Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ

Заради анекс в договорът с Азербайджан цената е по-висока
1 май 2022 21:25, Нели Христова
207
Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

България може да се раздели с руския газ завинаги. Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром". Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър" по Бтв.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла газа, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България.

Това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. Трябва ли заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни, попита Николов.

"Не бих казал, че "Мет енерджи" има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", каза още Николов.

Той обясни, че "Булгаргаз" не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага. Цената сега нямаше да е по-евтина, ако бяхме резервирали по-рано. "Пазарът в Европа е отворен. Фирма "Мет енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Тя ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз".

Цената на газа до юли зависи от анекс към договора с Азербайджан, без него цената от 1 май щеше да е по-ниска. Заради този анекс имаме 370 млн. евро пропуснати ползи, обясни Николов, визирайки отказът на предишния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов за количества от Азербайджан за България до юни.

"Николай Павлов е отговорен за подписване на анекса. Кой му е давал насоки не знам. Доколкото знам, последният анекс сам си го е решил", каза Николов. И отрече подписването да се е случило по времето, когато той беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство. Анексът е подписан през септември, а служебният премиер Стефан Янев освобождава Николов на 13 август.

 "Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", каза Николов, така че не е ясно дали по тръбата може да потече газ от 1 юли.

Той коментира и доклада на БЕХ, според който строителството на интерконектора е било "на юруш" и в нарушения на процедурите. Николов заяви, че проверката е била поръчана от сегашния кабинет, защото фирмите изпълнители са били избрани от ГЕРБ.

По повод смяната на шефа на НЕК и назначаването на Мартин Георгиев в петък, Николов увери, че процедурата е била съобразена със закона, а Георгиев имал експертиза на високо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
29
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Асан оня ден обясняваше, че цената щяла да е дори по евтина от тази на руски газ. Поредната лъжа. Както за горивата-няма да минат 3лв. Пък те 3.16лв. Лъжат и мажат безпардонно.
145
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме интересува ще имаме ли руски газ или не. Не ме засяга това. Ако на някой му е скъпо -ми да изкарва повече пари. Кво мрънкате. Това било скъпо, онова било скъпо. Не е скъпо. Малко пари изкарвате.
144
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Кирчо. Махай тези руски пиявици от България.
143
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата нама цена. Вън руските окупатори от България.
142
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам как наказване Русия, като пак купуваме руски газ? Тя така или иначе си получава парите. Ние като завършени *** се самонаказваме. Единствените губещи сме ние а се хвалим как сме решили проблема.
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо Булгаргаз трябва да използва посредници?! Какво пречи на държавното дружество да води преговори за доставките и цената?
140
12
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
аз руска газ не ползвам и нямам намерение... каква е тази истерия. Само хора продали се за рубли ***..ха.ха ха ха
139
9
 
14
 
! Отговори
абе преди 2 години
русия не е фашистка, украйна е фашистка и скоро ще бъде прочистена за деня на победата
138
3
 
4
 
! Отговори
фитилфил преди 2 години
Бе важното е Байдън,Путин,фон .нен,Хитлер,Сталин и т.н. да са доволни от нас,да ни ползват и изхвърлят като *** кърпичка,не е важно какво искате вие ***!
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП И РИКO СА ПО-ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ И ТРАПОВЕ ОТ БЪНДИ И ГЕРБ. ОБЕЩАХА БЕЗБРОЙ НЕЩА И НЕ ИЗПЪЛНИХА НИТО ЕДНО. ТРЯБВА ДА СЕ СВИКА ВНС ЗА ОРЪЖИЯТА ЗАЩОТО РЕАЛНАТА воля на НАРОДА РИКО Я ПРОДАДЕ ИЗЯДЕ И ПУСНА В КАНАЛА ЗА 12МРД ОТ УРСУЛА ПРЕДИ 10 ДНИ.
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този богат народ нищо не е проблем. И 50 -100 % да поскъпне ще си плащаме.Все пак нали сме един от най-големите износители на електроенергия в ЕС, както и на леко мотострелково оръжие и боеприпаси в света. Богата нация сме. Няма как да ни събори някакво увеличение
135
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Цената на газа '' ............................... путин осъзнава, че губи войната в Украйна и прави всичко възможно да всява страх и ужас (и разделение) в Европа ... защо ни удари с газа точно сега, когато говори за отваряне фронт към Молдова ? Защо са тези постоянни заплахи за ядрено оръжие ? Опитва се да уплаши и разедини запада, да му свалят санкциите, или поне да не му слагат нови, но е обречен и го знае. Вече нищо не може да му помогне, дори ядрено оръжие.
134
5
 
13
 
! Отговори
До Татул преди 2 години
Така изисква евроджендерския съюз и НАТОвския атлантизъм! Наказваме Русия, като се самоубиваме! Мног ще се срамуват руснаците, като разберат че този път не са могли да ни спасят, от самите нас!
133
2
 
13
 
! Отговори
Татул преди 2 години
И защо аз трябва да ги плащам тези 10 процента, като може да са с по ниски цени доставките.
132
0
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
става дума за едни 10 милиона на месец опаковани като 10%
131
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И 20 % да е по-скъп газа отдругаде е по-добре, отколкото да плащаме на фашистка Русия" - Точно така, важното е да не го плащаме НИЕ на Русия! Това че друг ще го плаща от наше име, с 10% надценка е без значение, важното е че друг ще го плаща с нашите пари! (Абе, от къде ви копат толкова неадекватни?). Няма ли нещо по-читаво по НПОтата?
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали са 10%, 20%, 30% ... важното е че купуваме по-скъпо! Същия руски газ, но на по-висока цена. Така наказваме руснаците и помагаме на братския краварски народ. Да живее Прос100Киро, , Дай България, АзБ, Козяк, ЕС, ЕК, целия Харвард, АУН, УПА и всички укрофашисти! Плащайки 2-3 пъти по скъп газ, фалирайки българските производства, фалирайки България, ще накажем руснаците и ще помогнем на несъществуващата 404!
129
6
 
8
 
! Отговори
Боряна преди 2 години
Най-важно е САЩ да не се разклати. Защото ако това стане, ще фалира целия свят. На практика всички държат парите си в американски активи. Сринат ли се - край.
128
1
 
17
 
! Отговори
Капацитет на тръбата преди 2 години
Лора Крумова днес по Nova 10 пъти пита Тома Биков защо по Турски поток НЕ СЕ ДОСТАВЯ ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ.Лорче НА входа за България КАПАЦИТЕТА е 20 милиарда на Входа на Сърбия за Унгария и Австрия КАПАЦИТЕТА е 15 милиарда.20-15=5 милиарда може да се ползва в България. Кокорчо бил казал че от ЕС щели да се съберат да разпределят как да се ползват 20милиарда.Абе Кокорчо та 15милиарда са РЕЗЕРВИРАНИ от Сърбия и Унгария КАКВО ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯШ ТА ТОВА Е РУСКА ГАЗ НА ГАЗПРОМ.По тази тръба НЯМА ДРУГА ГАЗ!!!
127
1
 
34
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Смениха директора на Булгаргаз и сложиха на неговото място Шеф на частна офшорна компания, която сега ще ни доставя газ с 35% по-скъп. В НЕК сложиха за Шеф търговец на електрическа енергия чиято частна фирма ще бъде посредник в електроразпределението ни. Правителството на кумците, кумиците и любовниците превърна държавата в частна офшорна фирма, която да захранва сметките на семейните им приятели. Носителите на "Новият морал" теглят милиарди всяка седмица при липса на каквато и да е прозрачност