Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години

Според брокерите в Пловдивско сега е почти невъзможно да се купи къща
2 апр 2022 11:57, Елка Василева
215
Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две години 200 000 българи са се преместили на село или поне са си купили имот, далеч от големия град. В някои райони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надхвърля 10 пъти предлагането им, стана ясно от изследване на Асоциацията на българските села, посочва Нова тв.

Търсят се предимно готови за настаняване къщи, такива с двор от минимум един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси.

Още по темата
Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, смята Иван.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на  клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.  

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата около Пловдив в момента е почти невъзможно да се намери и закупи къща, обясняват брокерите.

„Имаме поне 25% ръст на продажбите на имоти в  селата, но цените вече доста се доближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на около 5-7 километра около Пловдив, ако искате да закупите къща, която да е в добро състояние, пригодна за живеене с двор до 700 декара, трябва да си приготвите над 100 000 евро”, обясни Александър Ушев, управител на агенция за недвижими имоти.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми невъзможно е да, продават се къщи за по 200 - 300 000 евро. Те не се и продават де.. седят си. Само са обявени. И те така.
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнаха се за уикенда. Останалите само си смениха адресната регистрация заради КППтата на Мутафчийски.
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами прав си - плюсове и минуси си има всичко. Кръчмите никога не са ми били приоритет, откак се гавриха с нас по време на ковида пък съвсем. Та.. ще го преживея някак че в Карлово няма метро и се налага жената да ме кара понякога или да се комбинираме.
155
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не! Просто кръчмите са около мен. Кеф пеша, кеф транспорт или такси. На село с кво?
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не цяла България е София приятелю - града до който живея е 3 на 3 км. целия :). А за бирите що - в София пиян ли караш към вкъщи ?
153
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 178 преди 2 години
Мда, болницата, училището и останалото те чака на околвръстното. Всичкото това за да се впишеш в 15те минути. Една бира не можеш да изпиеш с приятели, че после имаш път наобратно....
152
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паля колата и за 15 минути макс съм в града където има и болница и аптека и доктор и училище. В София докато живях за 15 минути не можех и от квартала да изляза.
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около Пловдив може и за 100 хиляди евро да има имоти, но около София в по-близките села са по над 400-500 хиляди евро.
150
0
 
2
 
! Отговори
Статията е... преди 2 години
...подвеждаща. Който познава Русе, знае за Мартен, Кулата, Басарбово, дори Две могили. Напоследък и Щръклево. Е, региона не предлага планина и море, но тишина и спокойствие има. Хората обаче са добре, там където има поминък и се печелят мъни. Освен това, както е споменато за Марково, инфраструктурата. "Път, вода и ток", така ме посъветва дядо поп, когато реших да купувам 1987-*** къща на Балкана. Няма лошо, но се остава с впечатление, че се инвестират пари, спечелени от гурбет. А има пустеещи.
149
1
 
12
 
! Отговори
;-) преди 2 години
До 169 Анонимен. Вероятно нямате деца в училищна възраст. Едно дете в 5-12 клас, като свърши училище трябва да се прибере само. Първа смяна свършва към 13 часа. Втора смяна свършва към 19 часа... Иначе, за 50-годишен е ОК.
148
2
 
19
 
! Отговори
ДаБеДа преди 2 години
Гледах предаването. Така е в "села" на 5км от Пловдив. Я да видим как е в истинските села. Където няма болници, училища, детски градини. На 50-80км от голям град....
147
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 2 години
До 555зависи къде е,ако е до голям град е скъпо до София имотите задминават 100евро квадрат но в съседните области има доста добри предложения мой познати купиха масивна двуетажна къща с двор около декар в Пернишко за 70к лв
146
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 2 години
отлива от София е голям хората видяха,че заплатите са ниски,а разходите големи мой познати отидоха на село там работят в завод в близост за 800лв/месец викат по-добре им било отколто в София за 1000-1200лв
145
2
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Мн са ми смешни тези, които казват: да се връщат на село, да се махат от града ни. Истината е, че да си купиш имот на село е лукс, той е мн по-скъп от панелките. Можете само да завиждате на тези, купили си имот сред природата.
144
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно ! Искам още 1 милион да се върнат на село , защото там им е мястото !
143
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само това изречение е достатъчно: "В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация" Ха,ха....
142
2
 
3
 
! Отговори
Георги Хаджиев преди 2 години
До 158 . Завиждай, завиждай! Ние си се ширим, а ти си се навирай в теснотиите.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв балон бе? Къщи още се намират по за 20-30 хил. лева в приличен вид - за ремонт и не на 5км от града естествено.
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой е решил да изкарва парички с нов "балон" ! Обратно на село ...ха-ха-хах , искат да кажат "обратно на по-далечния квартал на големия град" Граби , народе , не остана ... А в по-отдалечените села и паланки такъв бум има , че е направо тряс - тряс - и селото е обезлюдено , а такива обезлюдени са хиляди ! Обратно на село ... кое село ?!
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава тенденция.Да се връщат българите от чужбина и да възродят българското село.И да има повече фермери.И пак да ядем хубави български домати,а не пластмасови от Турция.