Младите българи между епидемията и войната - какво бъдеще виждат?

Поколението nova разчита на семейството и е далеч от каузите
Спонсорирано съдържание | Обновена: 13 апр 2022 17:29 | 13 апр 2022 17:28, Александър Попов
27
Младите българи между епидемията и войната - какво бъдеще виждат?
Снимка: HUAWEI

Как вижда бъдещето младото поколение българи между 16 и 25 години, какви са нагласите им в контекста на пандемията и започналата война в Украйна, кои са техните опори в живота, как определят успеха и какво място заемат парите на фона на твърденията, че младото поколение е консуматорско?

Това са само част от темите, на които търси отговор проучването на Huawei Consumer Business Group, извършено в периода 23-28 март от българския офис на водещата международна изследователска агенция Ipsos. Определението "Поколение nova" е вдъхновено от най-новия смартфон на Huawei – HUAWEI nova 9 SE, както и от цялата линия HUAWEI nova, представяща атрактивни модели за младите и активни хора, искащи да бъдат в крак с модерния начин на живот. Интервюирани са 300 младежи от цяла България, от различни по големина градове.

Любопитен е фактът, че възприятията и нагласите по различните теми ("Аз и светът", "Грижата за себе си", "Традициите" и "Погледът към бъдещето") са силно поляризирани.

Дали да бъдеш себе си или да се съобразяваш с другите? Дали да си верен на убежденията си или да се адаптираш към промените в света? Да следват ли авторитети или да намерят своя път? По всички тези въпроси българските младежи са разделени наполовина, но и има значение на големината на града, в който живеят.

Накъде върви светът?

Сякаш логично на събитията, които се случват през последните 3 години, над 55% от запитаните смятат, че светът върви към по-лошо. Оптимистите са 26%, като мъжете сред тях са три пъти повече от дамите.    

Любовта отстъпва на семейството

Семейството се оказва най-големият приоритет за Поколението nova - посочват го 48% от младежите. Именно там виждат най-голяма подкрепа и могат да разчитат винаги на помощ в различни ситуации, и не на последно място - виждат в него сигурност.

На второ място сред най-важните ценности се нарежда любовта, но с едва 13%. Тя е далеч по-важна за жените, отколкото за мъжете. С 8% на трето място се нареждат удоволствията на живота и щастието.

С по едва 5% следват свободата и независимостта, финансовото благосъстояние, приятелите и личностното развитие.

За разлика от западните младежи българските не слагат сред приоритетите си да бъдат част от общност или кауза. Едва 1% го посочват сред приоритетите си.

Консуматори ли са младите, смятат ли парите за цел №1?

Проучването очертава много любопитни тенденции по отношение на мястото на парите в живота на Поколението nova и свързан ли е успехът с тях. За 37% от тях "да си успял, означава да имаш много пари", а половината смятат, че да имаш повече пари означава и да си по-щастлив. За 40% обаче е по-важно забавлението пред успеха.

Но какво са парите за тях?

За най-много хора – 44%, те са начин за защита на бъдещето на семейството, за 41% - позволяват да се радваш на хубавите неща в живота, 37% ги приемат за справедливо възнаграждение на труда, и едва за 18% - средство за пътувания. Най-рядко те са някакъв измерител на успех и себестойност – за 8% са начин за измерване на успеха в сравнение с този на другите, а за 7% - да покажеш, че си някой. Но когато богатството е поставено като един от вариантите за избор на дългосрочни приоритети, то се оказва далеч от челните позиции – с едва 7%.

В същото време, когато търсят работа, заплащането е водещият признак за 43% от младежите. Те се насочват към работодатели, които са изградили добро име.

За една трета от Поколението nova е важно да има добър баланс между работата и личното време, да има добри условия на труд и да има възможност за гъвкаво работно време.

Прави впечатление мотиваторът, поставен на последно място, с едва 7% - работодател, който подпомага каузи с положително влияние върху общността и околната среда, което е значително разминаване с приетите за естествени нагласи на най-младото поколение на глобално ниво и преди последните събития в света.

Да се спазват ли традициите?

Младото поколение е двигателят на промените, но българските младежи и тук са поляризирани. 49%, предпочитат да се обръщат към неизменните, общоприети правила, а 51% - да се създаде нов морал на новия век. Балансът обаче е доста различен в столицата и в малките градове – 61% в София срещу 31% в градовете с 50-100 хиляди жители.

55% приемат и спазват основно българските традиции, а 45% са отворени да приемат различни традиции и ценности, стига те да отговарят на техните разбирания и усещания за света.

Какво бъдеще чертаят?

Проучването дава отговор и как виждат младите бъдещето - с повече или по-малко правила и ограничения. 52% смятат, че те трябва да са по-малко, 48% - че трябва да съществуват "повече правила за добро поведение".

48% смятат, че в бъдеще технологиите ще направят живота по-лесен, а 52%, че те могат да разрушат личната свобода.

47% смятат, че екологията трябва да бъде основен въпрос в бъдещето на нашата страна, а 53% - че има по-важни от нея проблеми за разрешаване.
 


27
Още по темата: Huaweiпоколение nova
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
5 преди 2 години
До userАбсолютната жестока истина!Какво ще ми плещотят за банани и западни трошки!Трето поколение вече живее в апартамента на дядо и баба,построен при социализма!Не могат да си построят собствено жилище , а оттам идва и въздържането от семейство и деца!това е най-важното , на което държавата не обръща никакво внимание!На ви пазарна!Глупав народ и това е-страда , но ръкопляска на крадците!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те младите са чалгисаните и неграмотни. На такива не им трябва бъдеще, а сопата и на къра с трактора. То и без друго стават само за трактористи и общи работници
17
0
 
5
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Има по-важни неща.........позирането пред телефона!
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да са между младите хора? Тя пандемията свърши. Война дали има не е ясно. Или има военна операция унищожаване на военни обекти.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младото поколение масово са анархисти, психопати и калпазани.... Нищо добро не може да се очаква от тях. Те са безотговорни с изкривена психика, и деморализирани... Абсолютно дебилни същества.... Има нормални от тях, но са изключителна рядкост.... Седем години работя с хора от тази възраст и нещата са умопомрачителни....
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай Гanьо
13
4
 
27
 
! Отговори
user преди 2 години
Ако приемем, че един млад човек трябва да си купи малък апартамент. то трябва да тегли заем от минимум 120000 EUR + 20000 EUR за обзавеждане. Ако приемем, че ще го изплаща 30 години, то ще трябва да плаща по 1100 лв. месечно. Кой младеж може да отдели 1100 лв. само за апартамент?! Къде е бъдещето на тези млади хора?! Май ги упътваме към терминал 2.
12
5
 
11
 
! Отговори
Много млади преди 2 години
ходят нахлузили маска до очите на потят се, но упорито я носят. Жал ми е за младите хора, объркани изглеждат.
11
6
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Като имаш пари, всичко ще ти е Ок, от мен да го знаете, от личен опит го казвам :))) И да впечатлиш жена можеш със скъп ресторант или подарък, да си угаждаш на всичко което ти се прище на момента, без да чакаш заплати и т.н. И да си хубаво облечен със скъп парфюм (това жените веднага го забелязват), а ако се разболееш, отиваш при най-големите специалисти в частните клиники. На моята любовница мъжът и се разболя от рак и го оправиха в Турция. Ако нямаш пари си никой
10
5
 
11
 
! Отговори
Моделът тук е... преди 2 години
неолиберален (не съм фен). Йерархията между държавите е определяща за това какъв стандарт могат да водят поданиците, съответно със разликите между елит, богати, средна класа и бедни опс социално слаби им. Това което стана характерно е, че директният начин на изразяване не се приветства и е неудобен. Всякакви нови думи изрази и термини се измислят, вият, сучат, които просто изкривяват смисъла и реалността и претъпяват история, принадлежност, цели, цености. Бъдещето е мрачно, няма какво да се лъже
9
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хуявей нема Гугъл магазин тъй че нема бъдеще :)))
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички дъртаци с емиграцията - ние не сме виновни, че вие не сте си свършили работата и сега се оплаквате. Ние сме били в чужбина и сме се върнали. Ще бъде по-добре.
7
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма бъдеще за младите в БГ. От как съм емигрант се родих. България е мащеха за обикновените хора
6
6
 
25
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Има млади, които искат да живеят добре ТУК! И които не желаят да бъдат емигранти. Просто трябва да спре корупцията и кражбите от самата държава. Трудно е, но е факт.
5
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десет плюса за коментар номер две! Не пропилявайте живота си, ще съжалявате горчиво като остареете, така както сега ние, които ни е късно да емигрираме, съжаляваме!
4
1
 
25
 
! Отговори
Като начало преди 2 години
Спират да гледат мисирките от Бнт,Нова и Бтв(ако някой от тях ги гледа въобще)
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече епидемия ли го наричат? Лъжа, мазане, омазване.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между две лъжи. Добре, че не гледат нова и бтв
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терминал 2....Младите не трябва да правят нашата грешка да чакат нещо да се подобри в тази безнадеждна държава....