Болниците в тежка ситуация, губят специалисти

Клиничните пътеки са недофинансирани, заяви Иван Тодоров от ББА
22 мар 2022 08:39, Александър Попов
38

"В последните години алармираме, че клиничните пътеки в България са недофинансирани и те не са достатъчни. Тези плащания, които Националната здравна каса извършваше към изпълнителите на болничната помощ, са недофинансирани. Нашите изчисления показват, че около 35-40% трябва да е увеличението на клиничните пътеки", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%.

"Ако това не се случи, изтощените лечебни заведения ще бъдат изправени пред един колапс в една много опасна ситуация, когато очакваме част от пациентите, които са отложили своето лечение, да се завърнат в болниците и затова, че са отлагали лечението си да са нужни повече средства", допълни зам.-председателят на ББА.

Според него клиничните пътеки не са най-съвършеният метод за финансиране на болниците, но "в момента едва ли можем да се насочим към нещо по-мащабно".

"Най-тежкият ефект от това, че са недофинасирани клиничните пътеки е, че ние губим специалистите, които работят в България", посочи Иван Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: болнициИван Тодоров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването предполага: Ликвидиране на НЗОК, премахване на понятията джи-пи, " клинични пътеки,направления,доплащане,търговски дружества!! ЧАСТНИТЕ болници - на ПЪЛНА САМОИЗДРЪЖКА!! Милиардите изсипвани в здравеопазването ще осигурят капиталовите разходи на болниците,съвременна апаратура,своевременност,достъпност и качество на медицинската помощ,достойни заплати на лекари, сестри и санитари,съизмерими с тези в Западна Европа!!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я па теа. За кафе нали имат.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами повечето частни дават по-добри заплати и се занимават с "козметини" лечения или/и скубят и пациентите. Изписват всякакви екстри от здравната каса, а трудните случаи прехвърлят на държавните болници. Докато не се подобри заплащането в в държавните и въведат строги правила няма да се оправи нищо.
29
5
 
5
 
! Отговори
арести преди 2 години
Никой не е над закона слушайте Кирчо може всичко
28
3
 
8
 
! Отговори
Хохохоооо преди 2 години
ДА ВИКАТ ВРАЧКИ И МАГОВЕ,. БЕ.....
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си пребъркат джобовете и да извадят откраднатото от пътеките и бонусите за грипа, наречен ковид. Да платят лечението на наистина болните, а не да купуват луксозни имоти и джипове. Нагло племе.
26
4
 
16
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Тоест, крали сте твърде много? Ми ще крадете по-малко от тук насетне :)
25
3
 
22
 
! Отговори
някой преди 2 години
Много болници станаха, огромни пари се наливат в тях, а народа все по-болен?????? Само един много малък пример на фона на цялото грабене:от допълнителните 1000 лв. за работещи на първа линия с Ковид се докопаха и тези дето и на снимка не са виждали Ковид болен. УВЕЛИЧЕТЕ С 100% цените на клиничните пътеки, народа ще става много по-болен.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само в здравеопазването, всички сектори губят специалисти. За две години разходите за живот се удвоиха. В същото време заплатите не мърдат. Ами драги работодатели, просто вече не е рентабилно да се работи. От спекула и търговия в момента се печели много повече.
23
4
 
20
 
! Отговори
До #16 Баба Пена преди 2 години
Основната заплата на РЕДОВИ ЛЕКАР в държавна болница е 1060 лева!! Виж фишовете!! За тия" пари" чистачка в банка или администрация няма да подхване метлата и парцала дори!! Схващаш ли бе тикво куха??
22
2
 
21
 
! Отговори
морски преди 2 години
Здравеопазването тук е като капитализма ни - див, уродлив и хищнически.
21
1
 
17
 
! Отговори
Беновска пита до #13 преди 2 години
Ало, Д-р Хаус!! И кой ще върне ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването?? Капо до тути капи на фармамафията Гюлчен Сербезова ли?? Четирикратната булка тръгнала на поредното си сватбено пътешествие?? Ха ха ха!!
20
5
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Убийци
19
3
 
20
 
! Отговори
Док преди 2 години
Най-гадната е медицинската мафия.Най скъпите вили и къщи са на доктори,фармацевти ,производители на лекарства . Здравните пътеки са колорадо за тези крадци.Най -гадното е,че го правят с пълното съзнание че колкото по-дълго ни лекуват повече пари ще вземат от касата.Спомнете си преди 3 години, колко болници ги уличиха с фалшиви,разредени,не действащи онкологични лекарства за химиотерапия и до там.Използват съвестните,знаещи и можещи лекари като роби за да печелят.
18
1
 
9
 
! Отговори
1 Пена знае и си бае преди 2 години
до До Баба Пена а също колко лекари имат апартаменти в морските курорти, където пак преглеждат пациенти. Напълно вярно е написаното от нас двамата.
17
9
 
17
 
! Отговори
Иван преди 2 години
ДОТУК НИ ДОВЕДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И ЕВРО АТЛАНТИЗМА !
16
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
ЕС препоръчва болниците да са търговски дружества. Да вдигат цените, за да се опранят, а европеидите - да плащат!
15
2
 
12
 
! Отговори
Баба Пена преди 2 години
Всеки може да си пише и твърди какво ли не .Дайте факти, факти факти ! Напишете цифри и посочете източници ! Каква е заплатата на различни категории лекари ! Колко лекари са напуснали системата в перида ...Какви са причините посочени от ТЯХ !
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам колко бързо идват Линейките и колко ефективно помагат на болния, ме е страх да ида на лекар.
13
2
 
17
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Само де...бил не може да разбере,че тоя КАСОВО осигурителен модел на здравеопазването работи против болните!! Ненужната никому НЗОК се точи и краде " законно" от бялата мафия, фармамафията и частните болници!! И това ще продължи, докато не се върне ДАНЪЧНО осигурителния МОДЕЛ на здравеопазването!!