Младежи от Мариупол зарадваха 600 украински бежанци у нас за Великден

Те приготвиха традиционен великденски сладкиш
24 апр 2022 21:07, Красимир Ангелов
31

Над 600 украинци отбелязаха Великден с празнична трапеза край Варна. Група от млади хора от Мариупол изпекоха традиционния великденски хляб и го раздадоха на сънародниците си, които са настанени в хотелите в Златни пясъци.

Далеч от дома, но в духа на традицията Яна и Карина решават да зарадват своите сънародници за Великден. Събират група от седем души и запретват ръкави, за да приготвят традиционния украински обреден сладкиш.

Замесили над хиляда пасхи и боядисали повече от 2 хиляди яйца. С помощта на Украинския културен дом във Варна Яна и Карина са намерили и хотелиер, които им предостави кухнята си за празника.

"Започнахме да ги приготвяме от вчера сутринта. 24 часа не ядохме, не спахме, но когато видяха щастливи хората, умората и изтощението веднага изчезнаха", сподели Яна.

"Това е за всичките украинци, които са тук, за тези, които са там, и за всички 40 милиона украинци любовта ни е в тези хиляда пасочки", каза Карина.

Наталия от Мариупол разказва, че на Великден в Украйна първата хапка, която слагат в устата си рано сутринта, е пасочка. Сладкишът обаче трябва да бъде осветен.

Татяна бяга от войната с двете си малки деца. Тъжна е, че е оставила близките си в Одеса.

"Днес в хотела имаше яйца, козунак. Много сме благодарни, че сме в безопасност, но не знам какво ще правим. Оставих майка си и татко си там, много, много ми е мъчно", сподели тя.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 2 години
Напрао са разревах! А какво е туй традиционен великденски хляб? Щото явно не е козунак. И кви са тия пасхи?
22
1
 
3
 
! Отговори
КЗУ преди 2 години
Да не се услушват така наречените бежанци ами да се хващат за работа.Да не си мислят че цял живот ще ги взимат тия 40лв на ден.На полето и по стрежите ,а децата на училище!Иначе обратно!
21
1
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Знаят за кан Кубрат, нали скоро поругаха гроба му. Ама на Киро не му пука, иначе поме една дипломатическа нота щеше да изпрати. Той може и да не е чувал за кана, безродникът канадски и баща доносник на ДС.
20
7
 
1
 
! Отговори
Поткин преди 2 години
Поръчал съм на Мутрохванова да плаща двойни - великденски! - хонорари на активните ***!
19
4
 
9
 
! Отговори
Просълзих се! преди 2 години
А Зеленски беше ли там с тънките си дамски токчета, да им каже четитит християнски ден?Не ме разбирайте погрешно , няма лошо в дамските обувки с високи токчта щом го правят еднакъв на ръст с Путин. Който за съжаление е по-високичък.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като нахлуваха африканските дж.агали през оградите и като хвърляха камъни по полицаите доволни ли бяхте. Украинците са хора цивилизовани и образовани с документи и трудови навици. Минават културно през КПП-тата.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков не да ходи в Украйна и да дава оръжия , а дойде в сл.бяг да види тия неговите бедни бежанци как се наливат като прасета ден и нощ ,тия гадове сме и мислят че им сме им длъжни вън от България алкохолици и оставки на ПП
16
8
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
До 19........Баба ти е умряла в мизерия заради същите тия дето ни ги натресе комунистическа Русия и същите заради които сега тъне в мизерия руския народ въпреки че са до колене в петрол като шейховете и същите от които бягат украинците защото искат да направят и тяхната страна, страна на олигарси и бедняци!
15
1
 
3
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Не е сладък живота на принудена чужбина за когото и да било. Само премирение и спокойство и без фейкова пропаганда.
14
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми умря в мизерия с инвалидна пенсия вдовишка от дядо ми имаше над 50 години стаж за държавата за нея хотели нямаше нито козунаци нито яйца нито съпричастие , напротив продаваше яйца и си месеше и не е искала от никой една стотина , нито е искала да ходи в други държави
13
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По слънчев бряг тия бедни бежанци ден и нощ са пияни ,ПП дайте още от нашите пари да имат и за цигари ,оставка предатели вкарайте тук алкохолици
12
7
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Колко умряха от глад вече по селата, статистика водиш ли ?
11
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладкишът им изглежда ужасно. И като цяло престанете да ни занимавате с тях
10
8
 
19
 
! Отговори
СПАС преди 2 години
СЛАВА НА ДНР И ЛНР!!! СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО, ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПРИ ТРАДИЦИИТЕ СИ В НОВОРУСИЯ!!!!
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сами си избрахте Киро Лъжеца и коалиция да ви дере!.
8
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По селата в България умират от глад , нямат работа нямат хората пари а теа ми докарали Бежанци от Украйна и то настанени в Хотел на Морето. В питайте бедните българи кога са ходили на море въобще ако са ходили някога?
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези същите Украинци у нас знаят ли че Хан Кубрат е погребан в земите на Украйна?
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последната жена беше с български корени.
5
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите баби и дядовци ровят по кофите, карат на хляб и кисело мляко, пък плащаме на тия хотели по златни пясъци плюс дневни по 40лв на калпак да си имат за водка. Освен това Кирчо ще им праща оръжие, което си е обявяване на война!!! Браво кирчо... Укрите в хотелите, бабите по кофите, бомбите над нас а комисионните за вас. Иззчадие долно.
4
41
 
14
 
! Отговори
Please преди 2 години
Срам ме е от коментарите ви драги сънародници, напълно си заслужавате мизерническата съдба!