторат.Посещението на шефа на Пентагона в БГ не е безобидно. Той не бил път да дойде от майната си за се здрависа с американските войничета които са настанени у нас,. Премиера казва че няма да пращаме оръжие на Украйна....Но дали е така.? Ние сме пращали оръжия в много части на света където се водят войни.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте клип как укр. мутри бият млад италианец в метрото като крещят ние сме фашисти, освен ако клипа не е свален.
116
0
 
12
 
! Отговори
w преди 2 години
Заков да не стане утре Аков. Аман от натегачи.
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Утре сме на протествсички доброволци чужж.легион бягат от украйна и като виляха че азов убиват мирни граждани в гръб искат да се върнат от границата ги връщат обрато да защитава украйна
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анониментоя много черен е като плашило
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остин Пауър комедия
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се навеждат нашите, като се ръкуват, това да не са им японци, имат черна гуpила насреща си, да се държат мално на положение.
111
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква жалка картинка.
110
3
 
36
 
! Отговори
Утре сме на протест преди 2 години
Трябва да покажем че народа ни не е Киро, Асенчо и Чорапа. Ние не искаме война. Който иска да отива в Лвов. Даже украинците са направили интернет сайт за онлайн записване като доброволец. Повтарям - всеки който желае да тръгва!!! Оставете и без друго смазания от беднотия българин!
109
8
 
2
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Ами ся е време да гледаш и да се учиш как се води партизанска война срещу агресори, тебе ще те мобилизират мойто момче хехе
108
3
 
24
 
! Отговори
-) преди 2 години
Навремето "клекнахме" на Германия и тя загуби две Световни Войни, след това "клекнахме" пред СССР и Комунистическата империя се разпадна, днес, клякаме на НАТО (разбирай САЩ) и ЕС, досещате ли се какви ще са последствията за тях??? -)))) Мъ голям "Котсуз" сме шъ ви кажа!!!! -))))
107
1
 
11
 
! Отговори
гс преди 2 години
До ТОЯ НЕГРОНали допреди малко опорката беше че ще изпращаме оръжия на Украйна ся турски войници :ДДД бахаха И как БСП ще даде да изпратим оръжия изведнъж?
106
0
 
22
 
! Отговори
Лелеее преди 2 години
Колко е зловещ и грозен тоя....
105
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, що веднъж те не ни покажат, че са надежден съюзник в НАТО, ами все ние им показваме?!