Бури с трагични последствия в Европа прогнозира климатолог

В България торнадото ставало по-често явление
9
Бури с трагични последствия в Европа прогнозира климатолог
Снимка: БГНЕС

"В България за последните 100 години е имало 70-80 случая на торнадо, за миналата година бяха три-четири. През последните години има зачестяване. Нищо чудно в Европа да има бури с трагични последствия", предупреди климатологът Симеон Матев пред NOVA NEWS.

Според него торнадата в САЩ не са нещо невиждано, но им предстоят и по-тежки дни. "Заформя се пореден вихър, който ще донесе сняг в северните щати и гръмотевични бури с торнада в южните. Там е географски подходящо за възникването им. Броят им е намалял, но са станали по-силни", посочи той.

По думите му от Мексиканския залив и от Канада се сблъскват топли и студени въздушни маси, а тогава в централните и южни щати възникват мощните бури, отключващи торнадата. "Периодът на торнадата е между март и октомври, но имаше опустошителен ураган през декември, а това се дължи на климатичните промени", обясни Матев. И допълни, че освен топлия и влажен въздух за торнадо е нужно да има и студен въздух от канадските прерии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Не съществува "торнадо" в България. То и в Европа не съществува. Аре малко да се върнем към физиката в 7-ми /или не помня кой точно/ клас.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас ще се заформят огромни градушки, като от миналата година, защото и тогава въздушното ни пространство се ползваше от "чужди" и забраняваха да стрелят против град, а тази година след като се напълнихме по летищата из цялата страна с чужди самолети, хептен нищо няма да изстрелят против градушка. Чака ни лош климат, заради "нашите приятели от САЩ". Хем без земеделски реколти ще сме, хем с разбити коли. Това ако не е минаване към ЕКО здраве му кажи.
6
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Този "климатолог"да си скъса дипломата ,в България няма торнадо има смерч,релефа не позволява да се образуват торнада а локални краткотрайни смерчове.И това го учехме в училище още.Явно нивото на образованието толкова е паднало ,че даже и да мислят не могат .Климата се промени постоянно ,той не е константа така е и с полюсите на земята променят се във времето ,явно мантрата с климатичните промени е доста доходоносна за някой.Така преди 30 години плашеха с озоновата дупка че земята ще умре .
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са естествени природни цикли или явления. Няма нищо странно
4
7
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Изнасяйте още златото от недрата на майка България.То влияе и на магнитните и на обикновените бури.Сечете още горите,които усмиряват вятъра.А защо ще имало торнадо и тук.Алчността на политиците ни докара до тук.
3
6
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 2 години
Warnings about BLAck death anti earth terror trough US sattelites!!ПОстъпват данни за истреляни в околоземна орбита малки по обем сателити контролирани от жестоки врагове .. Сателитите се следят като недопустимо вредни пробиващи около земни охрани.. warnings about photovoltaic scanners.. Констатирани са тежки обемно усукващи програрящи охраната увреждания над големи нагло вредни фотоволтаични станции..Водят до прогаряне на атмосферния океан!!!
2
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествено, нали сме администрация на Америка и торнадо ще имаме разбира се...
1
11
 
31
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Бог ги наказва , че испращат пари и оръжие на нациските батальони