Маските стават пожелателни от 1 април

Здравната комисия обсъди и парите за медиците
29 мар 2022 15:30, Нели Христова
83
Маските стават пожелателни от 1 април
Снимка: БГНЕС

На 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев, предаде БГНЕС.

Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Ако те бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Здравната комисия обсъди още парите за медиците.

Със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да имаме законово основание да продължим да изплащаме парите на медиците, заяви Антон Тонев.

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. "Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Елена Гунчева от "Възраждане" каза, че е впечатлена от вносителите колко бързо са внесли законопроекта. "Здравната система се издържа от здравните осигуровки на всички нас. Всяка една промяна, която ще бъде значителна, трябва да бъде широко обществено обсъждане", каза Гунчева. По думите й за съжаление става дума за десетки хиляди бежанци. Според нея този законопроект е дискриминационен, тъй като има други бежанци освен украинците, които също са с временен статут. Тя подчерта, че има няколко стотин хиляди български граждани, които не са осигурени и този проблем също трябва да бъде решен.

"Правата на българските граждани - първи и на първо място", подчерта депутатът от "Възраждане".

Председателят на Здравна комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев направи реплика и каза, че основният акцент в законопроекта визира временната закрила. Той обясни, че никъде не е споменато от коя държава бягат. По думите му натоварването на осигурителната ни система ще бъде в краткосрочен план. "Пенсионерите ще бъдат пенсионери през целия си живот", каза той.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ -СДС каза, че днес е нещо много по-важно, което рискува фискалната сигурност на страната. По думите му е добре да помислим за украинските бежанци, но днешния законопроект е закъснял. Той напомни, че ПГ на ГЕРБ са внесли вече подобни предложения.

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" заяви, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от "БСП за България" каза, че законопроектът е важен.

"Искам да кажа на уважаемите колеги, че не се намираме в предизборна ситуация", каза още депутатът от БСП. Според него тук не става дума за репутацията на България, става въпрос за акт на хуманност. По думите му на законопроекта могат да му се намерят много дертове, но той решава проблеми.

Проф. Костадин Ангелов му отговори, че само той не е разбрал, че се отива на избори.

Проф. Михайлов отново призова депутатите да се извадят от химеричното състояние на предизборна кампания.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроекта е навременен, е несериозно.

По думите му по отношение мерките, те са временни. Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права кой ще плаща. "Всички тези неща трябва да бъдат уточнени", каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
19
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Това е само докато гласуват промените в закона, узаконяващи неограничената власт на министъра на здравеопазването и селянките по рзи-та, учили недоучили да налгат каквото си поискат оттук нататък.Безпрецедентен закон абсолютно несъвместим с демократичните принципи на всяка държава, а какво остава за членка на ЕС.Тези дни ще го приемта и леля Пенка от РЗИ или някой заместник на ботокса или кацата ще може да ни ги налага и на открито без да обяснява или да се гласува от НС.
31
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Много интересно при мен и жена ми ,които ходим без маски ...и ни лепна след 1 г. и 10 месеца,след като казаха,че го има в България....А през това време сме имали контакти с много хора?!?
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска ще носи маска така ли?
29
4
 
4
 
! Отговори
А защо преди 2 години
Ни пръссссахаа пак тези дни яко? Защо? Нима нямат страх от Бога? Щом нямат ще им си наложи да разберат един БОЖИ ДЕН!
28
2
 
32
 
! Отговори
az преди 2 години
Тръгнаха да махат извънредната обстановка , ама се сетиха ,че трябва да спрат помощи , да спрат пари на медсестрите ,да спрат притока на пари към лаборатории , лични лекари и т.н. и май не им харесва , защото голямата част от тия "помощи" са насочени все към наши хора , та са се чудят как да продължат с раздаването на парите.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зелените бумаги?
26
7
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Вирусът го прекарахме с жената в началото на Януари.Хрема и загуба на обоняние.Не сме се тествали,но това беше.Согурен съм.И какво?!? УМРЯХ МЕ ЛИ?
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29, смятай, че прости си тръгват! В момента има изчакване точно на това решение и се вадят хората на улицата ОТНОВО! И не, не е конспирация. Напрежението се усеща и някоклко формации стягат редиците. И пак избори около началото на учебната година. Само ме притеснява Копейкин и тиквата да не узорпират властта. То и тея не стават, но онея двамата са психопатии!
24
1
 
29
 
! Отговори
ЯАОЖГ преди 2 години
В никоя нормална държава не се делегират такива правомощия не само в ръцете на министър, но и на куцо и сакато от рзи-та, освен Китай, Северна Корея, или 30 те години на миналия век Италия, Германия, СССР и латиноамериканските диктатури. ЕДНОЛИЧНОТО ИЗДАВАНЕ НА ЗАПОВЕДИ И НЕЗАБАВНОТО ИМ ПРИЛАГАНЕ БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ И ПРИЕМАНЕ ОТ НС,СЕ НАРИЧА ДИК-ТА-ТУ- РА И ТОТАЛИТАРИЗЪМ!
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно доста хора не четат статиите, а само заглавията. Маските са пожелателни от първи април, но до седмица ще се вземе решението и може отново да са задължителни. Идеята на цялата галимация е да се спрат помощите, добавките, направленията за PCR и т.н., а за хората на никой не му пука. За мен е добре на определени обществени места все пак маските да останат задължителни още известно време... Но това е най-малкото, което интересува управляващите за съжаление.
22
1
 
1
 
! Отговори
Весо от Ямб.църв. преди 2 години
Много ми харесва мисленето ти,въпреки че по някои гледни точки имаме различия.Жив и здрав да си брат.
21
0
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Бачкаторе *** русофил, защо бачкаш в лоша Франция?! Ясен си, че си с таван на заплата там колкото взима чистачка в офис в София, ама все пак да те питам?! Защо не ходиш при супер яките руснаци да работиш, а работиш при първите приятели на САЩ и Израел?! Иначе бедните бачкатори дъна по цял свят сте ясни. Винаги има причина да търсите някакви врели-некипели. Има маски- защо има. Няма маски- защо няма. Няма ваксина- защо няма. Има ваксина- била за връзкари, а после не работела. Не е лесна вашата.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешниците не смогнахо да се подготвят за изтичането на извънредното положение
19
4
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
НЕПОДЧИНЕНИЕ!
18
5
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Не се радвайте,ще измислят отново нещо.
17
3
 
26
 
! Отговори
яаожгтнв преди 2 години
Узаконява се фашизъм-еднолично издаване на заповеди и незабавното им привеждане в изпълнение. Здравният министър и регионалните селянки-парашутистки ще могат да си правят каквото си поискат с нас и ще имат неограничени пълномощия за разлика от британския премиер на пример,чиито предложения и ковидмерки трябваше първо да се гласуват в парламента.
16
24
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тия от Възраждане излезнаха по-прости от Воленчо Сидеров Бялата Златка)
15
12
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
За мен маската не беше задължителна от много време....даже имам два акта,които делата не са минали.
14
10
 
36
 
! Отговори
малииии преди 2 години
От петък започвам да броя маскираните хухавели в гр.транспорт!
13
3
 
20
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
От целия този пасквил който прочетох ми стана ясно горе-долу следното нещо:Обявяват, че от еди коя си дата в София, Перник и Батановци ще се маскират, в Радомир обаче всичко е "чисто" и не се налага маскиране.Обаче през времето за което са маскирани в София, Перник и Батановци, предполагам, че вятър и всякакви въздушни течения от там в посока Радомир НЯМА да има, иначе се губи смисъла на тази "умнотия"!