Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години

Според брокерите в Пловдивско сега е почти невъзможно да се купи къща
2 апр 2022 11:57, Елка Василева
215
Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две години 200 000 българи са се преместили на село или поне са си купили имот, далеч от големия град. В някои райони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надхвърля 10 пъти предлагането им, стана ясно от изследване на Асоциацията на българските села, посочва Нова тв.

Търсят се предимно готови за настаняване къщи, такива с двор от минимум един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси.

Още по темата
Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, смята Иван.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на  клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.  

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата около Пловдив в момента е почти невъзможно да се намери и закупи къща, обясняват брокерите.

„Имаме поне 25% ръст на продажбите на имоти в  селата, но цените вече доста се доближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на около 5-7 километра около Пловдив, ако искате да закупите къща, която да е в добро състояние, пригодна за живеене с двор до 700 декара, трябва да си приготвите над 100 000 евро”, обясни Александър Ушев, управител на агенция за недвижими имоти.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
До програмистчето преди 2 години
Първо не знам що реши ,че съм дебел? Аз съм 202см. Второ не мисли ,че кът имам дюнери плюскам като избягал каторжник ,казах ти дай да се видим, къде си, в кое село си се сврял?
97
0
 
6
 
! Отговори
Просветен преди 2 години
Моят дядо е на 99 години, живее на село, ама къщата там ни е оправена, 3-етажна, червена къща, той живее на първия етаж. Ама е сам, защото ние сме отдавна в големия град! Няма какво да правим на село! Имаме си бизнес тук и тъй
96
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
В тоя форум май само 140 килограмови ш опари се подвизават.. преяждат с по 3 дюнера на ден.. хахахах
95
2
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
а на село има ли интернет, природен газ и здравно обслужване?
94
0
 
2
 
! Отговори
Просветен преди 2 години
До 109. Намали я тая ракия, бе човек!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
selo markovo, kakto i drugite okolni milionerski offshorni sela niamat fabrika za prerabotvane na bitovi otpadaci i fekalni vodi. zakopavat bitovite otpadaci s bageri v zemiata. i na kakvo voni tam? na bulgarska roza li? i s kakvo sa palni blizkite im bolnici v okolnostta?!
92
0
 
2
 
! Отговори
На село е много яко преди 2 години
Стига да имаш мноооого пари и да си живееш на спокойствие и тишина с всички екстри да ходиш до град само за кеф не за бач.
91
4
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Хахахахахахах скрий се бе ***.. ти не можеш да се вдигнеш от стола бе.. хубаво е, че такива дебели като тебе хвърлят топа на 40 от инфаркт или диабет
90
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В село си е хубаво, ама да идеш на старини, на спокойствие и тишина. Сега и да идеш в село какво ще правиш?! Как ще се изхранваш?! Какво ще работиш?! Или ще сте като програмиста тук?! Седи по цял ден зад жалкия компютър за 1000 лв. на месец, хемороиди като кестени има" - Роден съм в София, взимам 3 палки, а дори не съм програмист, но живея в провинцията и помагам на баба си, докато в София имам 3 апартамента. Работя 4 дни 4 дни почивам, а ти живееш в илюзия.
89
2
 
2
 
! Отговори
До Просветен преди 2 години
Ами пътуваш до града - 10-15 км - не е много - за 20тина минути стигаш , които така или иначе ги губиш в задръствания. А ако чакаш да се пенсионираш че тепърва да си наредиш нещата на село - успех - тая работа се прави когато си млад и в силите си за да ти е лесно после.
88
1
 
2
 
! Отговори
До програмистчето преди 2 години
Къде си? Хайде да довършим разговора на четири очи! Да видиш ягоди ли бера, не бера щото съм 140кг. Имам три дюнера и вадя повече от теб бе Палячко ,хем единия е под наем все още
87
4
 
10
 
! Отговори
Просветен преди 2 години
В село си е хубаво, ама да идеш на старини, на спокойствие и тишина. Сега и да идеш в село какво ще правиш?! Как ще се изхранваш?! Какво ще работиш?! Или ще сте като програмиста тук?! Седи по цял ден зад жалкия компютър за 1000 лв. на месец, хемороиди като кестени има
86
0
 
2
 
! Отговори
От БАН преди 2 години
Най- големите "европейци" тук са скъсаняците, дето си мислят че на "запад" е като във филм с Брус Уилис. Даже не правят разлика между запад Лос Анджелис и запад Кьолн например. Мислят че навсякъде е еднакво- бургери, жипки и лежачка. Несретници!
85
5
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Бери си ягодите и мълчи бе тука ще ти го сложа харесва ли ти
84
8
 
2
 
! Отговори
От БАН преди 2 години
На всякъде е с блокове. Не панелни, но блокове. Вие по- далеч от Мичурин били ли сте. Къде видяхте в Париж, Берлин или Виена къщя в градовете??? Къщите са само в селата, т.нар. предградия. Вие акъл имали сте някога??
83
1
 
6
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
"тука" или "тук" Научи езика, че за програмист си зле. Ако въобще си такъв!
82
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 99 я некакъв берач на ягоди дето не знае български изпълзя тука.. хахах 6000лв чисто вземам мойто момче.. айде беги да си береш ягодките
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета разни хора тук - болница нямало та болница - абе ще каже човек че всеки ден сте по тия болници. Да не дава Господ има и болни хора на които им е нужно ама ако си здрав прав човек я ти се наложи веднъж на 10-15 години да влезеш - я не. Еми ще се се закарате 15 км. до близкия град. Странни хора - какво им липсва.
80
0
 
1
 
! Отговори
До От БАН преди 2 години
По Европа трудно ще видиш блокове. Предимно по бившите соц държави.
79
0
 
3
 
! Отговори
От БАН до анонимника преди 2 години
Не съм се спирал да бръмча по света. И не съм от софето, джумерко. На село живея, в планината. Много ми е гадно да знаеш. Акде пращай номера. Днес съм на кеф. Щи пратя за еднодневна до Стамбул. ***!