Заков посрещна Остин: Показваме, че сме надежен съюзник на НАТО

Двамата се срещнаха с български и американски военни в "Ново село"
Обновена: 18 мар 2022 17:16 | 18 мар 2022 17:15, Веселина Йорданова
176
Заков посрещна Остин: Показваме, че сме надежен съюзник на НАТО
Снимка: Министерство на отбраната

С това посещение ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, след като заедно със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участват в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село.

Още по темата
По думите на министър Драгомир Заков ангажиментът на САЩ към сигурността в Европа беше многократно потвърден в последните дни и днешното посещение е още едно такова доказателство.

"Това посещение е знаково", подчерта министър Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път вече се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа.

"Това също е исторически момент, показва, че Българската армия е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще", подчерта той.
 
Българо-американската съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“ е важна за българските въоръжени сили, посочи още министър Заков и допълни: „Това е начин ние да работим с нашите съюзници, да придобиваме определени способности, да градим доверие с тях. Така имаме боеготови сили, включително и при необходимост от съвместни действия с нашите съюзници в по-сериозна обстановка. Вижда се, че нашите военнослужещи се чувстват абсолютно комфортно и работят добре с американските.

„Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, подчерта той.
 
Предстоящите срещи и разговори по време на двудневното посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин ще начертаят следващите стъпки на диалог и на стратегическо партньорство, съобщиха от Министерството на отбраната.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин благодари на военнослужещите, които участват в съвместната българо-американска подготовка за ежедневните усилия за повишаване на оперативната съвместимост.

„Надявам се на една успешна съвместна работа и бързо интегриране, за да можем да достигнем в кратки срокове военно-оперативни способности“, отбеляза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обясни, че настоящата съвместна подготовка е част от дейностите, които НАТО провежда по източния фланг. „Съвместната подготовка ще премине през всички етапи на сглобяването на подразделение, като ще завърши с голямо съвместно и многонационално батальонно учение“, поясни той.

Съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ се провежда на учебен полигон „Ново село“ от януари до юни 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
22
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Тоя Остин да не е тромпетист.Устата му на снимката изглежда като че ли е надул тромпета.
63
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ВЪН!
62
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев като един от победителите над Русия с голямо отвращение ще подпише дотовора за безусловна капитулация на Русия пред Украйна и НАТО. Наближава подписването на нов Брестки договор като този от 3.3.1918
61
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам за българската армия, да поздравява един слязъл от корабите роб
60
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това винаги е било най-важното за нашите управляващи. Да сме "лоялен партньор" или по друг начин казано, послушни и изпълнителни. Виждате сами докате ни доведе.
59
5
 
30
 
! Отговори
някой преди 2 години
Ще протестира ли срещу този? Дошъл е да запали 3 ядрена война и тук ще сме гюмето!
58
2
 
32
 
! Отговори
дада преди 2 години
Да се вземат подръка с Киро от Канада и да се прибират на техния си континент. Много са далеч от дома си.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След похвалите от Руанда и втечненият газ от Египет, дойде и черният принц от мейлите с печалби да ни управлява
56
2
 
28
 
! Отговори
Чичо Том преди 2 години
дойде да си нагледа колибата..
55
2
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
българия е в нато и ес без референдум никакво оръжие за украина искаме мира не воини на масата на преговорите да се решават проблемите а не с ам оръжие
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се учудя ако Украйна ни бомбардира с нашите самолети ама вие не го мислите това. То и за сегашната война никой не вярваше. Защо са дадени инструкции да се заселват само по морето. Курорти има на всякъде. Защо се крият по магазините и не общуват. Хората с чисти мисли не се правят че не са те. Не сте наблюдателни. Наивни сте.
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бъдете расисти въглищата също трябва да са част от зеления енергиен микс.
52
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този красавец определя съдбите ни-на нас и на нашите деца.Ние сме една обикновенна треторазрядна колкония,загубила чест достойнство и стойност,пълна с мижитурки и подлизурковци.А жените в тази държава са по-мъже от мъжете,които са обикновенни страхливци,щом стоят и безропотно гледат случващето се от страни.Гадост
51
2
 
15
 
! Отговори
Светна ми преди 2 години
сделката. Нийй се надупваме на месечината, в замяна Просто Киро получава бат бойко на тепсия. Народа си има дъвка и си трае... а до момента на летящите ракети няма да има и значение
50
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ въобще не ги интересува за БГ, ВЪОБЩЕ и само да имат изгода и пушечно месо.
49
3
 
23
 
! Отговори
Нане преди 2 години
По голям позор за наща армия едва ли може да има...)))
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го заведат в Столипиново да види малцинството, може да направят сватба за показно.
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До варненец.Как помните нещо от преди повече от сто години. През ВСВ Запада е бобардирал София, Стара Загора, Русе , Добрич и др. Имало е много бежанци към страната. И много са загинали. Обаче сега сме съюзници но само вземат нищо не дават. Самолетите няма да дойдат защото ни нямат доверие. Запада е двуличен и иска мащабна братоубийствена война в източна Европа така мисля.
46
22
 
4
 
! Отговори
Любен Пандев преди 2 години
Българските русофили са майстори да обръщат истината като палто без хастар. Истината е, че Остин идва защото е разтревожен от пропутинското поведение на президента и пправителството.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наще Седения Стийв Остин ли очакваха?