Ресторантьорите скочиха на Асен Василев

"Г-н Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса"
20 апр 2022 10:30, Красимир Ангелов
67
Ресторантьорите скочиха на Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с писмо до медиите, с което изразяват възмущение от "поредното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което директно атакува нашия бранш!"

"В свое публично изявление г-н Василев казва, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото "видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител".

Г-н Василев, сори, но се държите неадекватно към бизнеса. Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените! Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат, на което огромна част от нашите колеги фалираха“, се чете в позицията на БАЗ и СЗБ.

Още по темата
Според тях антикризисното намаляване на ДДС спаси поне останалите, които успяха да запазят препитанието си и голяма част от служителите си.

"Поради тази причина е много важно тази ставка да бъде запазена и след края на годината. Защото, г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално.

Правителството си е раздало опорни точки колко много помагало на бизнеса и ги развява по телевизора. Не! Ние сме част от българския бизнес и ви казваме, че само ни мачкате и от вас няма никаква подкрепа", се чете в позицията на собствениците на заведения.

"Сега спирате и без това скопената мярка 60/40 в разгара на летния сезон. Имахме известни съмнения дали го правите от незнание и неопитност, но вече сме убедени – целите се в закриването на цели сектори от българската икономика. Защо го правите, още не можем да разберем…".

От двете организации на заведенията отбелязват, че днес вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но правителството не прави нищо в тази посока.

"Намалената ставка на ДДС за заведенията беше с цел да се подпомогне конкретно бизнеса (нещо чуждо за „Продължаваме Промяната“). По този начин всъщност цените не се намалиха към крайния потребител, но задържаха нивото си. Сега вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но вие не правите нищо и в тази посока.

Освен това, темата за намаляването на ДДС в ресторантьорския бранш се коментира отдавна, защото е свързана с намаляването на ДДС при хотелиерството (което е факт) - в подкрепа на туризма, а ресторантьорството също е част от отрасъл "Туризъм".

Та вземете да свършите нещо смислено най-накрая за българския бизнес и престанете да го мачкате, защото имахте претенции, че идвате от частния сектор. Но ако така сте управлявали и собствените си фирми, интересно е как сте си намирали дори чистачки (с цялото ни уважение към труда им, защото ние, за разлика от вас, го познаваме)…

П.П. А цената на тока, която в момента бизнесът плаща, и 0% ДДС не може да я компенсира", завършват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са само рсторантьорите. Вижте какво правят с пътните фирми. Вижте какво правят с песиите. Радев е инструктирал правителството си да съсипва страна създавайки проблеми и криза навсякъде.
33
2
 
36
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените!" === Ами същото ще го кажат и хлебопекарите, като им намалят сега и на тях ДДС-то,, както и бензинджиите :))) И ще използват и същите аргументи като ресторантьорите :))))))))))
32
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да кажа за т.нар. - ресторантьори : ходихме с приятел на ресторант, поръчахме щедро по пет блюда на човек и то все различни да пробваме колкото се може повече тъй като специално това заведение го хвалеха че имало добра кухня. Трагедия , ама пълна трагедия .Нито едно от десетте ястия не ставаше. По десетобалната скала си беха кръгла нула, ама нула. И шеф Манчев не можеше да ги оправи тия вагабонти. Само де ни прибраха парите
31
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
До хмХлябът го вземат на половин цена от производители. Хляб с изтекъл срок днес или вчера. Това е хляб за скарата. Пресният не е хубав за препичане.
30
2
 
34
 
! Отговори
хм преди 2 години
До АнонименКак 200%? Килограм свински врат на Кауфланд е 7-8 лева/кг. От него ще направиш 4 пържоли. В заведението пържолата с две резенчета домат и едно лимон ти е 11-12 лева. Смятай колко % е надценката? Поне 300-350%, като включиш тока и заплатите на персонала. Хляба 30ст. за филийка. От един хляб /1,20/ излизат 15 филийки - 350% надценка. Само я пуснал на скарата по 20 секунди от всяка страна.
29
1
 
41
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Тия ресторантьори само знаят да реват - в случая министъра е прав - намалиха им ДДС - то , а те пак вдигнаха цените , намалиха грамажа на порциите , за качеството - да не говорим - някои неща и прасета не биха ги яли. Като нямат проблеми - лъжат за оборота , печалбата , крият, а като са на зор - държавата да помага , е - къде дават така???
28
8
 
16
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ми хората са му насъбрали :) Иначе хленчещите ресторантьори и далавераджии толкова не ме интересуват - и без това от тях почти нищо не влиза в хазната и само живеят от народни пари. Интересно ми е, когато ИТ бранша се надигне - виж, от там вече идват сериозните приходи в хазната. А много от ИТ фирмите вече сериозно са раздразнени от изцепките на министерството.
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия да не ревнат ли - кога е било - проглушиха ни ушите - като не им оттърва да хлопват кепенците и без това 50 процента от тях само ни лъжат с количеството и качеството
26
3
 
44
 
! Отговори
хм преди 2 години
Лично познавам двама видни кръчмари от голям областен град, които по време на кризата си накупиха доста имоти по Гърция. Проверете ги. Как имат пари за имоти по Гърция, а реват за помощи. До обикновенния човек нищо не стига. Всичко се налива при работодателите и те ако благоволят да пуснат някоя трохичка на работниците, това е.
25
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че колко от тези "браншовици" имат истинско образование по туризъм, та раздават оценки. Нямам предвид купени дипломи.
24
2
 
52
 
! Отговори
хм преди 2 години
Не се наядоха и все им е малко. Каквото и да им дават, все малко било. Намалиха им ДДС - прибраха си разликата в джоба; 60/40 осигуровки две години - да си останело така, т.е. държавата да им плаща осигуровките; прибраха по 50 хил.лв. чисти грантове по линия на ЕС - малко било; поемат им половината сметки за тока - малко било. Спирайте им вече всички помощи и да си слагат каквито искат цени. Половината да фалират. Помощите ги давайте директно на хората. Бизнеса приема грантовете за личен бонус
23
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига са ревали.На който не му отърва,да затваря,има лесно.Хареса им 2 години да я карат на помощи.Вдигнаха цените,купуват възможно най евтини продукти и печелят по 200% от една мизерна чиния пълна с буламач.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 За да извади от нея сегашните "бизнесмени" и да даде възможност за появата на истински такива :)
21
18
 
9
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Продължаваме пропадането!!!
20
1
 
40
 
! Отговори
А,ха преди 2 години
Не откраднаха ли 360000 лв.от тайник на един кръчмар в Банско?Който щеше да фалира,ако не му намалят ДДС.
19
2
 
31
 
! Отговори
Алибегов, преди 2 години
Пак ли ти?Поне изкъпа ли се ?
18
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър Василев като е такъв голем бизнесмен що се настани на държавната хранилка?
17
6
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Що ще рече отвратителната дума ХОТЕЛ(Hotel)? Ще рече "олтар","жертвеник"! Има една Българска дума,която индикира правилното схващане за подслон и добра грижа и тя е "ГОСТИЛНИЦА". Така и западната дума "L'iberte" значи "еврейщина,еврейски безпорядък". Правилната дума е "СЛОВОДА",сиреч "СВОБОДА"! ПОЗДРАВИ ОТ НЕГОСТОПРИЕМЕН ФРЕНСКИ Tarbes.
16
28
 
2
 
! Отговори
Целуй преди 2 години
Само да посоча, че който се е опълчил на кръчмарите хаир не е видял. Справка - клетия Борисов.
15
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мат'ряла на Боко пак се озъби.Този път номера ви няма да мине.И да ви вдигнат ДДС пък който иска да ви влиза в скапаните заведения.