Може ли да бъде спечелена битката с троловете в мрежата?

Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов поискаха стратегия за комуникационна сигурност
165

Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов предлагат датата 4 април да стане ден без тролове и коментари в социалните мрежи.

"Информационната среда става все по-замърсена и всеки от нас трябва да има отговорност да я поддържа чиста. Покрай войната изпълзяха много тролове, наводниха информационното пространство с откровени глупости, дезинформация и лъжи. Предлагаме на 4 април, ако не за цял ден, поне за 40 минути да изключим възможностите за коментари и да покажем, че трябва да се преборим с тази информационна вълна", посочи доц. Христов в "България сутрин".

Според него сме отворили кутията на Пандора и всеки е решил, че има свободата да пише каквото си иска. По думите му обаче, свободата на словото не е да пишеш каквото си искаш, а умението да споделяш подкрепени факти, които не ограничават свободата на други хора.

"Социалните медии отдавна не са възможност да водиш свободно диалог. Превърнаха се в арена на сблъсъци и пропаганда. Трябва да опитаме да си върнем нормалността. Проблемът на този тип говорене е, че създава шумотевица около непроверени факти. Действа принципът на спиралата на мълчанието. По-шумната група се изявява повече. По-малко шумните постепенно започват да се затварят в себе си. Това не означава, че по-шумните са повече. Най-добрата противоотрова е да не мълчим", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков се съгласи, че по-чуваеми са по-шумните.

"Хилим се на неприлични новини. Тази наша инициатива няма задължителен характер. Не е атестат за отговорно поведение. Даваме си сметка, че аналоговото и дигиталното ни поведение на моменти се размиват. Не може да си мислим, че оставаме без последствия за думите и действията. Защо нашата инициатива да не помогне на социалните мрежи да си подобрят алгоритмите?", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че фалшивите новини убиват, а цели групи от хора взимат погрешни решения.

Любомир Аламанов отбеляза, че една от идеите им е да напомнят, че няма права без отговорности. Експертите по кризисна комуникация имат идея да предложат нов обществен договор на комуникация в социалните мрежи.

"Отбраната срещу такъв тип вербално насилие не е цензура. Когато някой се смее на новина за починали хора, това не е човешко. Културните хора ще се дръпнат и ще отстъпим полето на комуникация на тролове и простаци", подчерта той.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има обяснение на това, което наричат феномена на тролене. Почти 90 % от българите мислят различно от това, което се вербализира от властта и медиите. И няма друг начин да се чуе мнението им, освен чрез шушукане, разговор помежду хората или писане на коментари, които някои наричат тролене. И понеже са гневни, защото мнението им е пренебрегнато, често са доста крайни.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете са точно тези,които тука ни крещят как сме русофили.Изнасят непотвърдени данни за умерли и ехидничат.Ако за да ги спрат ще трябва и моето мнение да бъде ограничено тогава нямам против.На тези *** им се плаща.Сигурно им плаща някой богат украинец.Аз си имам Viber,Telegram,Youtube,TikTok и т.н. където мога да си изразявам мнение колкото искам.Там ако нещо не са съгласни ми слагат бан и не ме заплашват със затвор или нещо такова.
101
0
 
1
 
! Отговори
Трол У преди 2 години
Разполагаме с твърде много източници на информация, за съжеление оставаме глухи и слепи.....
100
0
 
6
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
***-Либерастите с послушно изпълнение на следващата заповед на Мустафата от Козяк! Фашизмът настъпва и се опитва да ни задуши,отнемайки ни правото на лично мнение и свободно изразяване!Същите тези истерици,които денонощно крещят по всички медии,че Путин е диктатор! И не,не сме ***,ние сме мислещите БЪЛГАРИ,които не можете да отровите с гадната си пропаганда,защото познаваме историята си! Няма да ви позволим никога да ни превърнете в неадекватни зомбита,както много ви се иска! ПОЗОР!!!
99
0
 
6
 
! Отговори
Трол ли съм? преди 2 години
Като написах истината в долния коментар, това праеи ли ме ***?!?
98
0
 
15
 
! Отговори
Трол ли съм? преди 2 години
Тъй като съм бил в Генералния щаб на НАТО, ще напиша, че след 2014 г. Щатите прокараха доктрината за т. нар. "фейк нюз", за да може да се заглушава всеки глас, всяко доказателство, което противоречи на вашингтонската пропаганда в западния свят. Именно Щатите унищожиха тотално мита за свобода на словото. Плурализмът на гледни точки е най-важен (защото всяка една от тях може да е погрешна или лъжлива). Каква е разликата между Министерството на истината на Оруел и доктрината "фейк нюз"?!
97
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
и да нее ок, не ми дреме, такива демократични като тебе отбират само от гьостерицата
96
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До OMG_Lucker неа ми говориш на мойто момче че ше ти резна два туца в магазина и ше се опикаеш. ок?
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 101 Ето, го тррола :) Като започнат с "прогнозите", ама не помнят миналото :) сами се разкриват :)
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чичко милиционер 99 Ииии нищите днес-а, чиче :)
93
0
 
8
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Обичам обратната пропаганда. Когато капитализма започне да показва истинското си лице под формата на геноцид, се появяват такива като теб които да ми обясняват как това било комунизъм. Ха ха ха комунистите ви виновни вече 32г. всеки път когато лъсне как западните марионетки грабят България! За останалите от форума, да ви е ясно, че запада опоска всичко по Света и трохите които оставяха за хората, за да ги баламосват 30г., че капитализма е хубаво нещо, свършиха! Сега ще мълчите!
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само въпрос на време е кога ще призоват да разстрелват различномислещите на място и само по подозрение, че мислят различно.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно нищо друго, освен да казваме истината. Рано или късно тя вади очите на всички и тогава все тая дали са те наричали тр***л или не. Истината, дами и господа. Навирайте им я в лицата всеки ден. Никой лъжец не може да се справи с нея. Това е най-могъщото оръжие в света.
90
2
 
0
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 години
До Анонимен95 и пускаш един нетстат и резко се оказва че днесбехе ти препраща некви трафици към руски портали. ииии копраимса?
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 92 "Демокрацията" да биете под колоните на МС безнаказано свърши. Започва свободата на словото за обикновените коментиращи, които блокирахте, триехте и заплашвахте, а сега - само обиждате.
88
7
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До OMG_Lucker разбира се, че не е. свобода на словото не означава всеки да плямпа квото си иска и да не носи отговорност за думите си.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накога преследваха мислещите различно, защото са врагове на народа, сега ще ги преследват щото са *** и врагове на "истината". Малка смяна на терминологията, иначе всичко си е същото.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто забранете троленето. Плащането лесно се хваща. Първо виждате кой публикува по над 1000 коментара всеки ден. Няма да са много. И търсите парите.
85
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
я се би сбил с водещата ;)
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Право да тролят имат само хората на властта. В този случай троленето се нарича "евроатлантическа ценност".