Болниците в тежка ситуация, губят специалисти

Клиничните пътеки са недофинансирани, заяви Иван Тодоров от ББА
22 мар 2022 08:39, Александър Попов
38

"В последните години алармираме, че клиничните пътеки в България са недофинансирани и те не са достатъчни. Тези плащания, които Националната здравна каса извършваше към изпълнителите на болничната помощ, са недофинансирани. Нашите изчисления показват, че около 35-40% трябва да е увеличението на клиничните пътеки", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%.

"Ако това не се случи, изтощените лечебни заведения ще бъдат изправени пред един колапс в една много опасна ситуация, когато очакваме част от пациентите, които са отложили своето лечение, да се завърнат в болниците и затова, че са отлагали лечението си да са нужни повече средства", допълни зам.-председателят на ББА.

Според него клиничните пътеки не са най-съвършеният метод за финансиране на болниците, но "в момента едва ли можем да се насочим към нещо по-мащабно".

"Най-тежкият ефект от това, че са недофинасирани клиничните пътеки е, че ние губим специалистите, които работят в България", посочи Иван Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: болнициИван Тодоров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
17
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Питам аз, кой ОТЛАГАШЕ лечението на хората. Нима не бяхте точно лекарите. Всички болници не трябва да бъдат търговски дружества а болници в истинския смисъл. Крайно време е да се махнат тези измислени пътеки. Крайно време е лекарите да са лекари а не търговци. Крайно време е един лекар да работи на едно място а не на няколко. Който иска на частно на частно, който иска държавно за държавно.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали пък не станахте премного болници с много бордове, много директори? Тя хранилката е една - бедния данъкоплатец.
10
0
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Споко, България е населена от много "специалисти" и разбирачи.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите отказват да участват в тоя фарс Коко 19 това е причината,брачед ми е лекар и заклет антиваксър..това е показателно!!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. И в ситуация в която болниците ни са пред колапс, нямаме специалисти, едни продажни ****перудки искат да ни хвърлят във война. Да дадат оръжието ни, което се брои на пръсти. Да ни оставят без ПВО системи, без самолети, та като ни метнат 1 бомба нито да можем да я неутрализираме, нито да отговорим, а да няма и лекари да помогнат на пострадалите. Ето за това ще си стоим мирни и кротки и най-вече НЕУТРАЛНИ.
7
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 години
Мой познат плаща медзастраховка по 140лв.на месец. Лекуват го в добри болници без да му искат пари.
6
3
 
7
 
! Отговори
Наскачахте ли се?! преди 2 години
Времето е наше?!?! Сега има скачане в гроба. Няма такова просто и проклето племе!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам ама в нашия град преди 30 години имаше няколко болници сега са над 30 не броя клиниките те са още повече значи имат сметка да ги правят
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме пациентите да, се завърнат в болниците това призив ли е малко ви се виждат болните ли няма кой да дерете ми правете промоция баси и алпните хора
3
5
 
16
 
! Отговори
Здравна каца преди 2 години
След като търговските дружества, наречени "болници", безнаказано убиваха пациенти в продължение на две години, ще губят не само специалисти, ами и доста мангизи, след като роднините на "якоумрелите от ковид" се усетят и заведат дела за обезщетения.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в България сме недофинансирани, ама нали трябва да ума за Киро, Ленчето, Лореалите, Кокорчо, Спецов и т.н лeшпepи, барабар с "доброволците" за по 40 лева на парче по хотелите край морето.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви е честита промяната на жaлкия фигурант и шaйкaта му rpиндъри бе сeляни пpоcти