Плащат великденската добавка на пенсионерите от 15 април

Редовното изплащане на пенсиите и добавките от 7 до 20 април
4 апр 2022 12:11, Елка Василева
49
Плащат великденската добавка на пенсионерите от 15 април
Снимка: архив, БГНЕС

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април, съобщи НОИ.

Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. За тази подкрепа Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Още по темата
Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април т.г. ще се извърши в периода между 7 април (четвъртък) и 20 април (сряда).

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите:

добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерския съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер;
разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева. Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 г., ще бъде изплатена заедно с пенсиите за месеца.

От 1 април 2022 г. лицата с право на социална пенсия за инвалидност ще получават нови размери на своите пенсии. Съгласно последните нормативни промени размерът на този вид пенсия зависи от определените на лицето проценти за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, разпределени в три групи. Размерът на инвалидната социална пенсия за лицата от всяка група се изчислява в съответен процент от размера на социалната пенсия за старост, както следва:

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100 на сто с определена необходимост от чужда помощ - 272,00 лв.;
за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто до 100 на сто, като тук попадат и лицата със 100 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане без определена необходимост от чужда помощ - 238,00 лв. ;
за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на сто до 90 на сто, вкл. - 221,00 лв.

Новите размери на социалната пенсия за инвалидност се отнасят както за отпуснатите пенсии с начална дата след 31 март 2022 г., така и за заварените пенсии, които са отпуснати преди началото на месец април.

Актуалната електронна справка за изплащаните през този месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите, дава възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената за съответния месец ковид добавка. В справката не са отразени изплащаната на всички пенсионери еднократна великденска добавка от 70 лв., както и еднократната допълнителната сума от 75 лв. за извършена ваксинация, която се изплаща само на правоимащите лица. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“. Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
кой преди 2 години
Двойното плащане има две цели:Първо: за 1- 2 седмици част от пенсионерите ще са измрели.Второ: на всяка от опашките ще могат да контактуват с повече хора и да се заразят и умрат от грип или ковид по-бързо. Всичко е измислено, ей!!!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 А КОЛКО ЩЕ ДРЪПНАТ БОГАТИТЕ БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА КОИТО СА В БЪЛГАРИЯ. НЕ Е ПРАВИЛНО ДА ДАВАШ НА НЯКОЙ ДРУГ КОГАТО ЗА ТЕБ И ДЕЦАТА ТИ НЯМА. В СЛУЧАЙ КАТО НАШИЯ СА ПЕНСИОНЕРИТЕ И 80% ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ. ЗА ЕДНИ МАЙКА А ЗА ДРУГИ МАЩЕХА. АКО СИ ДЪРЖАВНИК МИСЛИШ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА СИ А АКО СИ ПОЛИТИК МИСЛИШ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.ПРИ НАС ВТОРОТО.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42 Да,така е,за толкова малко пари да се редят отново,имайки предвид,че много голяма част взимат парите си от пощата-и в столицата има,но масово в селата е така ! Необбмислено ? Или по-изгодно за НОИ ?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДА- И нека още един път да се редят за тези...70 лв. Още един път да правят опашки в пощите! Безумие за пореден път !
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дедо Ташунко-В момента точно се занимавате с глупости ! Сега пък датата за изплащане-това ли е най-важното !? Въпроса е колко получаваш и до къде ти стига пенсията-за храна ли,за сметки ли,за лекарства ли,за дрехи ли.....
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре ги пратете тия пари на Зеленски.Той има нужда от оръжие,водка и дрога.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35. В Германия системата е индивидуална . Всеки си има конто на което му се превежда осигуровката здравна и пенсионна от фирмата или от него. Другия стълб солидарния е по малък.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои сасикнали да плюят по чиновниците без всякакво основание. Така и не разбрах защо. В случая НОИ си вършат перфектно работата. Разбира се нямам никакви лични причини да го защитавам. Явно държа на истината
34
4
 
2
 
! Отговори
До Ташунко преди 2 години
Не виждам разумни основания, пенсията да се плаща предварително. По-скоро разумното е да се плаща през текущия месец и то след като работещите са направили осигурителните си вноски, за да има пари за пенсиите. Все пак в България сме по немската пенсионна система на Бисмарк, при която работещите плащат пенсиите на пенсионерите със своите осигуровки. Сигурен ли си, че в Германия пенсията ти в края на месеца е за следващия месец, а не за текущия месец? Звучи нелогично да е за следващия месец.
33
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Българина е привикнал с това некадърни и мързеливи чиновници да го гъбаркат и да си правят с него каквото си поискат. Вие, който (или която) защитавате НОИ, явно имате някаква причина да правите това. Нищо лично.
32
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
до 29 и 32. Преди година НОИ превеждаше обща сума на германската пенсионна осигурителна служба и те ни превеждаха на живеещите българи тук - българските ни пенсии преди края на предходния месец. Тази посредническа дейност и българската оправия и бъркотия омръзна на немските служби, те отказаха да се занимават с това и пенсиите ни вече превежда директно НОИ. Както Ви съобщих с десетина дни закъснение. В Германия ток, режийни и прочее се плащат в края на месеца. Следва.
31
5
 
3
 
! Отговори
До Ташунко преди 2 години
А какво пречи в Германия да превеждат парите на 7-ми, както са българските правила? Те в Европа ли са или не са... Правилата са си правила и не е задължително да са еднакви във всички държави. Важното е правилата да се спазват, а в случая НОИ спазва правилата.
30
3
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
до номер 29. Господине (госпожо), точно тези "български правила " оспорвам. Какво пречи на НОИ да превеждат парите десетина дни по-рано и съответният пенсионер да си получава пенсията до края на предходния месец? Както е в Германия! Или сме европейци, но не чак дотам, както казваше Чудомир.
29
5
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
В Гърция по колко хилядарки дават?Как със 70 лева да ида на нощен бар до зори?
28
4
 
4
 
! Отговори
До Ташунко преди 2 години
По българските правила НОИ превежда пенсиите между 7-ми и 20-ти в пощенските клонове и на 7-ми, които са по сметка в банка. Твоята сметка е в чужда банка и въпреки че НОИ ти превежда парите на 7-ми, твоята банка ги бави, както и разплащателната система между банките. НОИ нямат никаква вина за това, че при теб парите идват с няколко. дни по.-късно.
27
29
 
3
 
! Отговори
блазе им преди 2 години
български пенсионер да си на този свят,никой не е по-богат от тях,крадоха цял живот,клатиха си краката,после продадоха децата си по чужбина и безсрамно им смучат кръвчицата,малко им били 70 лв.в друга страна нямаше и стотинка да ви дадат,а тук безбожни пенсии,добавки,ренти,наеми,доходи от чужбина,а кажете не е ли най-доходоносно да си български пенсионер,не си си мръднал пръста и живееш охолно и безгрижно,проклети да са и да се задавят дано,защо нямаше видовден за тези г.ниди
26
7
 
10
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Така де! Защо да е с пенсията!? Повечето пенсионери си теглят пенсията и така пазаруват. Нека банките им дръпнат по още една такса за теглене, ама ха!
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕГА ЧАКАМ ДА ЧУЕМ С КОЛКО СА УВЕЛИЧИЛИ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ- ПОМНИТЕ ЛИ РАЗГОВОРЪТ НА КОКОР С ЦВЕТАНКА РИЗОВА- БНТ 21. 1.2022Г- РИЗОВА ..ТА КАЗВАТЕ УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ 125% НАД СРЕДНИЯТ ДОХОД ЗА 2021Г- ДА РЕЧЕ ТОЙ, РИЗОВА- ИЗЧИСЛЯВАМ ЗАПЛАТАТА ИМ ЩЕ БЪДЕ ОКОЛО 1900ЛВ ТЪЙ КАТО СРЕДНИЯТ ДОХОД БЕШЕ 1600ЛВ, ДА КАЗА ТОЙ- НЯКОЙ ЧУ ЛИ НЕЩО, ЗАЩОТО ТИЯ ЛЪЖАТ НА ЕДРО, СЕГА ОСТАВА И УЧИТЕЛИТЕ ДА МЕТНАТ.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно,за да разберат,че тези пари не са пенсия.Иначе се заблуждават и се сърдят,ако не ги получавт редовно.
23
5
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Не разбирам, защо толкова хора скочиха срещу писаното от мен. Казвам ви истината, колеги коментиращи. Аз живея в Мюнхен от 34 години и банковата ми сметка, на която НОИ превежда полагащата ми се българска пенсия е към Sparkasse. Доволен съм, че поне няма грозни обиди по мой адрес. НОИ трябва да превежда всички пенсии до последно число на предходния месец, но по някакви причини не могат да се организират. Много бълг. пенсионери едва свързват двата края и пенсиите им свършват преди края на месеца.