Финансови експерти: Лошото на държавните пари е, че свършват

МФ има готов проектобюджет, каза икономистът Михаил Кръстев
30 ное 2021 15:50, Ния Христова
43
 
Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група "Финанси" от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".
 
"В областта на финансите няма нищо фатално. Министерството на финансите има готов проектобюджет. Той трябва да бъде представен и обсъден не само на ниво преговорни екипи, но и на обществено ниво. Нищо фатално няма да се случи от това, че първият месец от 2022 г. ще бъде от заложените параметри за 2021 г. Фаталните неща са други в този бюджет, със сигурност има много притеснителни неща в него", посочи икономистът Михаил Кръстев  в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"В крайна сметка приходната част на бюджета може да се справи много трудно с покриването им. Говорим за увеличаване на социалните плащания в областта на пенсиите, на заплатите в бюджетния сектор, на минималната работна заплата", изтъкна икономистът.
 
"Увеличението е нещо, което се наблюдава повсеместно в Европа и дори в САЩ. Стимулите в началото на кризата не са достатъчни и това води до навлизането в спирала на много нисък растеж ", каза доц. Григор Сарийски.
 
"Лошото на държавните пари е, че те свършват. При положение, че има заявка, че няма да се пипат данъците, че осигурителната тежест ще остане без промяна, но ще има ръст на разходите, трябва да се вземат кредити. Предварителната оценка е от порядъка на 4 млрд.", подчерта доц. Сарийски.
 
"Най-вероятно през 2022 г. ще се разчита на външен дълг. Ние започваме с около 2,3 млрд. лв. под формата на падеж - стар дълг, който имаме към 2022 г. Трябва да се помисли как да бъдат ограничени харченията. Мярката 60/40 освен, че не е автоматизирана, имаше и огромен проблем с това кои са бенефициентите ѝ. А те бяха държавните предприятия", коментира икономистът.
 
"Планът за възстановяване и устойчивост е куфар с двойно дъно. Парите, които ще бъдат по него, са свързани със страшно много ангажименти. Фатални са ангажиментите, които трябва да изпълним", смята доц. Сарийски.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Да сложат за финансов министър Румен Гечев - господин 3 000 лв. за долар. Тогава ще видите (за по-младото поколение говоря) какво значи ад под небето!
35
0
 
3
 
! Отговори
Старата мотика преди 2 години
Хората, които на няколко пъти ни правиха еднакво бедни отново са на власт!
34
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Лошото на Държавните пари е че си ги разпределят престъпници.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не е никакъв експерт. Парите няма как да свършат -- те винаги се въртят с различна скорост и по различни канали, има кръгооборот. Проблемът е когато движението им се контролира от престъпници и се отклоняват за да пълнят джобове на неправилни хора.
32
4
 
2
 
! Отговори
ЧУДЕСНА НОВИНА! преди 2 години
МОИТЕ ПАРИ СА В ЧУЖДА БАНКА!!!!../..защото съм си умничък и предвидлив../..А ВИЕ ДГД СЕЛЯНЧЕТА ПРОСТИ.....
31
1
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Ами , така е при "промяната"на Рундьо с парите ....."тука има --тука нема"...ТЕ ЗА ТОВА ГЛАСУВАХТЕ , СЕЛЯНЧЕТА ПРОСТИ....
30
0
 
6
 
! Отговори
Parallax преди 2 години
Добре, де! Нали имаше доста държавни пари, останали от ГЕРБ и Бацко. Кво стана с тея пари?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари няма действайте! :D
28
2
 
13
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 2 години
кирчо и радев ги окрадоха още лятото
27
2
 
5
 
! Отговори
Иковомист преди 2 години
Новините за днешния ден са няколко. По-важните от тях са, че държавните пари наистина са свършили. Другите основни новини : Бойко борисов ще го разследва Иван Геше, че е хвърлял държавни пари от джипката. Йордан цонев и Мустафата Карадайъ от ДПС ще ги разследват, че са убили Ахмед Доган, за да му вземат парите. Има и други, но те са приоритет за новинарите от БНТ и БНР. Честито на финансистите от БНБ !
26
2
 
14
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ТЕГЛИТЕ ЗАЕМИ.... И ПАК, ПАРИ НЕМА.... КОЙ ВИ КРАДЕ ПАРИТЕ И ВИ СЕ. РЕ. У. ГА ЩИТЕ БЕ.... ХАХАХААА...
25
1
 
9
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
е как свършват ,добре се справят от прозрачното служено правителство,почти 4 милиарда за 6 месеца заеми и за новия бюджет искат още 6 да изтеглят , а Петков обеща като свърши ковида да форсира икономиката ,но той я свърши до 2-3 години я не,затова форсират заемите ,е така се управлява,иначе Бойко е виновен!
24
2
 
10
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
АМИ ЯНУАРИ МЕСЕЦ, ПППП, ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА В ОПНП/...ОТЛАГАМЕ ПРОМЯНАТА НЕМА ПАРИ... /....ХАХАХААА........КОЛКО, МУ Е...??!!
23
2
 
20
 
! Отговори
ЯзовирО преди 2 години
Според вас ако се усмихвам още по-широко, дали по-малко хора ще забележат, че и новите заеми ще изчезнат без следа?
22
3
 
22
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
Е нали вместо толупа сега ги тегли юмрука ,къде са парите???
21
2
 
24
 
! Отговори
Ко стана сиа? преди 2 години
Нали спираха кражбите и потоци от капитали потичаха към страната ни. Сега какво стана, къде са заводите и светлото бъдеще?!
20
10
 
6
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
Ами защо махнахте Толупа от власт?Питам ЗАЩО.Той щеше да изтегли нови заеми.Сега ЙОК пари.
19
1
 
17
 
! Отговори
Няма как преди 2 години
Да принтират на кило като Ердо. Само, че и така не става. Другото решение може би е, да спрат с популизма да лъжат пенсиите, че ще дават по хиляда лева пенсия на всички при съотношение 1 работещ на 1 пенсионер и най-ниските данъци в ЕС.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "Ами да измислят, как да правят повече." Кирчо Ментата каза, че инвеститорите чакат на опашка. 600 веднага са готови да ни залеят с инвестиции. Тировете им са на Дунав мост. Вервайте му, той е от "почтените".
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да измислят, как да правят повече.