"Подкрепа": Минимална заплата трябва да е между 840 и 1000 лева

КНСБ иска ръст на доходите в частния сектор, инфлацията ще стигне 12-15%
18 апр 2022 17:00, Анисия Иванова
43
"Подкрепа": Минимална заплата трябва да е между 840 и 1000 лева
Снимка: БГНЕС

Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без алтернатива. Синдикалната позиция е, че е абсолютно наложително минималното възнаграждение да се увеличи още веднъж през тази година, заявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Те бяха потърсени за коментар по повод публикуваната от Министерството на финансите тригодишна бюджетна прогноза, в която е заложено минималната работна заплата да се замрази на 710 лева до 2025 година.

Пламен Димитров посочи пред БТА, че отдава това предложение на рутинността в бюджетната процедура, спазването на календара и сроковете в закона. „Ако се върнем назад, ще видим, че това често се е случвало – в годините се появяваха информации, които после подлежаха на промяна. Обикновено в първоначалните таблици всички параметри са замразени, след това се сменят“, посочи Димитров.

Той допълни, че веднага след публикуването на прогнозата е имал разговор с финансовия министър, който го е уверил, че дебатите за минималната работна заплата, за това как ще изглежда политиката по доходите в актуализирания бюджет от 1 юли, ще бъдат водени на тристранен съвет в следващите седмици. Дори и самата управляваща коалиция има намерение да внася различни предложения от сегашните, посочи Димитров.  

Ваня Григорова коментира, че не може да се приеме за проформа заложен индикатор в документ като бюджетната прогноза. Можем само да се надяваме, че това, което виждаме в документа, е грешка или пропуск на експерт, заяви Григорова. По думите й на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество министър Василев е дал знак, че правителството ще увеличи минималното възнаграждение още веднъж тази година, а миналата седмица министърът на труда и социалната политика заяви, че минималната работна заплата може да надскочи 760 лева.

Позицията на КНСБ е, че минималната работна заплата трябва да стане поне 760 лева от 1 юли, припомни Пламен Димитров.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че минималното възнаграждение трябва да е между 840 и 1000 лева. Долната граница е според заложеното в европейската директива за минималните заплати – тя да е 50 процента от средната, а горната е спрямо средните нива на покупателната способност на минималните заплати в ЕС.  Колко точно ще е увеличението и дали ще има нарастване, ще реши правителството, но категорично застъпвам тезата, че е абсолютно наложително тази година да има още едно увеличение на минималната заплата, заяви синдикалистът.

КНСБ настоява за ръст на доходите в бюджетния и в частния сектор, така че да се компенсира поне инфлацията, която е отчетена. "Според нас годишната инфлация ще стигне 12-15 процента. Тази инфлация трябва непременно да бъде компенсирана за всички, за които не е  – не само за бюджетния сектор, но и за частния", посочи Димитров.

По думите на президента на КНСБ  през колективното трудово договаряне в много предприятия вече са постигнати увеличения от 10-15 процента, а в момента се водят преговори и на стотици други места в частния сектор за увеличение на заплатите. „Правим всичко възможно да се компенсират доходите на работещите поне с тази сериозна и галопираща инфлация“, заяви президентът на КНСБ.

Той смята, че от 1 юли пенсиите трябва да бъдат увеличени кумулативно през увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж и през швейцарското правило, така че да не се получат по-малки размери от сегашните, заедно с ковид добавките от 60 лева, които ще отпаднат. Пламен Димитров припомни, че швейцарското правило залага минимум на увеличението, а не таван. Отделно – може да се направи и диференциация на нарастването на пенсиите, така че да се интегрира добавката – с по-сериозен кумулативен процент на увеличение на по-ниските и диференциация при по-високите. "Ако не бъркам, над 16 процента трябва да бъде увеличението от 1 юли кумулативно през стажа и през швейцарското правило, за да не се получат по-малки размери от сегашната пенсия, плюс добавка“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Гоче преди 2 години
Миньорската стачка в Мини Марица изток която Тренчев продаде на боко за коли и гориво месечно. От тогава сте зависими.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пешо абе пън , ти вършиш толкова работа , и тоя дето ти работодател дано свие цирка плиткоумник
36
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Таогава минималната пенсия колко ще бъде или ни пускате като горещ картоф.....
35
1
 
1
 
! Отговори
Promo преди 2 години
Боко им даваше пари - 12 г синдикално мълчание, сега се сетиха за заплати
34
0
 
1
 
! Отговори
Търгаш преди 2 години
Не може, казва Кокорчо, мадам Лорелай му приглася, а Киро *** мълчи и гледа тъпо. Ако вземат да вдигат заплати, какво ще остане за крадене? Пък и имат поет ангажимент към работодателите си Прокопиев, Ковачки и други айдуци минималната заплата да е 350?.
33
0
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Минимум 1000лв минимална заплата, на който работодател не му изнася да си събира багажа и да приключва, ще са работодатели тези, които могат да заплащат адекватно на работниците си.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас от 2009 година заплатите не са вдигани. Само на тези на минималната заплата се вдигат заплатите. Това е държавно предприятие, което внася пари в бюджета и се самоиздържа.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се сещате, че ако минималната заплата е между 840 и 1000 лева, то средната ще надскочи 2000 лева и пак минималната ще е под половината от средната? При това тук може да се намеси и второто изискване - минималната да не е по-малка от 60% от медианната заплата, ако не тази година, то след година-две.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основна грешка е съществуването на минималната пенсия, както и на максималната пенсия. Това води до осигуряване на минималната заплата и е бoмба със закъснител за сега работещите.
29
3
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 2 години
Само се говори но нищо не се прави! Аз лично работя в държавно предприятие и мога да кажа че на куцо и сакато от времето на герб само се вдигаха заплатите и то не с малко . Синдикатите са на щат и казват всеки да се оправя както може, тогава за какво въобще плащаме членски внос?
28
0
 
1
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
Че, какви синдикати има в България ?Да нИ покажат по тИлИвизията би казал Камен Донев за такива !
27
0
 
4
 
! Отговори
Стига солидарност! преди 2 години
Солидарността в здравеопазването и песнионната система е в полза на нищоставащите и нищоправещите! Време е всеки да има индивидуални партиди! От там насетне всеки си прави сметката дали ще взема заплата под масата! Хайде у лЕво!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26, добро начало. От мен добавям пенсията да е индивидуална партида. На всеки според спестеното. Време е за малко справедливост! Не сме равни и никога няма да бъдем!
25
3
 
3
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Да така е... 840.00лв -1000.00лв тази година другата 1200.00лв до 1500.00лв че от 01.01.2024 г ЕВРОТО е новата валута на Р.България. За да няма загуби трябва да се въведе заплащане на час като в Германия.Примирно 10.00лв на час Бруто от тях се изваждат осигуровките 2.00лв на час 20 % от заработеното и се получава 8.00лв НЕТО възнаграждение на час минимално - осигуровките са за сметка НА РАБОТНИКА - НЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ !!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пенсиите трябва преизчисляване с осигурителния доход от 2021 година, а не индексация. Трябва да се махнат минималните и максималните пенсии.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата през 2022 година щеше да е над 1300 лева, ако мутрите не бяха взели властта през 2009 година.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да укриге по 40лв.дневно,спане,къпане,ядене,отопление
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21, и как така се случва, че вече над 30 години вс еоще има хора, които са работещи-бедни? Ами има една хубава приказка: не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава! Щом има хора, които са съгласни на МПЗ и на пари под масата.... няма да има промяна!Щот тея на МРЗ със сигурност получават още в плик. После същите ще врещят, че пенсията им е ниска. Не ви ли писна тази държава все да се грижи за нищоставащите и нищоможещите? Ами време е държжавата да ги мотивира!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам кой ги спазва тез минимални , сума ти обяви видях заплата по минималната .. няма оправия в таз държава
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се работи трябва човек да може да посреща елементарни нужди например кола била и по нисък клас, жилище било и по малко, да може да се храни добре и облича ... Иначе какъв е смисъла да работиш ето това е истинската сива перспектива ... Сиромах човек жив дявол народа го е казал