22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева

Ромите без начално образование са най-засегнати
202
22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. линията на бедност общо за страната e 504.33 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 532.4 хил. лица, или 22.1% от населението на страната, съобщи НСИ.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 11.8%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.7 процентни пункта.

Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.1 до 31.5%, или с 9.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.3%, или с 22.2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (50.2% за 2021 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2021 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 0.3 процентни пункта до 10.0%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.8 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 61.1%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за лицата със средно образование.

Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък – 3.6%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години (55.4% за 2021 г.) и едно лице в домакинство - жена (48.6% за 2021 г.). Най-голямо намаление на риска от бедност през 2021 г. в сравнение с 2020 г. се наблюдава при домакинствата с двама възрастни с три и повече деца - с 9.9 процентни пункта.

Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 13.9 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 31.8 процентни пункта по- висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

През 2021 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 58.8%, а най-нисък - сред лицата, самоопределили се от българската етническа група – 17.0%.

Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически
групи според икономическата им активност.

Сред бедните от българската и турската етническа група преобладават пенсионерите (съответно 53.5 и 37.5%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите лица - 32.2%. По отношение на
безработните лица най-висок е относителният дял на бедните безработни сред ромската етническа група - 30.3%, при 22.0% от турската етническа група и 11.0% от българската етническа група.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява.

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 18 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 8 пъти за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - близо две трети от лицата с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: бедностромипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
18
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
За бедността няма линии. А и тя не се определя с пари, а със способности, знания и умения. Който си го може, си го може. А и забогатява с честен и почтен труд.
146
9
 
24
 
! Отговори
Родител преди 2 години
За частни уроци на месец давам 240 лева,има над 30 деца,доход над 7 Хил лв.,а не се плащат никакви данъци?Каква е тази работа,НАП?Неплащане на данъци е престъпление,нали?
145
2
 
17
 
! Отговори
Сандокан преди 2 години
В Статистика на практика липсва или е силно изкривена сивата икономика - роднини изпращащи от чужбина средства, контрабанда, дрога, сводничество, лихварство, кражби - от всичко изброено, последното се ползва екслузивно точно от тези слоеве от населението, които са включени и в манипулативната публикация. За етноси и вероизповедание, дума няма да отварям - вижте клиповете в социалките на матови неграмотници, дедето редят пачки и дрънкат със злато, без книжовен български!
144
2
 
28
 
! Отговори
ЗОВ преди 2 години
С тази бесна инфлация вече не са 22%, а поне 60%. За сметка на това 3% от населението са станали още по-богари от преди. Явно сме не.нор.***/лни и ни харесва да живеем така. Когато беха протестите по-лошо ли живеехме? Или тогава беше зле, а сега още по-зле? Замисли се народе!
143
3
 
8
 
! Отговори
koko преди 2 години
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда" - ИЗВЕНЕТЕ НЕ РЗБЕАХ ИМА СВОБОДНИ БЛИЗО 1 МИЛИОН СВОБОДНИ МЕСТА ЗА РАБОТА ЛИ - КОЙ ЩЕ НАЕМЕ ТОЛКВА НАРОД ОТ КЪДЕ ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ ???
142
5
 
20
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
САМО ЗА ДЕН: Воаяжите на Василев, Петков и Радев струват на българина над 120 000 лева. Простолюдието да си пие поредната студена вода и да се стяга , че нов заем от 300 милиона ще има след 10 дена. Честита промяна БГ ба`лъци ! И севернокорейските кокошки вече ни се смеят ...
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземат ли се предвид доходите от сивата икономика?
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това съм го чел през 1998г. преди да забегна за Австрия.И от тогава всяка година го пускат отново.Много оборотна и актуална статия без остаряване.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом през 2021 линията на бедност е била 504 лева, то през 1988 година щеше да е 21 лева, при минимална заплата от 120 лева и средна заплата от 252 лева.
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не стига, че Бойко Борисов ни оскъпи газа през 2018 година с предоговарянето на цената на газа, а сега газа поскъпна и на международните пазари и като за капак, управляващите по заповед на англосаксонците отказаха България да плаща за руския газ и ще го купуваме много по-скъпо.
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си продават органите, кръвта , кой каквото му е останало и да пращат за АЗОВ!
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще станат повече след скъпия газ,който ни уредиха простите кирчовци,простите чалги,и лъжкинята нинова. Това са врагове на бг народ,а не бг правителство.
135
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди 1989 нямаше понятие линия на бедност" нямаше защото всички бяхме еднакво бедни под тази линия. Е при комунистическата върхушка не строеше така въпроса. Сега всеки що годе с акъла си и нормално образование може да живее доста по-добре от тогава. Ама пусти му мързел и оправдания от различен характер водят естествено до под тази линия.
134
4
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Ама немаше банани!!!! По соца!
133
3
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
"Преди 1989 нямаше понятие линия на бедност, може би защото нямаше толкова бедни хора, че да се окажат под тази линия."Ама немаше банани! А сега банани навсякъде, предимно а.н..ал.но, най вече!
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 нямаше понятие линия на бедност, може би защото нямаше толкова бедни хора, че да се окажат под тази линия.
131
1
 
17
 
! Отговори
Самата Истина !! преди 2 години
Самата истина , и учените все още не могат да обяснят научно как оцеляваме с толкова малко !!!
130
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега 40 лева на ден за укронацистите, а ако беше Бойко Борисов на власт щяха да са по 100 лева на ден. Все пак собствениците на хотели са мутрите.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да идете пред един тото пункт и ще видите какви залози се правят. Има хора залагат над 300 лева за джакпота.
128
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименДа добавим... болеста Рак почти не съюествуваше. Лекуваха се всички без значение дали има пари или няма. Във всяко село, повтарям Всяко село имаше здравна служба (лекър, зъболекър..) детска градина, библиотека и др. Всички ходехме на море децата винаги по лагери... Наркомани бяха само ***... Вързрастните хора, учителети, доктори и всички онези който са в помощ на обществото, имаха уважение от хората... Сега..... сме деградирало общество.