Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина
Обновена: 27 мар 2022 17:29 | 27 мар 2022 17:21, Нели Христова
95
Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?
Снимка: БГНЕС

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините.

Месец преди Великден цената варира между 19.90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм. По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.

Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Няма никакъв лукс в агнешното. То няма никакви вкусови качества. Хем е жилаво, хем е мазно. Ял съм го всякак, и печено на фурна, и чеверме на жар, и варено все ми едно такова особено и лигаво. Когато е студено плува цялото в бяла лой. За мен дори едно обикновено печено пиле на грил е сто пъти по вкусно от агнешко.
37
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 години
"Преди 1989 си купувахме цяло агне и го давахме да го изпечат в някоя от многото пекарни около нас в София. Сега пекарните ги няма, а агнешкото е по 30 лева килото."Ама банани немаше, нали? А сега банани и на входа и на изхода на човешката хранителна система :)
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23. Ами не е точно така. В Нова Зеландия например никакъв деликатес не е - смятат го за долнопробно месо. Там овцете ги отглеждат за вълна.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16. Т.е. колкото заплатата на асистент в СУ. Сбъркана работа... Не подценявам труда на келнера, но все пак никаква квалификация не се иска.
34
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Лукс стока която не съм ял от 10-15 години просто с тези цени на всичко нагоре не мога да си го позволя
33
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Утре Кирчо Кокорчо ще се появи у телевизора и ще каже спекула е ,цените не са реални...и туйто...ще отиде в някой скъп ресторант без никакви държавни мерки срещу спекулата!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука и 200 лв да стане. От 11 години живея със семейството си в Родопите и си отглеждаме всичко сами.
31
1
 
3
 
! Отговори
Хъхахухо преди 2 години
Същата статия я публикувахте в 15,05 ,с автор Камелия Цветанова.Нещо за етика,плагиатство,такива неща "авторката"чувала ли е?
30
2
 
8
 
! Отговори
Не е зелено! преди 2 години
От Брюксел са забранили агнешкото защото много мърси и много енергия хаби. Казаха че мусаката била много вредна за природата. Затова от сега нататък ще ядете само брюкселско зеле.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкот на всички спекуланти и цените ще паднат
28
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Израстнал съм с отглеждане на овце и прасета.Тази цена е ЖЕСТОКА СПЕКУЛА!Българинът иска, с десет продадени агнета да стане милионер,да живее като цар,и пак да краде.Не ви ли стана ясно,че ние като човешка същност,сме в по-голямата си част едни мързеливци,крадци,измамници и невежи хора.Затова всично нередно в поведение и отношение,е нам най-близко.Та ,така и с цената на агнешкото.То затова почти нищо добро и хубаво не ни се случва.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 си купувахме цяло агне и го давахме да го изпечат в някоя от многото пекарни около нас в София. Сега пекарните ги няма, а агнешкото е по 30 лева килото.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е 30 лева за кило агнешко. Трябват санкциите срещу Русия да се увеличават, докато кило агнешко стане поне 100 лева.
25
4
 
10
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Решили са да ни върнат в 19 век и да копаме картофи по селата.Ще гледаме праcета и кокошки ,а зимата ще се завиваме с юргани ,по стар български обичай...Другият вариант е революция и да натикаме по затворите паcмината дето ни краде 30 години.
24
1
 
7
 
! Отговори
Debo преди 2 години
Често се случва по Коледа да засичам хора със салам, кренвирши и лютеница във количките,не вярвам да е по различно и за великденските празници.Агнешко за Бойко,Цецо,за Влади Горан.....Който гепи ще яде,който не към Орландовци
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи аз ще нагъвам мръвката, вие ще ядете ориза и средно по капиталистически ще ядем агнешко с ориз.
22
6
 
10
 
! Отговори
Че Гевара преди 2 години
Важното е да сме гладни но солидарни по евроатлантически!Венсеремос!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо. ### Преди 1989 година се консумираше по 9000 тона агнешко, от които половината се купуваше от магазините, а другата половина беше собствено производство.
20
1
 
10
 
! Отговори
Роко преди 2 години
Не съм убеден че тази година в Ягодина цената ще е тази! Ще цитирам Хайтов :"Като ни гледаш помаци ,да не мислиш ,че сме ***!
19
2
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Програмистите с 10-20 000 заплата не ги бърка!Приоритетите на България са отглеждане АйТита,си гъни,чиновници,милиционери и готвачочаршафосменячи!Кой да ти мисли за отглеждане на агнета,телета,прасета и т.н!?Ние с 800 кинта заплати естествено няма как да си купим по 30 лева (една надница)агнешко а ще ядем ориз!Но средностатистически по комунистически цялото население яде агнешко с ориз!