Няма механизъм за определяне на минималната заплата

Иван Нейков: Почти сигурно е, че ще има ръст на безработицата
23 мар 2022 15:15, Анисия Иванова
19

На Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите поискаха 760 лева минимална работна заплата от началото на юли, но бизнесът е категорично против.

"Този диалог между "глухи" ще продължава до момента, в който има яснота как се определя минималната работна заплата. Вече много години двете страни слагат на масата различни числа. Липсва механизъм как се определя минималната работна заплата. Не е проблем да бъде направена формулата", коментира бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той няма отговор защо вече толкова години не се изработва необходимия механизъм за определяне на минималната заплата. Но не изключва възможността от лятото тя да бъде увеличена на 760 лв., тъй като не са много хората у нас на тази заплата, а разходът бил поносим.

"Колкото и да стане минималната работна заплата, никой не знае защо е толкова - защо не е повече или по-малко. Ако вържем минималната работна заплата със средната, всяко мърдане на която и да е от двете величини, води до мърдане на другата. Отново не слагаме нито социална, нито икономическа логика, а просто някаква аритметика", обясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

При толкова кризи и покачващи се цени няма как да няма обедняване и проблем с покупателната способност, изтъкна гостът. По думите му голяма част от тези проблеми са външни за България, а правителството трябва да напасне бюджетните разходи.

"В България има над 300 хил. работещи фирми, поне половината от тях са на хора в пенсионна възраст. Не е задължително да си беден, щом си пенсионер. Много лесно свикнахме с ниската безработица. Сега почти сигурно ще има ръст на безработицата, дано останем под двуцифрено число. Голяма част от безработните може би няма да получават достатъчно доходи", каза още Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете от Германия, ама пак няма да оттърва!
10
0
 
3
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Милите ми синдикати.Много е лесно да ревете срещу държавата . Що не ревете така срещу работодателите, нали те изплащат заплатите на работниците. Защото не е лесно нали,бих казал трудно.Не можете да убедите работниците да стачкуват срещу работодателите,защото парите на синдикатите идват от работодателите.Нали няма наивник, който да смята ,че парите им за издръжка идват от членски внос.
9
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Механизма е всички читави ако не са доволни да напуснат. Тогава работодателите ще си наемат германци и французи.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас, представете си Киро, Минджев, Калинката, Лорерите, Еуглената да предложат, па и да гласуват 15-те бонки месечно да им станат по 1200 лева за цял дълъг месец тежък психически труд. Ми те само екзотичните плодове и белото няма да могат да си покрият, какво остава за доказване на придобитите имоти!
7
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Много отговорни другари,слаба държава.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма механизъм за определяне на минималната заплата" - А защо няма? За да си правите каквото си искате ли?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Механизмът е депутатската да е максимум 2 минимални заплати!!!Иначе оправия няма!!!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Нейков като го видя и ми става ясно , че геноцида започва .Питам аз неговата заплата как се определя и какво произведе лично той , кое е онова нещо което остойностява неговия труд . Питам също дали има механизъм по които се определя депутатска заплата ? Измислиха се да я равняват на средна заплата и после дават някаква стакмистика за средната заплата . Народа ще полудее и ще помете всички .
3
1
 
15
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 2 години
Ама има механизъм за определяне на депутатската заплата.
2
4
 
15
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
А ти какво направи като беше министър? Чеша на Кожа и Костов мадурите и тупа Надето по ***.
1
9
 
3
 
! Отговори
Колапс преди 2 години
В България се изтезават и Екзекутират хора от милиции близки до Борисов, за какви заплати въобще говорите!?