Голям скок в цените на имотите в София

Това показва нов доклад
8 апр 2022 21:09, Росен Стойчев
49
Голям скок в цените на имотите в София
Снимка: БГНЕС/EPA

София е класирана на 79-о място от 150 града в световен мащаб в класацията на Knight Frank, която следи цените на жилищата. Непосредствено преди столицата ни са класирани Единбург, Прага и Дубай, съобщи Bulgaria On Air.

По данни на НСИ цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. А вече построените жилища у нас дори са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020 г.

Още по темата
Цената на новите апартаменти бележи ръст от 8,4% на годишна база. Цените на имотите в София са нараснали с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на миналата година.

В доклада се отбелязва, че цените на жилищата в градовете в световен мащаб се покачват с най-бързия темп от почти 18 години, пише money.bg. От 150-те града, които са  включени в индекса, 140 отбелязват увеличение на цените 2021 г. За сравнение през 2020 година, увеличение е имало при 122 града.

Турският град Истанбул е регистрирал най-силен скок в цената на имотите - цели 62% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. В топ 3 са още турски градове - Анкара и Измир.

Столицата на южната ни съседка Гърция се нарежда на 62-ро място в класацията с годишен ръст на цените на жилищата от над 10% за периода, столицата на Румъния - Букурещ, е поставена на 92-ро място в класацията ръст на цените на имотите от 7,6% на годишна базa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: докладСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се дават пари за тухли,които в бъдеще,когато решат да се отърват от тях няма да има кой да купи, не е ли по-добре да се инвестира в пазари,акции и злато? Аз така направих и не съжалявам. Преди 3,4години купих биткойни за 400 евро,сега ако реша да ги продавам ще получа 2000?.Отделно това,което инвестирах в различни пазари също е нарастнало в парична стойност. Номера е да не се пипат въобще за много години и тогава ще има истинска печалба.А да теглиш заеми за да имаш 5 имота.....
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две години слушах форумните умници и отлагах покупка на жилище с надеждата цените да паднат. Е, за този период цените се удвоиха, а предлагането хич го няма в момента. Дори ЕЦБ да вдигне базовия лихвен процент с 0.5% тази година, няма да има значение. При 10% текуща и 15% очаквана до края на годината инфлация не виждам кой нормален ще държи пари в банката. В злато и сребро също не е опция, защото цените се манипулират на борсата.
17
7
 
22
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 2 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ник В пазарната икономика е така. Точно това разправям и аз в момента - глупаците са мнозинство и дават глупави пари за глупави имоти, което води до глупаво търсене и глупави увеличения на цените. Това е цялата история.
15
1
 
22
 
! Отговори
Ник преди 2 години
То едно нещо струва, толкова колкото някой ще даде за него.
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен И като станат на 50-60 години и започнат да не успяват да си изплатят кредитите и да си покрият борчовете, почват да живеят като скотове. Преди да се харчи се мисли. Иначе си прав - *** Гъзето може да яде ла*на и да носи скъсани дрехи, ама трябва да има кола и апартамент, които няма идея как ще ги плаща, просто трябва да са там. Подобен тип мислене води до такива цени в немърлив град като София, непоносими за човек, който знае кое точно колко струва. Жалко.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
единственото спасение е да си заврян зет, ще го потвърди заврения ни зет от Драгалевци, не мисли за жилище, единствено как да крадне чрез съвети. Честит му празник, както и на жена му, че направи ром човек, но първичните му истинкти си останаха
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градове, а не столици. Значи освен столиците, трябва да наредим Санкт Петербург, Маями, Ню Йорк, Ница, Женева... Междувременно хората с високи доходи се изнасят в прованса, щото точно тяхната работа може да се върши отдалечено. А новите блокове може и да са изкупени, но нощем прозорците им са тъмни, щото никой не живее там.
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в мътната вода най-лесно се ловят шараните. Всеки ден има по 5 - 6 статии, чията цел е да извадят парите на хората или да набълбукат други със заробващи зами за цял живот. Въпрос на няколко месеца е пукването на балона. Дотакага ще се ловят шарани!
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
? Обедяване на българина... Ти в кой век живееш. С тези коли, апартаменти, покупки и екскурзии, българинът е един от най-богатите хора на континента...
9
24
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
8
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе, кой аджеба при задаващата се инфлация и последващото яко обедняване на българина, ще отиде да купува жилище на такива цени? На всичкото отгоре банките ще качат и лихвите по кредитите. Това животно българинът наистина е яко просто и си няма никаква идея как и за какво да си харчи парите, та отива и купува имоти на откачено-*** цени. Да не говорим, че София е доста мизерен град и най-гадната столица в ЕС. Тия брокери и строители изнудват хората, а те им се връзват. Трагикомедия.
7
4
 
20
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Всички *** дойдоха в София
6
3
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Брутално е, но е вярно!
5
4
 
18
 
! Отговори
. преди 2 години
Някой преди време написа истината - апартамент се купува, когато по улицата покрай него тече кръв.
4
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да има скок в имотите . Увеличиха заплати и пенсии . И какво си мислят хората ? Че по-лесно ще се сдобият със собствено жилище ? Наивници . Ще става по-скъпо и по-невъзможно !!!
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да има и купувачи
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на читавите строители и също така агенциите и техните брокери. Мизерници до един!!!
1
11
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Заради наци Украински бежанци, ще страда ме всички...