Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април

Синдикати поискаха по-голямо увеличение, работодателите - против
Обновена: 22 мар 2022 18:26 | 22 мар 2022 17:37, Красимир Ангелов
114
Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата у нас става 710 лв. от 1 април. За това се договориха социалните партньори на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Консултативният орган не успя да постигне пълно единодушие за нарастването на минималния месечен доход, който в момента е 650 лв.

"Няма нищо ново или драматично. Решението, което взе парламентът за Закона за бюджета, ще бъде въведено в сила с постановление на Министерския съвет", обясни след заседанието министърът на финансите Асен Василев, председателстващ НСТС.

Още по темата
Против увеличението се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на дискусията заместник-председателят Кънчо Стойчев настоя да бъде въведена минимална работна заплата по икономически дейности, както и върху нея да не се начислява добавката, известна като "клас прослужено време".

Българската стопанска камара (БСК) също се въздържа от подкрепа за предложението.

"Причината не е толкова числото, а начинът на формиране на минималната работна заплата. Тя на практика беше гласувана в парламента със Закона за държавния бюджет. Днес беше донякъде безпредметно обсъждането на нейния размер", обяви Добри Митрев, председател на Управителния съвет на БСК, цитиран от БТА.

Подкрепа за повишаването на минималното трудово възнаграждение изразиха от Конфедерацията на труда (КТ)„Подкрепа“, но го обявиха за недостатъчно. „Инфлацията за февруари 2022 г. към февруари 2021 г. вече е 10%. Увеличението на минималната работна заплата, която трябваше да догонва средноевропейските нива, е под 10%“, посочи Ваня Григорова, икономически съветник към президента на КТ "Подкрепа".

По думите ѝ при преглед на данните се вижда, че покупателната способност при минимална заплата в страната е по-ниска от тази в други три балкански държави, намиращи се извън Европейския съюз – Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Григорова каза, че по време на Тристранния съвет "Подкрепа" е настояла да се мисли още от сега за ново увеличение на минималното възнаграждение от средата на годината, когато се очаква да има актуализация на бюджета. „Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 50% от средната работна заплата, което към момента означава 840 лв.“, съобщи Григорова. Тя добави, че ако трябва да се съобрази с покупателната способност, минималната заплата трябва да достигне около 1000 лв. през средата на т.г.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекет на един бизнес за сметка на други. Кога ще спрете помощите за хотелите и транспорта? Кога ще премахнете половината държавна администрация?
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха, най-сетне ще мога да прекарам 15 минути на Малдивите,ако ме таксуват като куфар в самолета.За връщане ще си направя сал.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах каква щедра заплата, направо да си я пъхнеш някъде!
100
0
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Украинците дойдоха и всеки ще получи 375 лв, а народа 3 та година 1 стотинка не получи, ще емигрират всички докато не се създаде партията на безпартийните и не се раздаде шкаф,два плана за възстановяване,безвъзмезни средства, безусловен базов доход, швейцарска минимална работна заплата, швейцарска минимална пенсия, тридневна или четиридневна работна седмица.Всеки българин трябваше да получи 3600 лв,плюс 375 лв щом на украинците дадохте.Поне 4000 лв за 4 5 милиона българи никой няма да ви гласува
99
0
 
9
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Гениално! Увеличение на цените - 20 до50%,ана заплатата с "цели" 9%!
98
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В държавния сектор ще я дадат, но в частния, само на книга! Как ще я караме при тези цени, идея си нямам?!
97
1
 
3
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Споко бе хора ,Кокорчо тегли заеми всяка седмица,така че минималната работна заплата ще се качва с 50 лв. всеки месец и така до края на света
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са с по голяма минимална ,Ко става гн Петков ,къде са пачките
95
0
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Няма какво да се променя. Има една обща минимална заплата и нищо не пречи да има други минимални заплати не по-ниски от общата, които да са по сектори или професии. Нали се сещаш, че всички те ще са колкото общата по искане на дебеловратите бизнесмени.
94
4
 
6
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Те пенсионерите взимат толкова с компенсациите и повечеЦените се вдигнаха -3 пьти отставка
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как ГЕРБ изчисляваха инфлацията, но хляба, който купувам от 70 стотинки стана 1,34 за 4 години при ГЕРБ. Сега е 1,60 лева
92
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Кокорчо го направете на нея ще има за тока и банички на промоция от залежалите
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле кога че стигнем хамериканците на дедо Джо
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се преработи начина за сформиране на минималната заплата. В много западни държави минималната заплата се изчислява според сектора. Как може в България архитект да взима колкото продавач на маратонки в мол? Заради това интелигентните напускат, а тук остава IT hub-a и то не щото сме специалисти, а защото по закон ЕС фирми са задължени да си държат IT hub-а в съюза. В момента в който Англия излезна от Е.С. се изсмя на великото българско IT и се релокира в Мумбай.
89
6
 
9
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
При ГЕРБ нямаше инфлация с тези мащаби. В момента само на олиото е с 50% вдигната цената. Да не говорим за другите стоки от първа необходимост, които са с минимум 35% нагоре.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 90 При ГЕРБ нямаше и над 40% инфлация тъ пак.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно в деня на лъжата. :D Професионален празник на ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО.
86
7
 
1
 
! Отговори
do 81 преди 2 години
Поредният *** ,дето не е разбрал ,че парите идват от Бежанският фонд на ЕСПърво България ще ги дава и после фонда ще поеме сметкитена *** завистливи като него бих му взимал 40 лева на ден само дето диша въздуха на нормалните хора Когато и да станем 2 милиона ще е късно ...поне 4 милиона са излишни и *** тука ,това е истината
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искат да се ваксаме като европейците? Дайте ни тяхната минимална заплата.
84
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимална заплата. През 2020 е 610 лева. През 2021 и до 31 март 2022 е 650 лева. От 1 април 2022 ще е 710 лева. Това е скок с 60 лева, какъвто при ГЕРБ нямаше.