22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева

Ромите без начално образование са най-засегнати
202
22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. линията на бедност общо за страната e 504.33 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 532.4 хил. лица, или 22.1% от населението на страната, съобщи НСИ.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 11.8%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.7 процентни пункта.

Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.1 до 31.5%, или с 9.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.3%, или с 22.2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (50.2% за 2021 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2021 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 0.3 процентни пункта до 10.0%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.8 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 61.1%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за лицата със средно образование.

Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък – 3.6%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години (55.4% за 2021 г.) и едно лице в домакинство - жена (48.6% за 2021 г.). Най-голямо намаление на риска от бедност през 2021 г. в сравнение с 2020 г. се наблюдава при домакинствата с двама възрастни с три и повече деца - с 9.9 процентни пункта.

Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 13.9 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 31.8 процентни пункта по- висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

През 2021 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 58.8%, а най-нисък - сред лицата, самоопределили се от българската етническа група – 17.0%.

Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически
групи според икономическата им активност.

Сред бедните от българската и турската етническа група преобладават пенсионерите (съответно 53.5 и 37.5%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите лица - 32.2%. По отношение на
безработните лица най-висок е относителният дял на бедните безработни сред ромската етническа група - 30.3%, при 22.0% от турската етническа група и 11.0% от българската етническа група.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява.

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 18 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 8 пъти за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - близо две трети от лицата с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: бедностромипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
19
 
! Отговори
мнение преди 2 години
За това пък държавата осигурява на украинците всичко, което не може да осигури собствените си граждани.... 40 лв. на ден прави 1200 на месец, необлагаеми. Колко от българските граждани нямат тези доходи?
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът си е техен, сигурно са от гласувалите за рр и бесепе!!
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 137 Не може да пресечеш границата без КПП. За Германия и Англия имаше и визи които паднаха в 2001 г. В Англия ни бутаха в някакъв лагер в Лондон и само чакахме самолет с хора от Африка и Азия. В Германия ако не напуснеш за 12 часа идват военните и заминаваш в затвор или лагер.
124
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
бях на достатъчно години преди 89, да мога, да сравнявам със сега. Тогава никой не можеще да умре от глад, образованието беше отлично, колко олимпиади идр. печелихме.лекарите се занимаваха с лечение..........нямало банани, моета генетика харесва българските плодове. имаше престъпност, но къде, къде по-малко,Вихрушката пак крадеше, но бяха по-малко на брой, а като цяло народа беше по добре
123
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно. С ВУЗ са най-много безработни и се пдинуждават да емигрират.. Най-много емигрират лекари които са учили най-много.
122
1
 
6
 
! Отговори
Е и преди 2 години
Аз живея с доход 10 пъти линията на бедността и пак не мога да го нарека живот. Парите не са всичко.
121
8
 
4
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Така беше...защото никой не те пускаше свободно да заминеш за Западна Гервания, Великобритания и т.н. ЗАБРАВИ ЛИ!!!! РАША ПАВЕТ Е КЪСА!!!
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това милеещо за България правителство ще става още по-добре!
119
1
 
0
 
! Отговори
До 132 преди 2 години
Не се оправдавай....никой не е визирал теб. Явно ти се припозна!! Прочети отново кво пише
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега ще ви светна, всички служители и техните семейства на БДЖ и БГА Балкан, имаха право на безплатни билети веднъж в годината за чужбина. Организираха се групи и се пътуваше.И не не са били ченгета,а обикновени хора.
117
3
 
2
 
! Отговори
До 131 преди 2 години
Само да ти кажа че няма нищо безплатно!!! Пак от теб са идвали парите....но раша пропагандата е страшно нещо!!! Не се връзвай повече на ЛЪЖИ!!!
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха не съм бил ченге, не позна. В групите имаше винаги, но всички ги знаехме кои са.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да спор няма, за откритите листове, имаше и лоши неща, никой не отрича. Ама се навъдиха, едни лъжци, които всичко хубаво го зачеркват. Само ще кажа, че лекарствата на деца до 7г бяха безплатни, куп други положителни неща.
114
8
 
3
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
Значи си обиколил тогава Източния блок...Чехия, Унгария, Румъния и т.н. на Запад ходеха само ченгета и Големите комунисти дето ни убеждаваха колко е загнил. Лицемери бехте *** ЛИЦЕМЕРИ СТЕ И СЕГА!!!!
113
4
 
9
 
! Отговори
простотии преди 2 години
От Кърджали към Крумовград и Ивайловград без открит лист не пускаха!И на всичкото отгоре питаха защо ще ходиш там!?
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей така ставаше, отиваше се на място в Орбита, и имаше екскурзии, все пак беше бюро за младежки туризъм.
111
9
 
8
 
! Отговори
Алоуууу преди 2 години
Точно ЗАТВОР си беше преди 1989г. Или си забравил откритие листове, задължителните паради...а който не слушка Белене или безследно изчезнал. Никога повече раша "окупация" Българите горди в ЕС демокрация!!!!
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Полски Тръмбеш, ако не са те пускали мама и тате е друг въпрос?
109
2
 
4
 
! Отговори
аха преди 2 години
До До 116 И как ставаше тая работа,ако не е тайна!?Щото и аз исках няколко пъти,ама не ме огря!
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 123, дъртите русофили са спрели развитието си през 1989 и сега вият като кучета, искат комунизма да се върне. За тях шумкарството все още е нещо което може да се възприеме като нормално.