Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно в момента
19 апр 2022 19:00, Анисия Иванова
81
Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни
Снимка: БСП

"Ние поне от 4 години водим последователна политика за намаляване на ДДС на основни храни, лекарства и детски стоки. Така че това е и наш приоритет.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията по повод вчерашната коалиционна среща, на която са се обсъдили теми около ДДС.

"Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента“, категорична бе Нинова и допълни, че един от начините те да бъдат свалени, е през намаляване на ДДС и на акцизи.

"Освен намаляване на ДДС на основни хранителни стоки на нулева ставка на среща с коалиционните партньори ние предложихме намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно. Убедени сме, че това е един от начините реално да се свалят цените“, обясни вицепремиерът, цитирана от пресцентъра на партията. Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки.

По думите ѝ нулевата ставка за плодовете и зеленчуците категорично ще помогне на родното производство. „Ще дадем глътка въздух на българските земеделски производители и да има повече родно производство на пазара“, заяви тя.

Според Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСП е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

"Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика“, уточни министърът на икономиката.

По думите ѝ все още се водят разговори в коалицията за обединение около конкретни икономически мерки. Тя припомни и че миналата седмица поиска обща среща на съветите по финанси, икономика и социална политика, за да бъдат обсъдени различни варианти.

„Още едно наше предложение е за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията“, каза още Корнелия Нинова и допълни, че оттам биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

"Мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец. Ние направихме предложение и вчера включително на коалиционния съвет, тя да бъде продължена, защото българските фирми в момента са в изключително затруднено състояние“, обясни министърът на икономиката и индустрията.

По думите ѝ БСП категорично е поставила въпроса за преизчисляване на пенсиите.

„Министър Василев и социалният министър Гьоков работят в момента по различни възможни варианти, но имаме уверението, че преизчисляването ще бъде приоритет при актуализацията на бюджета“, заключи лидерът на БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляване на ДДС САМО ако се намалят цените пропорционално под строг надзор. Иначе просто намалявате парите в хазната! Да не стане да намалите ДДС, цените да останат същите и като вдигнете ДДС след края на кризата цените да скочат!
64
0
 
3
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Това намаляване на ДДС не върши работа. Видяхме го при ресторантите и туристическия бранш. Единствено таван на цените, определен от държавата за списък храни и задължително горивата и електроенергията. Не го ли направите на есен сте чао, да не кажа и по рано.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най много се почели т.е взима от народа на време на кризи и война.Надали нещо сносно ще се получи от предложенията на г-жа Нинова.Просто нема държава и държавни органи които да следят и налагат строги санкции при ниобосновано качване на цените.
62
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
имопетнстност от бсп-то...поредната...търговците определят цените...ддс-то пр акция...мижи да те лажем,Силна Икономика...образовани Българи,Родолюбиви...не фили и фоби г-жо...не изрожденци веещи чужди флагове...флагове на новият хПутлер!!!,убийците на невинни...идват САЩ и ги свършват г-жо...време е да избирате страна...разкрачена сте цял живот...позорно е!!!
61
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
тая последователно продължава да лъже и да се прави на загрижена .
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви локуми разтяга тази и лъже имали такава политика пък не сме я видели на дело българия не изнася оръжие пък там през нейното министерство всички фирми изнастят
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако падне ДДС то на ТКЗС то няма да има пари за партийна субсидия затова дай само да приказваме за да не го сваляме а хората да си мислят че искаме да го сваляме. ТЕЗ КВО ПРАВЯТ В ПАРЛАМЕНТА ? Единствената им грижа са да захапят хранилка и да вземат субсидия .
58
0
 
0
 
! Отговори
Кетапов преди 2 години
Ниновице, не се излгай, ДДСто може да има осезаем ефект само ако пдане на 5%.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Горивата са високи заради акцизите които ЕС ни кара да ги държим високи . Цената на тока също ЕС ту я вдига с общия пазар и вредните емисии . А всичко се произвежда и доставя с ток и горива . Членството в ЕС ни прави по бедни . Ако правителството искаше да се бори с бедността щеше просто да ни отърве от брюкселско робство .Това щеше да помогне и на бизнеса ни на изток а изтока ще става все по важен от задлъжнелия запад .Да влизаме от единия в другия лагер няма смисъл.Независимост
56
1
 
2
 
! Отговори
Корнел преди 2 години
Извинете, но това не е ли жената която купи ТЕХНОИМПЕКС, най-голямата фирма на България която пращаше работници / разбирайте инженери, лекари химици, физици, строители, общи работници...всичко което се сетите / в Либия, Сирия, Йемен, Иран, Ирак, Кувеит ит.н., е после го продаде на други другари, те на други другари, те на други.. е ТАЯ ЩЕ НИ ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ " АМА ДРУГ ПЪТ ". Аз вярвам на Мая Манолова. От нея лъха на ЧЕСТНОСТ. / моля ви, шегичка. /
55
1
 
7
 
! Отговори
Asso преди 2 години
Корнелия и икономическото й острие Гечев от Жан Виденовата зима пак са взели да хвърлят прах в очите на хората. Докога ще лъжете, докога?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На комунистите трябва да се забрани да управляват , то бива глупости да предлагат , не искам пак жанвиденова зима супер реколта от жито аз си купувам хляб от ресторанти защото го няма в магазините .
53
2
 
3
 
! Отговори
Майка преди 2 години
ДДС то на стоките от първа необходимост , бебешки и детски дрехи и играчки с нулева ставка ! Като в белия свят . Цигари , алкохол и въобще вредни субстанции с висок данък ! Елементарно и отдавна действащо . Тук лекуваме мислите си с евтин алкохол и цигари. Храните ни са едни от най - скъпите в света ( съобразено с доходите ни ) , раждаемост нулева ( ако не броим ромите) заради убийствените цени на всички детски стоки. Детски надбавки само за тях ... Сачева , благодарим !
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството трябва да работи на светло, всяко отстъпление от това, трябва са бъде внесено в прокуратурата.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
експерименти по капитализъм са направени - намалява се ддс-то само там, където не може да се скире и претопи след 3 месеца, чрез лекичко и постепено покачване на крайната цена. ай да гледаме от тез, дет са го яли тва овно
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ГЕРБ не сезира прокуратурата, за подписаните на на тъмно договори/писма, според Киро просто/, с офшорки, за енергетиката?
49
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Никакво ДДС няма да се свали. Нинова си говори празни приказки да се намирате на работа като коментирате. Провали се търга за 500 милиона заем и няма пари да се плати на фирмите. Държавата няма един лев., всичко е на заеми, още ли не сте разбрали....
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с намаляването на ДДСто , политиците ще съсипят финансовата система
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
намаляването на ДДС е най-голямата глупост която правят политицити. цялото ДДС ще отиде във фирмите за да си купят чорбаджиите още майбаси. ПЪЛНА ГЛУПОСТ Е НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДСто
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова пукайте печатницата и започвайте да печатате пари с нулички отзад. Май ще повторим 1997г. С бавни но славни стъпки натам вървим.

Спонсорирани публикации