Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина
Обновена: 27 мар 2022 17:29 | 27 мар 2022 17:21, Нели Христова
95
Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?
Снимка: БГНЕС

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините.

Месец преди Великден цената варира между 19.90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм. По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.

Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Абе "патриции". Ха ха ха. Агнешко се яде в цял свят. В сравнение с твоите лобстери и лавраци, агнешкото е деликатес и то за ценители. А да не говорим, че лавраците и лобстерите са доста по-евтини. Айде бегай да ядеш лавраци. Муа ха ха ха ха.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да забравяте ЧЕ вовек може да яде а може и да НЕ яде !!!..........Бабите ви като че ли са яли всеки ден. Много се разглезихте. Я малко гладна диета!! И без това станахте масово ШОПАРИ !!!
16
1
 
6
 
! Отговори
и аз преди 2 години
До АзИ на мен държавата ми увеличи заплатата преди 2 години, защото съм на първа линия в пандемията и тя стана 1000 лв бруто. От тогава не е помръднала.
15
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука колко струва агнешкото. Това е храна за плебеи още повече ако искат да ти го продават на двойна и тройна цена. НЕ КУПУВАМ !!! ............Мога да ям на воля лобстери и лавраци в Италия но в Бг не давам и петаче. Този смръдлив балкански манталитет да краде и лъже за всичко трябва да бъде ПРЕКЪРШЕН !!
14
0
 
28
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Ако не е вноса Ангнешкото - 50 лв. за килограм, Домати - 8 лв. кг. И накрая нашите производители отново ще искат помощ от държавата..
13
8
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
РУСИЯ И УКРАЙНА ПРОИЗВЕЖДАТ 35 % ОТ ПШЕНИЦА , РАПИЦА , СЛЪНЧОГЛЕД ,СОЯ .... С НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ СВЕТА СЕ ЛИШИ ОТ ХЛЯБ И ХРАНА ЗА ЖИВОТНИТЕ !!! ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ САНКЦИИ ??? ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ ОРЪЖИЕ ЗА ФАШИЗМА В УКРАЙНА ??? ИСКАТЕ ЛИ ГЛАД ??? ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИМ ОТ ИЗКУФЕЛИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ !!!
12
3
 
18
 
! Отговори
До сега,за Великден преди 2 години
съм минавал без агнешко!Вчера бях в командировка и за обяд в един ресторант предлагаха печено агнешко!Не коментирам цената,която е майка си и баща си,независимо,че печеля добре,живея прилично и слава богу можех да си го позволя или разреша!НО,НО,НО...реших,че ми е под достойнството,волно или неволно,пряко или косвено,като консуматор,да ставам "съучастник" в подобни далавераджийски схеми и системи на родните ТЪРГАШИ,а не ТЪРГОВЦИ,които се лакомят или стървят за бързи и лесни печалби!?!?!?
11
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Тя ги прави ама от БАКШИШ а не от заплата !!! Разликата е огромна . Заплатата й е 1200-1300 лв
10
3
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Колко е прекрасно Държавност Подмяна Благоденствие Искате промяна Имате я
9
1
 
12
 
! Отговори
Аз съм Г0им преди 2 години
и ям Свинско, дано Премиер Дениъл Лоурер Прави достатъчно, че той Свинско не може да Яде, като БогоИзбран!
8
8
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Увеличаваха, увеличаваха ви заплатите пък сега се чудите що цените двойни и има инфлация. Келнерка във вървежно заведение прави над 2500 на месец в София. Колко очаквате да е агнешкото? Келнерка бре, не ядрена физичка.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
The Guardian: Колективният запад се вкара в капана на антируските санкции.
6
3
 
22
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Всеки шофьор на баничарка в София вече може да си го позволи. Това нормално ли е? Много се угоиха някои. Апартаментчета, коли, деца, почивки в Гърция. Пък после мрънка и протяга ръка за държавни помощи, че бензина му скочил с 15 стотинки.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яжте си го..по 30лв.го направете!
4
8
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
След репоратажа за цените в Одеса мога едно да кажа : дано и тук да има война че да паднат цените малко.
3
17
 
3
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Това скъпо ли е?
2
1
 
32
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Направете го по 100 евра за килограм и си го яжте,само гледайте да не се оакате!Защо да няма по евтин внос,след като заплатите и пенсиите ни не са европейски?
1
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо от чужбина е по-евтино заедно с транспорта? Нашите агнета някаква особено специална порода ли са ? Затова изобщо те вярвам на писъците на животновъди, земеделци, ресторантьори, хотелиери и останалата бензинсменска пaплaч