САЩ откри сериозен проблем с правата на човека и съдебната независимост в България

Държавният департамент отбеляза, че полицията безнаказано малтретира задържани
13 апр 2022 18:57, Нели Христова
161
САЩ откри сериозен проблем с правата на човека и съдебната независимост в България
Снимка: БГНЕС

 

България има значителни проблеми с полицейското насилие и правата на човека , сериозни проблеми със съдебната независимост, корупцията, нетолерантността и ограниченията върху свободното изразяване, включващо заплахи за насилие над журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права у нас за миналата година. Американското посолство в София публикува частта от доклада, отнасяща се за България.

В документа се констатира, че полицията безнаказано физически малтретира задържаните в арестите и тази практиката е широко разпространена

Според доклада за върховенството на закона на Европейската комисия, публикуван на 20 юли, „нивото на възприемане на съдебна независимост (в страната) остава ниско“, като 31% процента от гражданите и 43% от бизнеса я смятат за „справедлива или много добра." В доклада се отбелязва, че съчетаването на правомощията и длъжността на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, „води до значително влияние в прокуратурата, Висшия съдебен съвет и в магистратите“. В доклада се изразява загриженост от „липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване“.

Конституцията и законът предвиждат правото на справедлив и публичен съдебен процес и независима съдебна власт като цяло прилага това право. Но според правозащитни организации законът съдържа ниски стандарти за справедлив процес, създавайки възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокатите и подсъдимите.

Държавният департамент се спира и на данните за незаконно подслушване и следене в България, като се позовава на заключението на специалната комисия в НС за над 900 лица, сред тях политици, магистрати и журналисти, които са били обект на наблюдение по време на антиправителствените протести през 2020-та. В доклада е упоменато и разследването за полицейско насилие срещу демонстранти под колоните на Министерския съвет.

Споменават се и твърденията за нерегламентирани обществени поръчки и авансово преведени от предишните управляващи големи суми за все още неизвършени дейности и услуги т.нар. инхаус процедури. Не са получени сигнали за сериозни нарушения по време на президентските и парламентарните избори, се казва още в документа.

В документа се посочва, че независими медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск. Цитирано е изказване от май м.г. на бившия директор на БНР Андон Балтаков, че законът благоприятства политическата намеса в управлението на медиите чрез контролирано финансиране.

Конституцията и законът предвиждат свобода на изразяване, включително за представители на пресата и на други медии, а правителството като цяло зачита това право. Въпреки това продължават да съществуват опасения, че корпоративният и политически натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното правителствено регулиране на ресурсите, предназначени за подкрепа на медиите (включително фондове на ЕС), сериозно увреждат медийния плурализъм. През април Amnesty International заяви в свой доклад, че „свободата на медиите продължава да се влошава, като журналистите, които разследваха организираната престъпност и корупцията, са изправени пред силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашване“. През септември „Репортери без граници“ заявиха, че медийната среда е белязана от „физически атаки и клеветнически кампании срещу журналисти; безнаказаност за престъпления на насилие срещу репортери и съдебен тормоз; предубеденост на обществените медии, особено в навечерието на изборите; корупция, дезинформация и липса на прозрачност относно собствеността на медиите; медиен плурализъм, застрашен от концентрация на собственост; както и пристрастност и непрозрачност при разпределянето на държавната помощ за медиите, в ущърб на независимите медии.”

Вътрешни и международни организации критикуваха както печатните, така и електронните медии за редакционна пристрастност, липса на прозрачност при тяхното финансиране и собственост и за податливост на политическо влияние и икономически стимули. Въпреки законовото изискване за разкриване на собствеността на медиите, много медии не се съобразиха, а информацията за собствеността на медиите не беше напълно публично достъпна.

Независимите медии бяха обект на открити атаки от политици на всички нива и на административен и съдебен натиск. В документа се изтъква, че „политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-известното въплъщение на това анормално състояние на нещата, продаде медиите си, но медийното му влияние продължава да е проблематично. От „Трансперънси интернешънъл България“ заявиха, че изборите са се провели без сериозни нарушения на изборното законодателство, но отбелязаха „неприемлива чужда намеса“ поради съобщения, че турските политически партии провеждат кампания от името на български кандидати в изборния ден и улесняват гласуването от български граждани, пребиваващи в Турция. Служебното правителство предприе мерки за предотвратяване на купуването на гласове, въпреки че някои политически партии твърдят, че са били избирателно насочени от действията на Министерството на вътрешните работи, които според тях пречат на способността им да водят кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е вярно и е публично известно.
48
1
 
3
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 години
И освен това в България има КОВИД, духа вятър, вали дъжд и т.н., и затова скоро няма да ви дадем F-16-ките, дето прескъпо си ги предплатихте!!!
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли колко ми пука какво мислят лицемерите от САЩ за България?
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгонете Мустафа за намеса във вътрешните работи на страната и застрашаване на националната сигурност.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кравофилите сега да видят кой е роб
44
1
 
4
 
! Отговори
е добре преди 2 години
От къде на къде САЩ ще ни дават оценка и защо да обръщаме внимание на този доклад? Ние си знаеме, че нашите политици са си били винаги много зле и си е наша работа колко още ще ги търпим - изцяло наша работа е и се нервя много, когато на всичкото отгоре някой отвън ни захранва така долно. Аай сектииир :))) по комшийски, то Ердоган най-добре се държи спрямо Русия и Украйна, гледа си икономиката и ги кара да преговарят. Прав е!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога станахме американски щат, ама, ако сме щат що ми искат визи?
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ е време да си бият камшика вече... Ние не сме по-глупави от тях! Знаем си кусурите, но не може някакъв там папагал от САЩ да ни казва кво и как да правим...
41
1
 
3
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Ние сме си добре. Да си открива несъответствията в тяхната си държава, моля.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте си Хънтър Байдън брата на Байдън и въобще байдънови, които са толкова корумпирани, че ние изглеждаме като честни.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да има сериозен проблм българите са дискриминирани в собствената си държава.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национален референдум за присъединяване на България като 52 щат на САЩ!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или ще правите каквото ви казваме, или минаваме към Путин и връщаме Народна Република България. Целите Балкани ще минат към Русия, ще загубите милиарди долари и злато без война. Махнете *** и Шоуто на Слави и въведете свестна демокрация в България, без прекалено много колониализъм. Или ще видите вие.
36
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ФАЩ да си плаща борча 50 трилиона това е проблема :)))
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков е един малък путин - застинал е в сталинистките времена
34
0
 
2
 
! Отговори
Трол до Трол преди 2 години
Това с нетоларлноста , са прваи от САЩ Нашите полицай са като някой хванати от гората Не знаят поне един западен език , държат се невъпитано Абе пълна БАЙ ГАНЬОЩИНА !
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 Кой ще изчистиш ти ве , балък ? Изчисти първо във вас, спри да си изхвърляш *** по улиците, спри да тормозиш по-слабите, спри да лъжеш и мажеш и тогава обвинявай друг за мизерията си. Прасето се оплаква, че живее в ***
32
2
 
3
 
! Отговори
112 място преди 2 години
До София -- това какво общо им бе калтак?! Ти прочете ли въобще статията или можеш ли да четеш въобще?
31
1
 
7
 
! Отговори
дддд преди 2 години
Защо в статията е пропуснато че за полицейско насилие става дума в управлението на ТаРашков,и защо авторката е пропуснала името на ТаРашков в статията,след като САЩ са го споменали в този доклад?Ето за тази медийна политика говорят от САЩ!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като изчистим червените всичко ще си дойде на мястото в България!!! Рашароби са навсякъде корупцията процъфтява!