Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно в момента
19 апр 2022 19:00, Анисия Иванова
81
Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни
Снимка: БСП

"Ние поне от 4 години водим последователна политика за намаляване на ДДС на основни храни, лекарства и детски стоки. Така че това е и наш приоритет.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията по повод вчерашната коалиционна среща, на която са се обсъдили теми около ДДС.

"Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента“, категорична бе Нинова и допълни, че един от начините те да бъдат свалени, е през намаляване на ДДС и на акцизи.

"Освен намаляване на ДДС на основни хранителни стоки на нулева ставка на среща с коалиционните партньори ние предложихме намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно. Убедени сме, че това е един от начините реално да се свалят цените“, обясни вицепремиерът, цитирана от пресцентъра на партията. Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки.

По думите ѝ нулевата ставка за плодовете и зеленчуците категорично ще помогне на родното производство. „Ще дадем глътка въздух на българските земеделски производители и да има повече родно производство на пазара“, заяви тя.

Според Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСП е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

"Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика“, уточни министърът на икономиката.

По думите ѝ все още се водят разговори в коалицията за обединение около конкретни икономически мерки. Тя припомни и че миналата седмица поиска обща среща на съветите по финанси, икономика и социална политика, за да бъдат обсъдени различни варианти.

„Още едно наше предложение е за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията“, каза още Корнелия Нинова и допълни, че оттам биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

"Мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец. Ние направихме предложение и вчера включително на коалиционния съвет, тя да бъде продължена, защото българските фирми в момента са в изключително затруднено състояние“, обясни министърът на икономиката и индустрията.

По думите ѝ БСП категорично е поставила въпроса за преизчисляване на пенсиите.

„Министър Василев и социалният министър Гьоков работят в момента по различни възможни варианти, но имаме уверението, че преизчисляването ще бъде приоритет при актуализацията на бюджета“, заключи лидерът на БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 2 години
При централизираната икономика, каквато е нашата, нито ДДС зависи от цената, нито цената зависи от ДДС. Тази пропорция зависи от това колко народът е смазан за да понася лишения, в полза на власт имащите/ гушещите се/ .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалението на ДДС няма да доведе до нищо полезно,справка кръчмари и ресторантьори,нужната мярка е пределни цени на основните хранителни стоки,а за горивата,рафинерия Лукойл-Нефтохим трябва да бъде санкционирана с многомилиардна глоба от Българското правителство,ако има такова,за картелно споразумение и нереално високи цени на горивата при цени на петрол от порядъка на 75 долара за барел!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тавариши пролетари, вече всичко е безплатно! Червената мечка се събуди! Сипвайте бензин и пазарувайте храна без пари, изобщо не плащайте рекетьорските цени!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС е за страни с пазарна икономика и Местна Власт. Тук това е локум за душата. Няма местна данъчна система да отива прихода в местната община , село , квартал, малко кметство . Тук всичко е в голям чувал наречено НАП , който пере парите.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки иска намаление на ДДС акциз, а след това пари за пенсии,болници,училища откъде
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС зависи от цената а не цената от ДДС . Като намалее цената ще падне и ДДС.
19
1
 
7
 
! Отговори
Да ви светна преди 2 години
С намаляването на ДДС ще се увеличат цените, защото икономиката ни не е пазарна, а централизирана. Тъй, че кака Ви Корени не си вкарва автогол, а вкарва прах в очите на слепите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 2 години
И като дам продукт . Мога въобще да не показвам данъка . /Продам пшеницата и без ддс20%\Само крайната цена. Който иска купува който не, негова си работа. Така е при нас в България корумпираната държава със силно Централно Управление. Обръч от много партии и фирми. ДДС е за нормални държави без корупция . Със Силна Независима Местна Власт.
17
0
 
5
 
! Отговори
г-жа Лъжа преди 2 години
СЛЕД НАС И ПОТОП.
16
0
 
1
 
! Отговори
До Светнат преди 2 години
Това електората на Корни не го схваща, но забелва очи от кеф пред нейното изказване, защото е неграмотен и е свикнал на готово и на аванта.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив ДДС. печалба, наследство имоти и плоския данък трябва да се дигнат. Който не плаща затвор.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно. Падането на ДДС само ще направи корупция и напълни джоба на търговците. Като намаля плоския данък какво стана нали щеше да има ръст на икономиката а тя едва крета и забогатяха малцина а останалите не може да се лекуват или няма пари за болниците.
13
1
 
3
 
! Отговори
Светнат преди 2 години
Корни, вкарваш си автогол. С намаляване на ДДС падат приходите в бюджета и разходите за електората ти.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете ддс за всичко на 15 процента и оптимизирайте администрацията. Оставете повече пари в хората, т. к. тези пари ще бъдат изхарчени много по - оптимално, отколкото която и да е власт
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото паднаха и цените в ресторантите като им бутнаха ДДС-то
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС е данака на производството. И всеки които дава продукт може да го прибави към крайната цена , а може и направо да не го показва и да вдигне цената. Така крайния копувач няма да осети нищо
9
1
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Само че намаляването на акцизи и данъци не намира търсения ефект в страни, където ценовия режим се нарушава от всеки прекупвач и производител. Спекулата е мощен фактор само в една разложена държавна машина, като нашата, а чупките на Нинова, са предсмъртен опит за трупане на партиен престиж.
8
1
 
6
 
! Отговори
Da преди 2 години
Аз викам вече да ви почваме с камъните, че вече се о... те тотално. Или пък ако искате да почакаме още малко докато бензина и хляба се изравнят на 10 лв. Както искате, и без това си спите сладко......
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете един анализ за ЕС за да установите колко от страните имат ДДС на лекарствата и на колко процента е ДДС-то! Ама не ви оттърва!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 6 месеца все говорите, но реално нищо нямате свършено, все въвеждате мерки дето сте ги видяли от другите държави ама само пред микрофона.

Спонсорирани публикации