Експерти: Таванът на цените не дава резултати

Коментар на Христина Христова и Григор Сарийски
21 апр 2022 22:00, Росен Стойчев
22

"Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите". Това обяви пред Bulgaria ON AIR  бившия социален министър Христина Христова.

Тя допълни, че  инфлацията засяга най-вече хората с най-ниски доходи - работещи и неработещи, и тези в пенсионна възраст, защото са различни процентите на увеличение на потребителските цени, но най-високи са цените на малката потребителска кошница.

Още по темата
"По данни на "Евростат" от преди няколко месеца се говори за 32% от българите, които живеят в риск от бедност, но над 40% от хората не могат да си позволят нормална топлина в жилището. Това също е критерий за бедност", изтъкна тя.

Правителството започна обсъждането на цялостен пакет с мерки срещу инфлацията и високите цени, който трябва да бъде готов с актуализацията на бюджета през юли.

"Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите", заяви Христина Христова.

"Търговците вече започват да се опитват да изпреварят инфлацията, защото не знаят дали с приходите от своя магазин ще успеят да снабдят същото количество стоки. Затова се получава един порочен кръг.  Така че не можем да се справим с тази криза, освен със социални мерки. Когато подпомагате всички, не подпомагаме никой", коментира доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

"Ние имаме достъп до евтина енергия. Проблемът ще бъде, когато започнат да влизат в сила новите пакети от ограничения. Сега от август се предвижда да бъде блокиран достъпът до въглища, но България няма да бъде особено засегната. Проблемът ще бъде, когато започнат да се ограничават доставките на горива. Инфлацията тепърва предстои", допълни той.

"Намаляването на ДДС-то е антимярка. При положение, че внасяме 80% от плодовете и зеленчуците отвън и че 2/3 от вноса при доматите е от Испания, Италия и Гърция. Когато намалявате ДДС-то, вие облагодетелствате производителя", посочи Григор Сарийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сопата ще свърши работа!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХаХо,не само на курнито,а на всички г..а..н..ч..о..в..ц..и,като теб багажа им е толкова,много хубав турски хляб ще ядеш,докато ги стигнеш турците.
16
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-15 г..а..н..ь.оо,заплатите в Бьлгария са антипазарни,не мерките.
15
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Какви експерти сте вие,в УНГАРИЯ дава резултати тавана за цените,тука нямалд да дава,1л.бензин в Унгария се продава за 2,59лв литър,и още каква спекула може да има,като бъде определен тавана на цените,нека се опитат,търговците,да продават,над определения таван
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таваните са антипазрни мерки. Щели да вземат свръх печалбата от зърното и тока с някакъв специален данък - това си е чист рекет комунисто-пополиски. А премахването на ДДС е още по глупаво. Трябва да се въведат субсидии за производителите на определени групи основни храни. Някой пита ли се защо яйцата не поскъпват защото са субсидирани, както и свинското месо...
13
0
 
4
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Ооооо...Само у нас да е така. От как тропосаха сенилния в САЩ и глобалистите поеха кормилото по цял свят- така е в цял свят. И в Европа и в САЩ и навсякъде ...мор и разруха, инфлация..и изващения. В името на народа и планетата. Е, и някоя войничка де, за която пак не те плащат.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви да са мерките н Нинова, освен като на бай Тошо? Таван на цените, да не сме в НРБ, бе другарко? И кой ще продава на цена, която ти му казваш? Ами, произвеждах ти тогава. Хората ще избягат от сектори, в които ти задаваш цените и толкова.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест, според експертите никаква мярка не работи и само още влошава нещата? Най-добре е явно нищо да не правят правителствата? А дали е така? Кооой да ти каже?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ... При таван на цената и купони 1 хляб можеш да вземеш, а при хиперинфлация половинка хляб или по-малко.
9
0
 
3
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
От двата коментара преди мен разбрах , че ще става по-лошо !
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.Инфлация се бори само по два начина.-Със голямо производство на стоки и услуги,което сваля цените.Произвеждаш повече от колкото пазара има пари да потреби.-Намаляш количеството пари у хората,това става с вдигане на лихви,ограничаване на кредитите,тоест хората трябва да спрат да потребяват,дори с цената на криза.Точка 2 ще се реализира от банките поради липса на вариант за първия сценарий.Банките ще докарат криза като рязко вдигнат лихвите,а те вече почнаха в цял свят да го правят.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да слушате глупостите които Ви прожектират по телевизиите и медиите,а започнете да следите изявленията на Централните банки.Днес Федералния резерв обяви ДВОЙНО вдигане на лихвите през Май.В ЕЦБ за Европа тези дни също коментарите бяха за бързо вдигане на лихви още Юли.Банките докараха тази инфлация и те ще я смачкат с агресивно свиване на балансите и вдигане на лихвите по заемите.Вдигнете си главите от пясъка,никакви други мерки няма да спрат поскъпването !!
6
3
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
След таван на цените идват купонна система и дефицит на стоки...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакъв таван а цените са либерални. След въстанието 2013 г. свалиха цените само на тока спряха и АЕЦ Белене но в 2020 г. ГЕРБ ЕС и Теменушка пуснаха тока за фирмите и стана хиперинфлация. Няма никакви тавани.
4
0
 
10
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Какъв таван ? Цените с космическа скорост на горе . И отгоре на всичко -храни ме чужди граждани и им угаждаме .
3
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Експерти я фащайте мотиката кой дава резултат :)))
2
0
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не знам как се получава,но в Румъния цените на хранителните стоки са с 25% по-ниски от тези в България при 515 евро МРЗ.Корнелия Нинова много говори и нищо не работи.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв таван на цените бе алоо. Нали тогава производителя ще спре да го произвежда и продукта ще изчезне от пазара. Или ще се развие черния пазар. Обърнахте го съвсем на комунизъм.