Ресторантьорите скочиха на Асен Василев

"Г-н Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса"
20 апр 2022 10:30, Красимир Ангелов
67
Ресторантьорите скочиха на Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с писмо до медиите, с което изразяват възмущение от "поредното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което директно атакува нашия бранш!"

"В свое публично изявление г-н Василев казва, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото "видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител".

Г-н Василев, сори, но се държите неадекватно към бизнеса. Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените! Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат, на което огромна част от нашите колеги фалираха“, се чете в позицията на БАЗ и СЗБ.

Още по темата
Според тях антикризисното намаляване на ДДС спаси поне останалите, които успяха да запазят препитанието си и голяма част от служителите си.

"Поради тази причина е много важно тази ставка да бъде запазена и след края на годината. Защото, г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално.

Правителството си е раздало опорни точки колко много помагало на бизнеса и ги развява по телевизора. Не! Ние сме част от българския бизнес и ви казваме, че само ни мачкате и от вас няма никаква подкрепа", се чете в позицията на собствениците на заведения.

"Сега спирате и без това скопената мярка 60/40 в разгара на летния сезон. Имахме известни съмнения дали го правите от незнание и неопитност, но вече сме убедени – целите се в закриването на цели сектори от българската икономика. Защо го правите, още не можем да разберем…".

От двете организации на заведенията отбелязват, че днес вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но правителството не прави нищо в тази посока.

"Намалената ставка на ДДС за заведенията беше с цел да се подпомогне конкретно бизнеса (нещо чуждо за „Продължаваме Промяната“). По този начин всъщност цените не се намалиха към крайния потребител, но задържаха нивото си. Сега вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но вие не правите нищо и в тази посока.

Освен това, темата за намаляването на ДДС в ресторантьорския бранш се коментира отдавна, защото е свързана с намаляването на ДДС при хотелиерството (което е факт) - в подкрепа на туризма, а ресторантьорството също е част от отрасъл "Туризъм".

Та вземете да свършите нещо смислено най-накрая за българския бизнес и престанете да го мачкате, защото имахте претенции, че идвате от частния сектор. Но ако така сте управлявали и собствените си фирми, интересно е как сте си намирали дори чистачки (с цялото ни уважение към труда им, защото ние, за разлика от вас, го познаваме)…

П.П. А цената на тока, която в момента бизнесът плаща, и 0% ДДС не може да я компенсира", завършват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
8
 
! Отговори
Бягай от Али преди 2 години
Защо не вземете да му натъпчите козината на гъзо на вътре и ще се разберете много добре, кво кажете това че го бъде
53
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресторантьорите крадат от джоба на обикновения българин
52
11
 
16
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
Василев си е много прав. От миналата година до сега, не видях да има намаляване на цените,цялата лапачка за ресторантьорите. Мошеници от класа...
51
14
 
11
 
! Отговори
Ресторант преди 2 години
Всички коментари против статията се изтриват. Бойко май е цвете в сравнение с тея ....
50
9
 
9
 
! Отговори
Ресторант преди 2 години
Скоро ще си правите тържествата на калният двор или на пейката пред панелката. Това ви подхожда повече, такова е нивото. Прасето си харесва в кочинката.
49
16
 
8
 
! Отговори
Костадинов- Президен преди 2 години
Я млъкнете бе мрънкачи. Като не ставате за бизнес има много свободни работни места. Като стана Президент ще наложа 30% ДДС на ресторанти, хотели и фитнес, защото никой няма нужда от тях. Храни и култура 10 %, че там положението е много по-трудно. Аман от лентяи. Костадинов Президент
48
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тука е прав, Василев да не кажа някое друго прозвище!
47
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама само вие сте потърпевши... Само вие плащате ток... Аман от кръчмари
46
0
 
11
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
На памперсите намалиха ДДС-то но още си останаха скъпи.
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си плащат данъците! Те се връщат в обществото под формата на публични блага -образование, здравеопазване и т.н. Стига са ревали - антикризисни мерки, нисък ддс и т.н. Мясат Украйна - рев, пазарлъци, наглост и всички са им длъжни.
44
3
 
26
 
! Отговори
зер преди 2 години
проблемът ми с кръчмарите не е, че им е ниско ДДС, ами че и него не плащат.
43
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, Алибегов, аре бегай!
42
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе мама ви ресторантьорска! По-високи цени не бях виждал от миналата година на черноморието. Средата на септември а цените като в разгара на сезона в Гърция. Само дето ходиш из калища и пепелилща, а обслужването и качеството 2 крачки назад. В тая *** няма да стъпя поне още 5 години, а вие си заврете един голям отзад!
41
0
 
6
 
! Отговори
Гай преди 2 години
зависимите хора са ***....де....ра..си..те.
40
6
 
60
 
! Отговори
Влади преди 2 години
За пръв път съм съгласен с Кокорчо. След намалянето на ставката по ДДС за кръчмарите, цените не само не паднаха, ами напротив - вдигнаха се! Било им помощ за бизнеса, затова слагали цени, с които да си наваксат печалбите. А на нас клиентите, кой ще ни компенсира инфлацията и повишените цени на всичко?
39
7
 
57
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 2 години
Абсолютно точна позиция и оценка на А.Василев. Дюкянджиите се взеха много на сериозно! Нагли та нагли, и онзи некъпаният със странното име, кво иска министерство на ресторантите ли да основе!?!?!?!?
38
10
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ресторантьорството е ЕВРЕЙСКИ ХОЛОКОСТ! Това е практиката на Авраам първоцuran.un.a, и свещениците на юдейският гнусен храм.Ресторантьорството е еврейски ритуал за лишаване Планетата ни от Живот. Без всякакви критики обаче към някогашният велик Държавен Вегетариански ресторант на "Дондуков"!
37
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмари и Шофьори искат данъкоплатеца да им спасява бизнеса с отстъпки и помощи. Това бизнес ли е или социално занимание? Винаги ще се намери някой който да печели от този бизнес дори и без помощ от държавата.
36
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам заведенията в Студентски град повечето са празни и пусти почти разрушени. Сега е момента да се изринат всички мутри от там, както стана в Зимния дворец на спорта и да стане истински Ст. Град а не пивница. Това чака и другите ресторантоьри, нема кой да ви влиза в мизерните заведения. Или предлагате услуга или фалирате. Държавата да спре да дотира сивия бизнес наречен кръчми.
35
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ресторант не ходя от началото на пандемията .Миналото лято по изключение седнах няколко пъти на заведения на морето и това е .Много ми отвори очите пандемията , видях колко пари съм харчил по ресторанти , интернет магазини и молове . Старая се да огранича тези разходи и вече 2 години успявам .