Валентин Николов: Няма как да спрем доставките за Сърбия

Според него токът ще поскъпне
27 апр 2022 14:17, Росен Стойчев
45
Валентин Николов: Няма как да спрем доставките за Сърбия
Снимка: БГНЕС

Спирането на доставките на газа от Русия ще доведе до скок на цените на тока. Това обяви бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов пред БТВ.

Експертът обясни, че България няма как да спре доставките за Сърбия през "Балкански поток", тъй като таксите за транзита са платени за две години напред.

Още по темата
Той добави, че при липса на предварителни договорки за доставки от Азербайджан, такива няма от къде  да дойдат.

Според него "Газпром" е нямал алтернатива, тъй като има указ на руския държавен глава Владимир Путин за плащането на доставките в рубли. Ако той не бъде спазен, това ще е закононарушение.

Вероятно индустрията ще замени газа с ток. Това ще доведе до скок на цените на борсата. България трудно може да договори директно споразумение, защото е малък потребител.

Има варианти за втечнен газ, но те се договарят на кораби, Николов смята, че трябва да се взимат реални решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
777 преди 2 години
При нарушаване на договор следват санкции. Или пак ще наведем глава??? Гадините трябва да бъдат премахнати, а те са много!!!
37
7
 
11
 
! Отговори
До#32 преди 2 години
И ние сме си платили газа до декември!! И какво от това!? Схващаш ли бе тикво куха??
36
6
 
6
 
! Отговори
Беновска пита преди 2 години
А как спряха доставките за България,въпреки ДОГОВОРИТЕ?? Спирай газа през тръбата на Турски поток и си гледай сеира!! Схващаш ли бе тикво куха??
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демафиятизациа на България трябва спешно !
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киретоо-тъпотоо и Кокорчо ни показаха , че от лошото имало по лошо !
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само неразбрах що тока ще поскъпне? Той как зависи от газа? Тук има нещо гнило. Я Кире вади рублите и плащай.
32
1
 
15
 
! Отговори
ХА преди 2 години
И 'ко п'райм ся?Дори и да се намери решение, ще стане като с тока,АЕЦа на печалба 800 милиона,а у нас цените хвръкнаха,даже помощи за бизнеса раздават,заради скъпия ток.Държавата си го предмета от единия крачол в другия,а хората все по бедни.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И само заради някакви рубли ще ни изплющят с камшика ???? :( То бива бива вярност на ЕС и НАТО ама чак пък толкова...?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко глупости прочетох, чак не ми се вярва. Първо дружествата са две и договорите са два. Няма как Булгартрансгаз да спре изпълнение на договор при положение, че има проблем между Газпром и Булгаргаз. Ето ви по *** битов пример: ако работодателя не ти плати заплатата не значи, че можеш да спреш да си плащаш кабеларката. Ако искаш съдиш работодателя, но спреш ли кабелрката, те съдят теб. Толкова с глупостите ви за спиране на транзита.
29
3
 
5
 
! Отговори
Много првилно преди 2 години
Сърбите са си платили транзита, да договорят сега и газа с друг производител. Което търсиме и ние.
28
4
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Този ,който е писал статията е един обидно смешен човечец,който със сигурност няма Българско образование,а некакво синайско еврео-харабийско. Не може да се каже "газа",защото думичката "газ",поне в Българският Свят Език стои в женски род. Редно е да се каже "ГАЗТА". САМО ЦСКА !
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
авария бе...чакаме специалисти...ние какво сме виновни,че аварирал
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха,много разбирачи тука щтелисме да спираме транзита за трети страни и да го ползваме за нас няма по голими просстаци от вас
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глуп, то не режеш нищо, след като едната страна от договора не го спазва, нема никаква причина другата страна да се прави на изрядна, арбитраж и това е.
24
8
 
10
 
! Отговори
Док преди 2 години
Нямало как...що? Спирате транзита и започвате да нагнетявате газ в Чирен докато Путин не се усети и не спре съвсем газта. Щом той си нарушава договорите, защо ние да ги спазваме?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, газа се предплаща чрез авансови плащания на база авансови плащания по потрблението на предходния месец, казаха ти авансовите плащания дължащи се в април месец са направени, това са аванси, които касаят доставките в следващия месец, конкретно май
22
2
 
8
 
! Отговори
Глуп преди 2 години
Аве я стига глупости то на комшията не можеш да резнеш тръбите за парно за вода или кабела на тока вие ми говорите врели не кипели
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 не знам от къде си чул, че сме платили за май? Не сме. Плащането е до края на април. Казаха го от МС още преди 2 месеца. За май месец имаме газ от Чирен. За около месец, но не цял, гарантирано. И после... или се правим на австрийци и немци или сме американци от времето на гражданската им война. Вие избирате!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 за договор чувал ли си? А за неустойки и съдебни дела при неспазването му? Ако не си питай Христо Иванов, той би трябвало да знае какво ще ни се случи ако спрем газа за Сърбия при платени транзитен такси! Ако не него, питай правосъдната министърка, тя много ги разбира закононарушенията и е е върл радетел за спазването на закона! Давай, питай!
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21, газа се предплаща, България е извършила всички плащания до момента изрядно в т.ч. и за месец май, руската страна нарушава договора, редно е в такъв случай да се отреже и транзита на Газпром, защото няма гаранции, че те ще ни платят за транзита, след като вече се отказват от действащия договор